Anii de studii superioare pot fi incluşi în stagiul de cotizare pentru pensie, însă cu anumite condiţii. Ce se întâmplă dacă o persoană a terminat mai multe facultăţi
Perioada de timp în care o persoană urmează studii universitare (licenţă şi/sau doctorat) poate fi inclusă în stagiul de cotizare necesar pentru obţinerea pensiei. Însă, pentru ca această regulă să fie aplicată, trebuie îndeplinite anumite condiţii. În plus, în funcţie de studiile universitare urmate, perioadele pot fi luate în considerare doar la obţinerea anumitor categorii de pensie.
Anumite perioade necontributive sunt incluse în stagiul de cotizare necesar pentru obţinerea pensiei, conform legislaţiei în vigoare, iar printre acestea se numără şi cele în care asiguratul a urmat cursuri universitare de licenţă şi/sau de doctorat.
„Perioada desfasurarii studiilor universitare de licenta nu este valorificata la stabilirea stagiilor de cotizare in vederea acordarii pensiei anticipate si pensiei anticipate partiale, dar este valorificata in cazul celorlalte categorii de pensie”, a declarat Gabriela Pintea, consilier juridic la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului si consultant pe forumul avocatnet.ro.
Mai exact, categoriile de pensie pentru care se poate lua in considerare, la calcularea stagiului de cotizare, perioada de studii de licenta sunt:
– pensia pentru limita de varsta;
– pensia de invaliditate;
– pensia de urmas.
Totusi, in ceea ce priveste studiile universitare de doctorat, Gabriela Pintea a subliniat ca nu exista o restrictie in acest sens: „Perioada desfasurarii studiilor universitare de doctorat este valorificata la acordarea tuturor categoriilor de pensie”.
Valorificarea anilor de studii de licenta si/sau a celor de doctorat la obtinerea pensiei prezinta doua avantaje majore, conform specialistului.
„Aceste perioade necontributive reprezinta stagiu asimilat stagiului de cotizare si, prin urmare, se adauga stagiului realizat al asiguratului. Prin adaugarea acestor perioade, asiguratul reuseste sa realizeze stagiul minim si/sau stagiul complet de cotizare mai devreme decat ar fi facut-o fara aceste perioade. Iar perioada desfasurarii studiilor universitare de licenta mareste si cuantumul pensiei, la determinarea punctajului lunar al asiguratului utilizandu-se 25% din castigul salarial mediu brut lunar din perioadele respective”, a explicat consilierul juridic.
In momentul de fata, varsta standard de pensionare este de 65 de ani, in cazul barbatilor, si de 63 de ani, in cazul femeilor. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar cel complet este de 35 de ani, indiferent de sex.
Ce se întâmplă dacă o persoană a terminat mai multe facultăţi
Persoanele care au urmat studii de licenta la mai multe institutii de invatamant superior pot sa beneficieze de asimilarea unei singure perioade.
„Asiguratii care au absolvit mai multe institutii de învăţământ superior (…) beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere”, prevede Legea nr. 263/2010.
Totusi, aceasta regula nu este valabila si in cazul studiilor de doctorat, dupa cum ne-a spus Gabriela Pintea.
Cu toate acestea, daca o persoana a facut si studii de licenta, si studii de doctorat, ambele perioade pot fi asimilate stagiului de cotizare pentru obtinerea pensiei. „Persoanele care au efectuat atat studii universitare de licenta, cat si studii universitare de doctorat beneficiaza de asimilarea, ca stagii de cotizare, a ambelor perioade de studii”, a punctat consilierul juridic.
Obtinerea diplomei, conditie esentiala pentru a valorifica anii de studii superioare
Includerea anilor de studii universitare in stagiul de cotizare depinde, totusi, de indeplinirea anumitor conditii impuse de lege.
Astfel, pentru studiile de licenta, conditiile sunt ca asiguratul sa le fi urmat la zi, sa le fi absolvit cu diploma de licenta si, in perioada respectiva, sa nu fi obtinut venituri pentru care se datoreaza plata contributiei de asigurari sociale.
De asemenea, de retinut este ca asiguratul nu poate „forta” obtinerea unui stagiu de cotizare mai mare prin repetarea anilor de studii. „De exemplu, daca asiguratul repeta un an universitar si in acest mod absolva facultatea dupa cinci ani in loc de patru, perioada care va fi asimilata stagiului de cotizare si care va fi valorificata la pensie este de patru ani, care reprezinta durata normala a studiilor respective”, a mentionat Gabriela Pintea.
Referitor la studiile de doctorat, singura conditie ce trebuie indeplinita este ca asiguratul sa nu realizeze venituri pentru care trebuie platite contributii de asigurari sociale.
Anii de studii superioare nu sunt inclusi in stagiul de cotizare daca studentii au lucrat in timpul facultatii
Asa cum am mentionat deja, asiguratii beneficiaza de asimilarea anilor de studii universitare numai daca nu realizeaza venituri pentru care este obligatorie plata contributiei de asigurari sociale.
Potrivit Legii nr. 263/2010, persoanele care sunt asigurate obligatoriu in sistemul public de pensii sunt:
I. a) persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, inclusiv soldatii si gradatii voluntari;
b) functionarii publici;
c) cadrele militare in activitate, soldatii si gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale;
d) persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din drepturi de autor si drepturi conexe, precum si din contracte/conventii incheiate potrivit Codului civil;
II. persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile legii pensiilor, cu cele ale persoanelor prevazute la primul punct;
III. persoanele care beneficiaza de indemnizatia de somaj;
IV. persoanele care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de patru ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
a) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare ori de management;
b) membri ai intreprinderii individuale si intreprinderii familiale;
c) persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice;
d) persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
e) alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale;
V. cadrele militare trecute in rezerva, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare ale caror raporturi de serviciu au incetat, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, care beneficiaza de ajutoare lunare ce se asigura din bugetul de stat, in conditiile legii.
Asadar, daca o persoana s-a aflat intr-una dintre aceste situatii pe durata studiilor universitare, perioada respectivă nu poate fi inclusa in stagiul de cotizare pentru pensie.
Atentie! Perioada studiilor de masterat nu este valorificata, in prezent, la calcularea stagiului de cotizare pentru obtinerea vreunei pensii.
sursa: avocatnet.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Alertă METEO | Vortex polar peste România: Specialiștii anunță viscol, ger, furtuni de zăpădă și ninsori abundente în Europa
Alertă METEO | Vortex polar peste România: Specialiștii anunță viscol, ger, furtuni de zăpădă și ninsori abundente în Europa Vremea se schimbă radical în Europa. Meteorologii au anunțat fenomene meteo extreme, precum ninsori abundente, viscol și ploi. Vortexul polar se îndreaptă spre România. O depresiune superioară extinsă va apărea deasupra Europei, din cauza intruziunii de […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată