// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

Aproape săptămânal, în Alba are loc o sinucidere. Iulie şi august, lunile preferate de români pentru a încheia socotelile cu viaţa

În lunile iulie şi august a fost înregistrat în România cel mai mare număr de sinucideri, arată un raport pe 2011 al Institutului Naţional de Medicină Legală “Mina Minovici”.

Aproape opt sinucideri pe zi s-au produs în 2011 la nivel naţional şi aproape săptămânal o persoană din judeţul Alba şi-a pus capăt zilelor.

Media înregistrată la nivelul judeţului nostru de 12,99 % se situează puţin sub media pe ţară, care este de 13,46 sinucideri/100.000 locuitori/an.

Judeţele cu o incidenţă mare sunt Harghita (31,21 de cazuri la suta de mii de locuitori), Ilfov (29,09), Satu Mare şi Covasna (peste 25 de cazuri la suta de mii de locuitori). Sub media naţională se situează, din acest punct de vedere, judeţele Maramureş (8,8), Cluj (9,7), Bucureşti (10,97) sau Alba (12,99), se mai arată în acelaşi raport.

Bărbaţii sinucigaşi, de patru ori mai mulţi decât femeile

Mai slabi de înger după unii, sau mai curajoşi după alţii, bărbaţii conduc detaşat în ceea ce priveşte sinuciderile. O constatare clasică şi valabilă pe toate meridianele o reprezintă preponderenţa sinuciderilor în rândul reprezentanţilor sexului masculin – 81% din cazuri.

Criminaliştii şi medicii legişti au explicat că datele în privinţa modului în care se sinucid românii sunt asemănătoare în fiecare an. În fiecare an, circa 3.000 de români, echivalentul unei comune medii dispare prin sinucidere. Cei mai mulţi dintre cei care îşi încheie socotelile cu viaţa aleg ştreangul. Doar unu la sută dintre sinucigaşii români aleg să se împuşte.

Cum spuneam, cea mai folosită metodă de sinucidere în rândul românilor este spânzurarea (79 la sută din cazuri), urmată la mare distanţă de intoxicaţia voluntară (7 la sută) şi precipitarea (5 la sută). Interesant este faptul că, faţă de 2010, în anul 2011 numărul sinuciderilor a fost mai mic. În cursul anului precedent, la nivelul întregii ţări au fost înregistrate 2784 cazuri, reprezentând o scădere moderată faţă de cifra înregistrată în 2010 (3050 cazuri).

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

Un răspuns la Aproape săptămânal, în Alba are loc o sinucidere. Iulie şi august, lunile preferate de români pentru a încheia socotelile cu viaţa

  1. ITA 05.07.2012 la 0:34

    BOMBONEL unde se incadreaza? :-)))))