Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Asigurarea obligatorie a locuințelor: Garajele sau instalațiile solare afectate de dezastre naturale vor putea fi despăgubite. Care este condiția

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Asigurarea obligatorie a locuințelor: Garajele sau instalațiile solare afectate de dezastre naturale vor putea fi despăgubite. Care este condiția

În curând, o propunere de modificare a normelor privind asigurarea obligatorie a locuinței ar urma să intre în vigoare.

Citește și: Asigurarea obligatorie a locuinței: Când se vor majora prețurile polițelor

În cazul adoptării noilor norme proprietarii care au asigurare obligatorie pentru locuințele lor împotriva cutremurelor, inundațiilor și alunecărilor de teren ar putea beneficia de despăgubiri și pentru eventualele daune cauzate garajelor sau panourilor solare care sunt structural legate de locuință, se spune în noul document propus de ASF.

Noul document prevede o modificare importantă astfel că garajele și panourile fotovoltaice vor fi incluse în asigurare: ”daunele directe produse anexelor, dependinţelor, dotărilor şi utilităţilor care sunt legate structural de clădirea în care este situată locuință”, se spune în noul proiect de normă privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor.

Practic, aceasta înseamnă că pentru garajele sau instalațiile solare care sunt parte integrantă structural de locuință, se pot acorda despăgubiri în cazul producerii celor trei riscuri de dezastru natural acoperite de polița PAD: cutremur, inundații și alunecări de teren.

Daunele acoperite de PAID în temeiul contractului PAD

Daunele directe provocate construcțiilor cu destinația de locuință.

Daunele directe produse anexelor, dependințelor, dotărilor și utilităților care sunt legate structural de clădirea în care este situată locuința.

Daunele indirecte provocate bunurilor prevăzute la punctele a) și/sau b) cum ar fi, fără a se limita la, incendiu, explozie sau alte evenimente, ca urmare a producerii unui risc asigurat.

Despăgubirile se acordă pentru daunele provocate de acțiunea mișcării seismice asupra locuinței, alunecări de teren, precipitații atmosferice, topirea bruscă a zăpezii sau revărsări de cursuri de ape, care au ca efect producerea de inundații, pătrunderea și infiltrarea apei, în cazul acoperirii pe scurtă durată a terenului cu un strat de apă, provenit din revărsarea unui curs de apă, a unui lac sau a mării ori din formarea sau revărsarea torentelor, șuvoaielor sau puhoaielor, din orice cauză, inclusiv ruperea digurilor, acumularea apelor provenite din precipitații atmosferice abundente sau topirea zăpezii, în zone joase, lipsite de posibilități de scurgere sau cu posibilități reduse de evacuare a apelor, apele provenite din cauzele prevăzute la punctele c) și/sau d) și care determină ieșirea apelor subterane la suprafața terenului, chiar dacă stratul de apă care acoperă terenul atinge în exterior numai parțial construcția cu destinația de locuință, pătrunde și se infiltrează prin pereți sau prin pardoseală și din exteriorul acesteia, acțiunea cutremurelor de pământ ori a inundațiilor asupra locuinței 1.

Daune ce nu sunt acoperite de asigurarea PAD

Daunele provocate de inundaţii produse în timpul formării unor lacuri de acumulare prin umplerea cu apă a lacului de acumulare până la nivelul deversorului sau în timpul schimbării artificiale a cursurilor de apă.

Daunele provocate în cazurile de ameninţare bruscă de prăbuşire sau alunecare de teren, precum şi în cazul imposibilităţii folosirii chiar prin repararea sau consolidarea clădirilor, dacă aceste fenomene au fost prilejuite, înlesnite ori agravate de săpături sau lucrări edilitare de orice fel, lucrări de prospecţiuni, explorări ori exploatări miniere sau petroliere, la suprafaţă ori în profunzime, indiferent de timpul trecut de la terminarea sau abandonarea lor.

Daunele provocate de tasarea/lăsarea terenului de fundaţie fie din cauza greutății construcţiei, fie din alte cauze.

Daunele provocate de formarea de crăpături în solul de sub fundaţie sau în terenul din preajma clădirii, din cauza variaţiei de volum, ca urmare a contracţiei/dilatării produse de îngheţ/dezgheţ sau de prezența/ lipsa apei în sol.

Daunele provocate terenului care împrejmuieşte locuinţa şi care nu este asociat noţiunii de locuinţă şi nu face obiectul asigurării.

Daunele provocate la anexele ce nu folosesc în mod direct scopului locativ al locuinţei precum, fără a se limita la, magazii, şoproane, grajduri, jardiniere, pergole, împrejmuiri, pătule, depozite.

Daunele provocate la instalaţiile şi amenajările speciale precum, fără a se limita la, piscine, saune, rampe auto.

Daunele provocate la bunurile de orice fel, altele decât construcţia cu destinaţia de locuinţă, bunuri sau obiecte necesare locuirii, hârtii de valoare etc.

Daunele provocate locuinţelor construite în zone în care organele în drept au interzis acest lucru prin acte publice sau comunicate asiguratului PAD.

Daunele provocate clădirilor prăbușite ca urmare a defectelor de construcţie, chiar dacă are legătură cu producerea unui risc asigurat.

Daunele provocate asiguratului PAD ca urmare a necesității acoperirii cheltuielilor de cazare provizorie până la refacerea locuinţei care face obiect.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Din luna mai 2024, modificări temporare în circulația unor trenuri internaționale

Unirea Ziarul

Publicat

în

Din luna mai 2024, modificări temporare în circulația unor trenuri internaționale În urma închiderii totale a circulaţiei feroviare între stațiile Bekescsaba – Lokoshaza, petnru efectuarea unor lucrări la infrastructura feroviară de către administrația ungară – MAV Start, la sfârșitul lunii viitoare vor interveni modificări în circulaţia trenurilor CFR Călători. Dintre acestea, trenurile Ister și Dacia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea