Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Aproape săptămânal, în Alba are loc o sinucidere. Iulie şi august, lunile preferate de români pentru a încheia socotelile cu viaţa

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În lunile iulie şi august a fost înregistrat în România cel mai mare număr de sinucideri, arată un raport pe 2011 al Institutului Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”.

Aproape opt sinucideri pe zi s-au produs în 2011 la nivel naţional şi aproape săptămânal o persoană din judeţul Alba şi-a pus capăt zilelor.

Media înregistrată la nivelul judeţului nostru de 12,99 % se situează puţin sub media pe ţară, care este de 13,46 sinucideri/100.000 locuitori/an.

Judeţele cu o incidenţă mare sunt Harghita (31,21 de cazuri la suta de mii de locuitori), Ilfov (29,09), Satu Mare şi Covasna (peste 25 de cazuri la suta de mii de locuitori). Sub media naţională se situează, din acest punct de vedere, judeţele Maramureş (8,8), Cluj (9,7), Bucureşti (10,97) sau Alba (12,99), se mai arată în acelaşi raport.

Bărbaţii sinucigaşi, de patru ori mai mulţi decât femeile

Mai slabi de înger după unii, sau mai curajoşi după alţii, bărbaţii conduc detaşat în ceea ce priveşte sinuciderile. O constatare clasică şi valabilă pe toate meridianele o reprezintă preponderenţa sinuciderilor în rândul reprezentanţilor sexului masculin – 81% din cazuri.

Criminaliştii şi medicii legişti au explicat că datele în privinţa modului în care se sinucid românii sunt asemănătoare în fiecare an. În fiecare an, circa 3.000 de români, echivalentul unei comune medii dispare prin sinucidere. Cei mai mulţi dintre cei care îşi încheie socotelile cu viaţa aleg ştreangul. Doar unu la sută dintre sinucigaşii români aleg să se împuşte.

Cum spuneam, cea mai folosită metodă de sinucidere în rândul românilor este spânzurarea (79 la sută din cazuri), urmată la mare distanţă de intoxicaţia voluntară (7 la sută) şi precipitarea (5 la sută). Interesant este faptul că, faţă de 2010, în anul 2011 numărul sinuciderilor a fost mai mic. În cursul anului precedent, la nivelul întregii ţări au fost înregistrate 2784 cazuri, reprezentând o scădere moderată faţă de cifra înregistrată în 2010 (3050 cazuri).


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale

Bogdan Ilea

Publicat

în

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale În fiecare an, la 26 aprilie este marcată Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale. În 2000, statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (WIPO) au desemnat ziua de 26 aprilie, dată la care, în 1970, a intrat în vigoare convenţia de înfiinţare a WIPO, ca zi dedicată recunoaşterii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea