Anvelopele de iarnă: între lege şi finanţe personale
O problemă cu două necunoscute
O lege apărută la sfarsitul verii lui 2011 spune ca soferii sunt obligati sa isi schimbe anvelopele de vara cu cele de iarna odata cu venirea anotimpului rece. Mai mult, conditiile meteorologice nu sunt neaparat relevante in acest caz: luna noiembrie a marcat trecerea din punct de vedere legal, iar soferii care nu si-au schimbat anvelopele la timp au fost pasibili de amenzi cuprinse intre 500 si 2000 de RON.
Cu toate acestea, introducerea unei asemenea legi aduce dupa sine o problema legata de momentul in care trebuie sa ne schimbam anvelopele de vara cu cele de iarna, si anume de ce suntem obligati sa facem modificarea daca temperaturile nu sunt conforme acesteia? Pe de o parte, ne vedem pusi in fata unor cheltuieli suplimentare, deoarece cauciucurile de iarna se uzeaza mai repede, fara sa fie mai eficiente, in zilele calde. Pe de alta parte, consumul de carburant creste si el, ceea ce adauga un plus de relativitate la legea in cauza.
Impactul legii asupra alegerilor noastre
Atunci cand cumparam cauciucuri de iarna, suntem limitati la un anumit set de caracteristici, care sa fie in conformitate cu legile in vigoare. Mai mult inca, daca masina trece de limita de 3,5 tone, acestea trebuie montate pe rotile de tractiune, chiar daca acestea au mecanisme adiacente antiderapante. Cu alte cuvinte, suntem obligati la o cheltuiala in plus, pe care am fi putut-o evita daca legea ar fi fost mai permisiva.
In privinta cauciucurilor de vara, posesorii de automobile se pot bucura in continuare de libertati destul de mari. Sfarsitul iernii este sinonim in acest context cu reducerea limitarilor pe care le avem in fata. Altfel spus, cauciucurile de vara pot fi achizitionate in functie de propropriile noastre optiuni, atata vreme cat sunt certificate dupa standardele in vigoare.
I-am intrebat pe specialistii companiei Madnik Auto ( anvelopex.ro – unul dintre cei mai importanti furnizori online de anvelope) despre diferenta din punct de vedere tehnic si financiar dintre anvelopele de iarna si cele all season. Din declaratia lor reiese ca este destul de dificil sa gasim anvelope all season care sa treaca cu succes toate certificarile cerute de diverse legislatii, in cazul in care calatorim cu masina peste hotare. In acelasi timp, dintre toate variantele posibile, anvelopele all season sunt cele mai scumpe pentru ca se consuma mai repede vara si nu ating performantele cauciucurilor de iarna in perioada hibernala.
Pe timp de ninsoare, inghet sau polei, soferii sunt obligati sa isi echipeze automobilele nu numai cu cauciucuri de iarna, ci si cu lanturi speciale. Insa, cu toate ca legea este destul de precisa in aceasta directie, s-au vazut destul interpretari ale acesteia in iarna care a trecut. Practic, daca aveti anvelope de iarna, nu trebuie sa va fie teama de lege.
Cum modifica legea finantele personale
Daca suntem obligati sa cumparam anvelope de iarna, suntem obligati implicit sa achizitionam si un set de anvelope de vara. Daca nu facem asta, masina va consuma mai mult, va fi mai greu de condus, iar anvelopele se vor uza mai repede. Practic, nedand mai multe posibilitati soferilor la achizitionarea de anvelope all season, legea ii obliga pe acestia sa consume mai multi bani anual cu intretinerea autovehiculelor.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Economie
Comunicat de presă: U.A.T. DAIA ROMÂNĂ anunță finalizarea proiectului „REABILITARE, DOTARE ȘI ÎMPREJMUIRE ȘCOALĂ GIMNAZIALĂ DAIA ROMÂNĂ, JUDEȚUL ALBA”, COD SMIS 124771
Comunicat de presă UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALĂ DAIA ROMÂNĂ, în calitate de beneficiar, cu sediul în Daia Română, Str. Principală, nr. 326, județul Alba, cod poștal 517270, România, derulează proiectul „REABILITARE, DOTARE ȘI ÎMPREJMUIRE ȘCOALĂ GIMNAZIALĂ DAIA ROMÂNĂ, JUDEȚUL ALBA”, COD SMIS 124771, finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în baza Contractului de finanţare nr. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun