Rămâi conectat

Ştirea zilei

Artă în închisoare: Proiect unic pentru deținuților și polițiștilor la Penitenciarul Aiud

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
Artă în închisoare: Proiect unic pentru deținuților și polițiștilor la Penitenciarul Aiud

Mai mult de 200 de lucrări, printre care poezie, proză și grafică au fost realizate de către deținuși și angajați ai Penitenciarului Aiud, în cadrul unui proiect unic la nivel de sistem penitenciar românesc.

”Liter-Art’ este un proiect pentru inimă, minte şi literatură unic printre demersurile de reintegrare socială derulate în penitenciarele româneşti, care oferă deţinuţilor oportunităţi unice pentru a înţelege lumea şi propria persoană şi de a crea o identitate culturală proprie”, afirmă directorul adjunct al Penitenciarului Aiud, Ciprian Sabău.

Proiectul educativ ”Liter-Art”, ajuns la cea de-a VII-a ediţie, are un aspect ”inovativ, unic” la nivel de sistem penitenciar românesc, prin implicarea în demersurile de creaţie literară şi ilustraţie de carte atât a deţinuţilor, cât şi a angajaţilor aşezământului de deţinere şi a unor literaţi consacraţi.

Pe parcursul a cinci zile s-au realizat peste 200 de lucrări – poezie, proză scurtă şi grafică – ce urmează să fie analizate şi selectate de organizatori, în vederea publicării. Au luat parte la proiect şase persoane private de libertate şi trei poliţişti de penitenciare.

”Activitatea este subsumată Proiectului ‘NORDIS – Creşterea şanselor de incluziune socială a romilor privaţi de libertate din Penitenciarul Aiud’, implementat de Asociaţia ‘Pakiv România’ şi Penitenciarul Aiud cu finanţare nerambursabilă, obţinută prin Granturile SEE şi Norvegiene. Fiind bugetat prin NORDIS, ‘Liter-Art’ va fi editat şi tipărit într-un număr de circa 300 de exemplare”, arată sursa citată.

În cadrul ediţiei din acest an, cu sprijinul managerului Centrului Multicultural ”Liviu Rebreanu” Aiud, Ioan Hădărig şi artistului Zoltan Balog, activităţile de creaţie au fost stimulate prin dezbateri pe diferite teme, precum: romii între tradiţie şi modernitate, Aiudul – trecut şi prezent, operele unor autori români şi străini.

Totodată, a fost vernisată expoziţia de fotografie ”Meşteşugurile romilor”, a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, în prezenţa reprezentanţilor acestei instituţii, iar profesorul Marius Moga de la Centrul Multicultural Aiud a susţinut un minirecital de chitară şi nai.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea