Angajații din cadrul DSP-urilor și prefecturi vor primi un spor de minim 30% pentru starea de alertă. Noua ordonanță adoptată

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Angajații din cadrul DSP-urilor și prefecturi vor primi un spor de minim 30% pentru starea de alertă. Noua ordonanță adoptată

În data de 7 august, a fost adoptată, de către Guvern, o ordonanță de urgență cu ajutorul căreia se dorește acordarea unor sporuri salariale bugetarilor ce lucrează în cadrul direcțiilor de sănătate publică sau în cadrul prefecturilor. Cuantumul sporurilor vor fi de 30%, resprectiv 40% din salariul de bază și vor fi acordate pe perioada ulterioară intrării în vigoare a actului normativ, până la ieșirea din starea de alertă.

În ceea ce îi privește pe angajații DSP-urilor, aceștia vor beneficia de sporul precizat mai sus pe perioada stării de alertă, dar doar ulterior intrării în vigoare a propunerii. Un angajat al unei DSP va beneficia de spor dacă „execută, conduce sau coordonează misiuni și sarcini de serviciu în condiții epidemiologice deosebite”.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Proiectul adoptat de Executiv nu definește ce înseamnă „condiții epidemiologice deosebite”, însă atât preambulul propunerii, cât și nota de fundamentare (conținută în același loc cu proiectul) fac referire la situația excepțională ce caracterizează pandemia de coronavirus. Prin urmare, s-ar putea considera că menținerea stării de alertă este necesară din cauza situației excepționale, ce ar putea fi – prin interpretare – echivalată cu condiții epidemiologice deosebite.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

Mai mult, s-a făcut referire inclusiv la munca suplimentară prestată de cadre medicale, ceea ce ar fi un alt indiciu că e vorba de condiții epidemiologice deosebite, ele generând necesitatea muncii peste program.

În concret, sporul adăugat la salariul de bază va fi de:

  • 40%, pentru directorul executiv și pentru directorii executivi adjuncți;
  • 30%, pentru funcționarii publici încadrați în serviciul de control în sănătate publică.

O altă categorie de bugetari ce va beneficia de un spor la salariul de bază este cea a personalului instituțiilor prefectului, care este implicat în activități de prevenire și combatere a efectelor pandemiei. Sporul va fi de 30% din salariul de bază, iar celelalte condiții se aplică la fel ca în cazul de mai sus.

În ceea ce privește acești bugetari, concretizarea acordării sporului se va face prin ordin al prefectului, acolo fiind arătați și cei care vor beneficia de spor.

Atât angajații DSP, cât și personalul instituțiilor prefectului, vor beneficia de spor fără ca acesta să fie luat în considerare la limita stabilită de Legea nr. 153/2017, care le interzice instituțiilor publice să acorde sporuri ce ar depăși 30% din suma salariilor de bază.

Sursa: avocatnet.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419