Analiză a pieței imobiliare: La Alba Iulia se înregistrează un blocaj, cererea fiind mult mai mică decât oferta

O analiză a pieței imobiliare din România făcută recent de specialiștii revistei Capital plasează municipiul Alba Iulia în topul orașelor cu cele mai accesibile locuinţe, raportat la salariile din judeţ.

Autorii studiului explică faptul că deși “gradul de accesibilitate al locuinţelor din România s-a îmbunătăţit în ultimii ani de criză, există oraşe care, deşi indică un acces facil la achiziţie, denotă pieţe blocate. Asfel, un român cu loc de muncă flexibil, care ar căuta oraşele cu cele mai accesibile locuinţe raportat la salariile din judeţ, ar fi tentat să aleagă Reşita, Alba Iulia sau Piteşti, unde preţul apartamentelor raportat la venituri este cel mai mic, dar unde există  un inconvenient major. Dacă ar vrea să-şi păstreze flexibilitatea, ar face o mare greşeală. El ar rămâne blocat, întrucât în aceste oraşe raportul dintre preţul pe mp şi salariu se situează sub 2, nivel de la care apare lipsa apetitului de tranzacţionare sau, cu alte cuvinte, cererea de pe aceste pieţe este mult mai mică decât oferta. Practic, valorile mici ale indicelui de accesibilitate se traduc printr-un nivel scăzut de încredere, lipsă de atractivitate investiţională şi stagnare economică. Aceasta a fost situaţia în România până în 2004, când, deşi veniturile permiteau accesarea facilă a unei finanţări imobiliare, interesul rămânea scăzut atât din partea investitorilor, cât şi a populaţiei.”

Potrivit aceleași surse, analizând şi gradul de accesibilitate, dar şi frecvenţa tranzacţiilor, oraşele cu cei mai buni indicatori sunt: Bistriţa, Satu Mare, Sibiu, Baia Mare şi Bucureşti.  O alegere care să ţină cont doar de accesibilitatea locuinţelor ar elimina din  start oraşe precum Oradea sau Suceava, ultimele într-un clasament bazat pe acest criteriu. Chiar dacă ar aduna toţi banii pe care i-ar putea câştiga dintr-o slujbă în aceste oraşe, un român nu şi-ar permite o locuinţă decentă mai devreme de 15-16 ani.

„Îmbunătăţirea acestui indicator este datorată scăderii preţurilor, încurajată şi de lipsa finanţării. Faţă de perioada de vârf, preţul apartamentelor vechi a scăzut cu 50%. Estimez că, până în trei ani, acest indicator va continua să se îmbunătăţească. Salariile nu vor mai creşte într-un orizont de timp previzibil de unu-doi ani, accesul la finanţare rămâne restricţionat, şi preţul locuinţelor vechi va continua să scadă“, a declarat Ioan Bejan, secretar general al Patronatului Proprietarilor de Clădiri din România, pentru publicația Capital.

Sursa: www.capital.ro

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

2 Comentarii

dolfi 11 martie 2013 at 16:08

pai trebuie sa fii cretin sa le dai bani unor rechini care pun preturi asa cum vor muschii lor. locuintele in „sicriele de beton” ceausiste nu-si justifica banii ceruti de toti „imobiliarii” astia ce se plang acum. Majoritatea sunt mai vechi de 30 de ani…

NIK 12 martie 2013 at 0:37

Preturile la case si apartamente ar trebui sa mai scada mult in raport cu puterea de cumparare a rominului ,,

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...