Antreprenorii din acvacultură vor primi fonduri nerambursabile pentru eficientizare energetică şi producere de energie din surse regenerabile
O finanțare europeană nerambursabilă cuprinsă între 30% și 50% din valoarea eligibilă a proiectului (inclusiv TVA eligibilă) va fi acordată antreprenorilor din domeniul acvaculturii care intenționează să investească în eficientizarea energetică a propriei afaceri sau în producerea de energie din surse regenerabile.
Miercuri a fost publicat în Monitorul Oficial Ghidul Solicitantului – Măsura II.4, Investiții productive în acvacultură – creșterea eficienței energetice, energie regenerabilă, care prevede că, în cazul microîntreprinderilor, întreprinderilor mici, mijlocii și ONG-urilor cu activitate economică în domeniul acvaculturii, cuantumul sprijinului financiar neramabursabil acordat este de 50% din valoarea eligibilă a proiectului (inclusiv TVA eligibil).
În cazul Întreprinderilor mari, acesta scade la 30% din valoarea eligibilă a proiectului (inclusiv TVA eligibil). Beneficiarul se va angaja să asigure o cofinanțare în procent de minim 50%, respectiv 70%, care poate fi realizată prin mai multe modalități: aport în natură, aport în numerar constituit de beneficiar, surse de finanțare (credit bancar) sau combinații dintre acestea.
Finanțarea va fi asigurată în proporție de 75% din bani provenind de la Comisia Europeană, în timp ce 25% reprezintă contribuția publică națională (valoarea totală a finanțărilor, fără TVA). Solicitanții eligibili care pot accesa aceste fonduri nerambursabile trebuie să aibe ca obiect de activitate înregistrat codul CAEN 0321 – „Acvacultura maritimă” sau codul CAEN 0322 – „Acvacultura în ape dulci”.
Aceștia trebuie să demonstreze că au minim 2 ani de funcționare în domeniu și nu se află în proces de lichidare, fuziune, reorganizare, faliment. Pentru a beneficia de procentajul maxim de finanțare (50%) firma solicitantă trebuie să nu îndeplinească criteriile unei întreprinderi mari (peste 250 de angajați și o cifra de afaceri anuală mai mare de 50 milioane euro).
În caz contrar, finanțarea se reduce la 30% din valoare eligibilă a proiectului. În plus, activitățile pentru care se solicită sprijin financiar nerambursabil în Cererea de finanțare nu trebuie să fi făcut obiectul unei alte finanțări din fonduri publice naționale sau ale Uniunii Europene, în ultimii 5 ani. Durata maximă de implementare a proiectului este de 2 ani.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Temperatura ideală în casă pe timp de iarnă pentru a reduce costurile la încălzire Iarna se apropie cu pași repezi și tot mai multe persoane își fac griji pentru prețul facturii la energie electrică sau gaze. Găsirea unei temperaturi confortabile și economice în locuință poate ajuta la reducerea costurilor de încălzire. Citește și: Facturi la […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate2 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport3 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Actualitateo zi ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentariio zi ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii5 ore ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată