Rămâi conectat

Actualitate

ANAF: Declarația 394 se va completa integral începând cu 1 octombrie

Ziarul Unirea

Publicat

în

anaf-570x330Declaraţia 394 se va completa integral începând cu 1 octombrie 2016 pentru toate operaţiunile efectuate pe teritoriul naţional, iar pentru perioada 1 iulie 2016 – 30 septembrie 2016 se vor declara doar operaţiunile derulate cu persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA (cartusul C), prorogându-se termenul de declarare pentru celelalte operaţiuni din declarație, începând cu cele aferente lunii octombrie 2016, scrie ANAF într-un comunicat.

La sfârșitul lunii mai 2016, pe site-ul ANAF a fost publicat formularul electronic al noii declaraţii informative 394, acesta fiind disponibil contribuabililor în vederea testării.

Pe perioada testării, au fost semnalate din partea mai multor contribuabili/asociații profesionale aspecte referitoare la modalitatea de completare și declarare a datelor din formularul 394 aprobat prin ordinele menționate, solicitându-se introducerea cotei de TVA de 19% (pentru corecții, regularizări din perioadele anterioare), eliminarea evidenţierii în mod distinct a livrărilor/achizițiilor de telefoane mobile, microprocesoare, console de jocuri, tablete PC și laptopuri dacă valoarea bunurilor livrate, exclusiv TVA, înscrise într-o facturã este mai micã de 22.500 lei, din cauza costurilor suplimentare generate la nivelul contribuabililor.

De asemenea, în vederea simplificării declarației 394, au fost efectuate următoarele modificări:

– eliminarea cerinței de a completa operațiunile cu regim special de cãtre persoanele impozabile care aplicã sistemul de TVA la încasare;
– eliminarea cerinței de a completa TVA aferentã livrãrilor de bunuri/prestãrilor de servicii pentru care se aplicã taxarea inversã și menținerea acesteia numai în cazul achizițiilor.

Reamintim că Ordinul sefului ANAF  cu privire la noul format al declaratiei 394 a fost publicat pe 1 aprilie. Din păcate, simplificările promise de autorități fiind în zone ne-esentiale. În martie, ministrul Finantelor Anca Dragu spunea că se lucrează la simplificarea formularelor 088 si 394, ambele Declaratii fiind în topul celor mai reclamate documente de către antreprenori din cauza modului stufos și birocratic de completare și depunere.

Începând cu 01 iulie 2016 a fost așadar modificat substantial noul formular al declaratiei informative 394 pentru declararea livrărilor de bunuri si prestărilor de servicii, respectiv a achizitiilor efectuate de pe teritoriul national.

Declaratia se depune până pe data de 25 a lunii următoare perioadei fiscale avute de persoana impozabilă, inclusiv în lunile în care nu au fost realizate tranzactii.

În cazul în care se constată erori în declaratia depusă, corectarea se realizează prin depunerea unei noi declarații cu toate datele corectate.

sursa:anaf.ro, hotnews


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

ANAF nu mai încape de afacerile de familie. Pregătește controale, la inițiativa ministrului PNL, Marcel Boloș

Unirea Ziarul

Publicat

în

ANAF nu mai încape de afacerile de familie. Pregătește controale, la inițiativa ministrului PNL, Marcel Boloș ANAF pregătește controale la soții sau fraţii care au firme împreună în România Este ideea ministrului de Finanțe, Marcel Boloş, care a modificat Codul Fiscal la finalul anului trecut, iar această prevedere ar urma să intre în vigoare din […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea