Rămâi conectat

Actualitate

ANALIZĂ| Un nou studiu INS arată că rata șomajului este în creștere. În luna mai s-au înregistrat 463.000 de șomeri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Rata șomajului creșțe și ar pute ajunge la 6,5% în acest an, dar România rămâne sub media europeană de 7,1% sau cea din SUA de 11%, în iunie 2020, reiese dintr-o analiză publicată joi, 30 iulie, de către KeysFin, relatează Agerpres. Numărul de şomeri (15-74 ani) a crescut în mai la 463.000, rata şomajului majorându-se cu 0,4 puncte procentuale faţă de aprilie, la 5,2% (cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani), potrivit INS.

Totodată, numărul insolvenţelor, cel al radierilor şi dizolvărilor companiilor din România continuă să fie mult sub nivelul din 2019, ceea ce arată rezilienţa mediului de afaceri local în condiţii de pandemie.

„Cu toate acestea, fără o continuare/majorare a sprijinului autorităţilor în contextul unei posibile accentuări/prelungiri a crizei sanitare tendinţa se va inversa, iar la începutul lui 2021 peisajul de business ar putea arăta complet diferit”, susţin autorii analizei.

Totodată, numărul companiilor care au intrat în insolvenţă a scăzut cu mai mult de un sfert, respectiv cu 26% în primele şase luni din 2020, faţă de aceeaşi perioadă din 2019, ajungând la 2.360 de companii, cea mai mică valoare din ultimii zece ani. Pe de altă parte, numărul companiilor suspendate a avut o scădere şi mai accentuată, de aproape o treime, respectiv 32% în primele şase luni din 2020 faţă de aceeaşi perioadă din 2019, totalizând 5.136 de companii, minimul ultimilor zece ani.

În ceea ce priveşte radierile şi dizolvările de firme locale, numărul acestora a scăzut şi mai dramatic, cu 58% în primele luni din 2020 faţă de aceeaşi perioadă din 2019, la 35.000, iar numărul entităţilor active (PFA şi persoane juridice) a crescut în acest an cu 4% la 1.391.147 în 30 iunie 2020.

„În ciuda primelor semnale de revenire a business-ului european (companiile din zona euro raportează un început încurajator al celui de-al treilea trimestru, cu cel mai rapid ritm de creştere din ultimii doi ani) pe plan local lucrurile stau diferit. Chiar dacă momentan, potrivit ultimelor informaţii, companiile locale par că rezistă, ba chiar numărul entităţilor active a crescut, analiştii noştri consideră că înrăutăţirea situaţiei interne în ceea ce priveşte numărul de cazuri confirmate de coronavirus, coroborată cu o nouă perioadă de lockdown, ar putea afecta mult mai puternic mediul de afaceri local care nu a beneficiat de o capitalizare suficientă înainte de criză şi nici de un pachet de sprijin al autorităţilor pe modelul european”, a declarat Roxana Popescu, Managing Director KeysFin.

Sursa: stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pensii 2024 | Aproximativ 4 milioane de vârstnici nu își vor primi pensiile până de paște. Care este motivul

Bogdan Ilea

Publicat

în

Pensii 2024 | Aproximativ 4 milioane de vârstnici nu își vor primi pensiile până de paște. Care este motivul În jur de 4 milioane de seniori nu vor primi pensiile până de paște sau doar după paște, datorită poștei române care va avea un program special în următoare minivacanță. Livrarea acestora va începe pe 2 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea