Rămâi conectat

Actualitate

Aproximativ trei sferturi dintre persoanele de peste 10 ani au telefon mobil cu acces la internet. STUDIU

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Aproximativ trei sferturi dintre persoanele de peste 10 ani au telefon mobil cu acces la internet. STUDIU

Utilizarea internetului acoperă două treimi din populația mondială, adică aproximativ 5,3 miliarde de oameni.

Aproape trei sferturi dintre persoanele cu vârsta de peste 10 ani au un telefon mobil care facilitează accesul la internet în 2022, dar aproape o treime din populația lumii nu are încă acces la această rețea internațională, a anunțat miercuri ONU.

„Telefoanele mobile sunt cea mai comună poartă de acces la internet, iar ratele de proprietate servesc drept indicator al disponibilității și accesului la internet”, a scris Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (UIT) în raportul său anual privind conectivitatea globală.

Cu toate acestea, nu toți posesorii de telefoane mobile au acces la internet, în special în țările cu venituri mici, unde banda largă este adesea prea scumpă. Conform cifrelor colectate de UIT, 95% dintre locuitorii din țările bogate au un telefon mobil, în timp ce în țările sărace rata de penetrare scade la 49%.

Întunericul digital

Accesul la internet este în creștere, dar într-un ritm mai lent, după saltul înregistrat în timpul pandemiei Covid și a restricțiilor, care au forțat sute de milioane de oameni să lucreze sau să studieze online. În prezent, se estimează că 5,3 miliarde de oameni, adică 66% din populația lumii, utilizează internetul. Aproape toți cei care nu sunt conectați se află în țările cele mai sărace.

Acest procentaj a crescut constant în ultimii ani și a aut un salt uimitor în 2020, a declarat pentru AFP economistul-șef al UIT, Thierry Geiger. Dar mai este încă un drum lung de parcurs, deoarece „prea mulți oameni trăiesc încă în întunericul digital”, a declarat Doreen Bogdan-Martin, care la începutul anului 2023 va deveni prima femeie care va conduce agenția. „Accesul la internet este în creștere, dar nu atât de rapid și de uniform în întreaga lume pe cât ar trebui”, a adăugat ea, într-o declarație despre raport.

O măsură de referință a accesului la internet este prețul mediu al serviciilor mobile în bandă largă, care sunt adesea mai ieftine decât accesul fix. Aceste prețuri medii au scăzut de la 1,9% din venitul național brut pe cap de locuitor la 1,5% în 2022. Dar costul este încă prea mare pentru mulți consumatori din țările cu venituri mici, unde un pachet de bază de date mobile costă 9% din venitul mediu.

Fracturi

Acest procent este cu mult mai mare decât cel plătit în țările bogate pentru servicii similare, potrivit UIT, care a făcut apel la toate țările să asigure un acces în bandă largă la prețuri accesibile, pe care îl definește ca fiind mai mic de 2% din venitul național brut lunar pe cap de locuitor. „Trebuie să menținem accesul la internet chiar și în condițiile în care recesiunea globală subminează perspectivele economice ale multor țări”, a afirmat Houlin Zhao, șeful demisionar al UIT, în declarația sa.

Geiger subliniază că, în timp ce costul conectivității pare să continue să scadă, creșterea prețurilor pentru produsele de primă necesitate ar putea forța multe persoane să se deconecteze. Chiar dacă accesul la internet este considerat din ce în ce mai mult ca un serviciu esențial, „alimentele încă prevalează”, a spus el. Va trebui să așteptăm până anul viitor pentru a vedea posibilele efecte ale crizei actuale.

Decalajul digital persistent între bogați și săraci este, de asemenea, un decalaj de gen. În timp ce femeile reprezintă aproximativ jumătate din populația lumii, cu aproximativ 259 de milioane de femei mai puține decât bărbații au acces la internet și doar 63% dintre femei se conectează la internet, față de 69% dintre bărbați, se arată în raport.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea