Rămâi conectat

Actualitate

ANPC: Băncile vor fi obligate să standardizeze terminologia şi să ofere informaţii coerente referitoare la comisioane, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență

Mădălina Opriș

Publicat

în

Bancomat

Bancomat

Protecția Consumatorilor impune noi restricţii băncilor. Un proiect de ordonanţă de urgenţă cuprinde lista celor mai reprezentative servicii aferente unui cont de plăţi, astfel încât consumatorii să poată compara comisioanele.

Băncile vor fi obligate să standardizeze terminologia şi să ofere informaţii coerente referitoare la comisioane. În caz contrar, instituţiile de credit riscă amenzi cuprinse între 10.000 şi 50.000 lei, dublate dacă nu se conformează.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă care cuprinde lista celor mai reprezentative servicii aferente unui cont de plăţi, aspecte extrem de importante pentru consumatorii care astfel pot înţelege comisioanele şi pot compara ofertele provenind de la prestatori de servicii de plată diferiţi, astfel încât să ia decizii în cunoştinţă de cauză cu privire la contul de plăţi cel mai adecvat nevoilor lor.

Proiectul se aplică acelor conturi de plăţi prin care consumatorii pot cel puţin să depună fonduri într-un cont de plăţi, să retragă numerar dintr-un cont de plăţi şi să execute, respectiv să primească operaţiuni de plată, inclusiv transferuri de credit.

Potrivit proiectului, aspectele referitoare la comparabilitatea comisioanelor aferente unui cont de plăţi şi la schimbarea conturilor se aplică prestatorilor de servicii de plată, iar aspectele referitoare la asigurarea accesului la conturile de plăţi se aplică instituţiilor de credit.

„Compararea comisioanelor nu poate fi realizată dacă prestatorii de servicii de plată utilizează o terminologie diferită pentru aceleaşi servicii şi furnizează informaţii în formate diferite. Terminologia standardizată, însoţită de informaţii specifice prezentate într-un format coerent referitoare la comisioanele aferente celor mai reprezentative servicii legate de conturile de plăţi, poate ajuta consumatorii să înţeleagă şi să compare comisioanele.”

Proiectul de OUG prevede că, pentru a oferi consumatorilor posibilitatea de a obţine informaţii imparţiale cu privire la comisioanele percepute şi ratele dobânzii aplicate în legătură cu conturile de plăţi, este necesară asigurarea existenţei cel puţin a unui site internet de comparare independent din punct de vedere operaţional de prestatorii de servicii de plată.

Sursa: realitatea.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea