Rămâi conectat

Ştirea zilei

Artă în închisoare: Proiect unic pentru deținuților și polițiștilor la Penitenciarul Aiud

Ioana Oprean

Publicat

în

Artă în închisoare: Proiect unic pentru deținuților și polițiștilor la Penitenciarul Aiud

Mai mult de 200 de lucrări, printre care poezie, proză și grafică au fost realizate de către deținuși și angajați ai Penitenciarului Aiud, în cadrul unui proiect unic la nivel de sistem penitenciar românesc.

”Liter-Art’ este un proiect pentru inimă, minte şi literatură unic printre demersurile de reintegrare socială derulate în penitenciarele româneşti, care oferă deţinuţilor oportunităţi unice pentru a înţelege lumea şi propria persoană şi de a crea o identitate culturală proprie”, afirmă directorul adjunct al Penitenciarului Aiud, Ciprian Sabău.

Proiectul educativ ”Liter-Art”, ajuns la cea de-a VII-a ediţie, are un aspect ”inovativ, unic” la nivel de sistem penitenciar românesc, prin implicarea în demersurile de creaţie literară şi ilustraţie de carte atât a deţinuţilor, cât şi a angajaţilor aşezământului de deţinere şi a unor literaţi consacraţi.

Pe parcursul a cinci zile s-au realizat peste 200 de lucrări – poezie, proză scurtă şi grafică – ce urmează să fie analizate şi selectate de organizatori, în vederea publicării. Au luat parte la proiect şase persoane private de libertate şi trei poliţişti de penitenciare.

”Activitatea este subsumată Proiectului ‘NORDIS – Creşterea şanselor de incluziune socială a romilor privaţi de libertate din Penitenciarul Aiud’, implementat de Asociaţia ‘Pakiv România’ şi Penitenciarul Aiud cu finanţare nerambursabilă, obţinută prin Granturile SEE şi Norvegiene. Fiind bugetat prin NORDIS, ‘Liter-Art’ va fi editat şi tipărit într-un număr de circa 300 de exemplare”, arată sursa citată.

În cadrul ediţiei din acest an, cu sprijinul managerului Centrului Multicultural ”Liviu Rebreanu” Aiud, Ioan Hădărig şi artistului Zoltan Balog, activităţile de creaţie au fost stimulate prin dezbateri pe diferite teme, precum: romii între tradiţie şi modernitate, Aiudul – trecut şi prezent, operele unor autori români şi străini.

Totodată, a fost vernisată expoziţia de fotografie ”Meşteşugurile romilor”, a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, în prezenţa reprezentanţilor acestei instituţii, iar profesorul Marius Moga de la Centrul Multicultural Aiud a susţinut un minirecital de chitară şi nai.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO | Polițiștii din Alba, ,,MAI aproape de oameni”: Cinci frați din Apuseni au primit cadouri de la oamenii legii. Au dăruit în schimb zâmbete și îmbrățișări

Ioana Oprean

Publicat

în

Polițiștii din Alba, ,,MAI aproape de oameni”: Cinci frați din Apuseni au primit cadouri de la oamenii legii. Au dăruit în schimb zâmbete și îmbrățișări În această săptămână, Inspectoratul de Poliție Județean Alba, prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, desfășoară, cu prilejul sărbătorilor de iarnă, o campanie de informare și sprijinire a persoanelor […]

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO | TRAGEDIE în Geoagiu, înainte de Crăciun: Un băiețel de 5 anișori, cu arsuri grave, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări

Ioana Oprean

Publicat

în

TRAGEDIE în Geoagiu, înainte de Crăciun: Un băiețel de 5 anișori, cu arsuri grave, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări O adevărată tragedie a avut loc luni, 22 decembrie 2025, în Geoagiu, unde un băiețel de 5 ani a suferit arsuri grave după ce locuința familiei a fost cuprinsă de flăcări. Un băiețel […]

Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO | Chef Alexandru Helju, bucătarul de 32 de ani din Alba, singur concurent din echipa galbenă a lui Chef Alexandru Sautner, rămas în competiție Chefi la cuțite: ,,Scoatem gust din imposibil: lavandă, rahat și pudră de măsline”

Ioana Oprean

Publicat

în

Chef Alexandru Helju, bucătarul de 32 de ani din Alba, singur concurent din echipa galbenă a lui Chef Alexandru Sautner, rămas în competiție Chefi la cuțite: ,,Scoatem gust din imposibil: lavandă, rahat și pudră de măsline” Duminică seara, în emisiunea Chefi la cuțite, Alexandru-Gabriel Helju, Chef-ul de 32 ani din Sebeș, a luat 18 puncte […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea