Rămâi conectat

Actualitate

Apariția de noi mutații riscă să facă vaccinul ineficient. Dr. Țincu: „Este necesar să ne mișcăm repede pentru a obține imunizarea populației”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Apar mutații ce riscă să facă vaccinul ineficient, din acest motiv este necesar să ne mișcăm repede pentru a obține imunizarea populației. Campaniile de dezinformare fac rău, pentru că riscăm să pierdem această armă care este vaccinul anti-COVID-19, explică medicul de terapie intensivă, Radu Țincu.

El spune că reacțiile la vaccinul anti-COVID sunt de mică amploare și acest lucru a fost evidențiat în studiile care au stat la baza acestor vaccinuri. În plus, în Marea Britanie peste un milion de persoane au fost deja vaccinate și sunt foarte puține reacții adverse, ceea ce arată un profil de siguranță foarte bun pe termen scurt. Nu sunt motive, așadar, să ne temem de reacțiile pe care le-ar putea declanșa vaccinul.

În schimb, orice întârziere în campania de vaccinare comportă un pericol, a arătat dr. Radu Țincu.

„Ați văzut că există deja acele variante virale care circulă în Marea Britanie. Vaccinul a fost creat pentru proteina spike de la suprafața virusului. Nimeni nu poate garanta că la o următoare mutație, acum sau peste o lună, virusul nu-și va modifica structura acestei proteine spike. În momentul în care proteina aceasta dispare de la suprafața virusului – pentru că și virusul are o ‘inteligență’, pentru a putea să rămână viabil și să nu fie eliminat din circulație -, deci dacă această proteină de suprafață va dispărea, vaccinul pe care îl avem va deveni inutil”, a explicat la Digi24 medicul Radu Țincu.

„Este greu de spus cât timp avem la dispoziție. De când a început pandemia din Wuhan și până acum au fost peste 25 de mutații importante ale virusului. Înseamnă cam două pe lună, ceea ce este extrem de important. Această mutație ține de evoluționism, nimeni nu poate să garanteze cum virusul face schimb de informații cu alte virusuri cu care se întâlnește sau cum reușește să scape de anumite sisteme imune ale unor persoane care nu reușesc să-l elimine și să capete informații despre anticorpii pe care noi îi producem împotriva lui”, a arătat dr. Radu Țincu.

„E greu de spus, dar ceea ce știu cu siguranță este că această campanie de vaccinare trebuie să fie de scurtă durată și intensă, să cuprindă o bază largă populațională. Pentru că vă spun, dacă vom pierde vaccinul, o vom lua de la capăt și sigur că teoria conspirației deja s-a și creat: că deja noi pregătim un alt virus, SARS-CoV-20, care să iasă pe piață”, a punctat medicul. „Nu, dacă vom pierde vaccinul, suntem direct răspunzători pentru că am dat posibilitatea virusului să facă o mutație”, a conchis Radu Țincu.
Aproape 3.000 de cadre medicale au fost vaccinate în trei zile

Rata de imunizare a populației ar trebui să fie de 70 la sută pentru a avea șansa de a scăpa de virus.

Aproape 3.000 de persoane s-au vaccinat deja în România, în cadrul campaniei de imunizare anti-covid. Până acum, au fost semnalate 7 reacții adverse, minore, fiind vorba în special de dureri la locul înțepăturii.

Încă 140.400 de doze au venit marți în țară, suficiente pentru vaccinarea a peste 70.000 de medici. Personalul din linia întâi este imunizat în prima etapă.

Iar dacă anti-vacciniștii sunt mai vocali și mai vizibili, majoritatea tăcută pare să fie formată, totuși, din cei care vor să se vaccineze. Pe platforma înființată de guvern au început deja să apară doritori. STS precizează, de altfel, că cetățenii care NU sunt în grupele de risc se pot înscrie pe platformă, adică își pot face cont, dar deocamdată nu se pot programa.

Sursă: digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea