Rămâi conectat

Curier Județean

ANOSR condamnă slaba finanţare a educaţiei: Taxe crescute la 17 din 23 de universităţi din ţară, printre care şi UAB

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

taxeNoul an universitar debutează cu stângul din cauza creșterilor de taxe din majoritatea universităților din țară. Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) condamnă slaba finanțare a educației care se resimte direct în buzunarele studenților. Şi la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia se înregistrează o uşoară creştere a taxelor în anul de studiu 2013 – 2014.

ANOSR a lansat în luna August a.c studiul ,,Responsabilitate pentru Educație!” care tratează cele mai importante probleme resimțite de studenți din cauza subfinanțării educației. Unul dintre rezultatele principale care a reieșit din studiu a fost acela că majoritatea universităților din România au crescut în ultimul an atât taxele de studiu cât și taxele de cămin. Finanțarea slabă a educației obligă universitățile să crească taxele de studiu și de cămin.

Analizând situația din cadrul a 23 de universități din țară, ANOSR a constatat că în 17 dintre acestea (74%) au crescut taxele de studiu sau au existat discuții în acest sens la nivelul structurilor de conducere ale universităților în ultimul an universitar.

Taxele de studii, alături de celelalte costuri legate de facultate, sunt deja insuportabile de către o mare parte a familiilor din România și sunt cauză principală a abandonului școlar – în universități, doar jumătate din studenți termină facultatea începută. Actualele creșteri de taxe și ineficiența măsurilor de sprijin a studenților cu venituri scăzute sau defavorizați în alt fel arată importanța scăzută pe care guvernanții, atât cei actuali cât și cei din guvernele trecute, o acordă tinerei generații. Scăderea investiției statului în educație prejudiciază grav întreaga societate, cu repercusiuni atât pe termen scurt, legate de costuri dar și de calitatea și relevanța studiilor pentru actualii studenți, cât și pe termen lung, legate de creșterea economică, echitate și chiar sănătate publică și participare la procesele democratice!” a spus Mihai Dragoș, președinte ANOSR.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

VINERI: Proiectul “Pet Care”, organizat de Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia. Strângere de fonduri pentru adăpostul de câini, expoziție de lucrări de artă realizate de elevi, parada animalelor de companie și tombolă

Ziarul Unirea

Publicat

în

VINERI: Proiectul “Pet Care”, organizat de Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia. Strângere de fonduri pentru adăpostul de câini, expoziție de lucrări de artă realizate de elevi, parada animalelor de companie și tombolă Proiectul “Pet Care” este organizat vineri, 19 aprilie, de Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia. Printre activitățile organizate se numără […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea