Rămâi conectat

Actualitate

Amenzi usturătoare pentru vânzarea de băuturi alcoolice minorilor: Proiectul de lege prevede sancțiuni între 5.000 și 10.000 de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Amenzi usturătoare pentru vânzarea de băuturi alcoolice minorilor: Proiectul de lege prevede sancțiuni între 5.000 și 10.000 de lei

Un nou proiect de lege depus la Senat are în vedere modificarea Legii 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

În cazul în care proiectul va parcurge cu bine întreg lanțul procedurii legislative și va ajunge să intre în vigoare, amenzile pentru servirea sau vânzarea de băuturi alcoolice persoanelor care nu au împlinit 18 ani vor crește de la 500 de lei, în prezent, la 10.000 de lei.

În expunerea de motive, inițiatorii acestui demers legislativ trag un semnal de alarmă, subliniind pericolul consumului de alcool la o vârstă fragedă, ce ”poate avea efecte de lungă durată asupra sănătății mintale și fizice a minorilor”. Ca atare, ”existența unor amenzi mai mari poate descuraja furnizorii să ofere băuturi alcoolice minorilor și, astfel, să protejeze sănătatea acestora”, arată semnatarii documentului.

Se menționează, de asemenea că, ”în România, consumul de alcool în rândul minorilor atinge niveluri alarmante. Conform datelor UNICEF, din 2013, 42% dintre adolescenții români cu vârste între 14 și 18 ani au consumat alcool cel puțin o dată, cu procente mai mari înregistrate în rândul băieților și în mediul urban. În plus, un studiu realizat de Agenția Română Antidrog a relevat că 35% dintre minori au început să consume alcool la vârsta de 14 ani, iar între vârsta de 14 și 19 ani, 40% dintre acești au avut primele lor experiențe cu alcoolul”.

Cu argumentele pe masă, autorii expunerii de motive subliniază că obiectivul ”acestei reglementări este de a modifica cuantumul amenzilor prevăzute pentru servirea cu băuturi alcoolice în localurile publice, minorilor, precum și desfacerea, comercializarea și consumul de băuturi alcoolice în locuri publice, la intrarea în curți și în interiorul acestora, cum sunt: spitale și alte unități sanitare, centre de plasament al minorilor, unități și instituții de învățământ și educație, lăcașuri de cult și instituții religioase aferente cultelor care interzic consumul băuturilor alcoolice în practicarea religiei respective, pe trotuarele sau aleile de acces ale acestora. Astfel, sancțiunea ar urma să varieze între 5.000 și 10.000 de lei”, precizează inițiatorii proiectului de lege.

Sursa: dcbusiness.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Conducătorii de trotinete vor putea fi amendați și de către Poliția Locală. Proiect adoptat de Parlament

Ziarul Unirea

Publicat

în

Conducătorii de trotinete vor putea fi amendați și de către Poliția Locală. Proiect adoptat de Parlament

În cazul conducătorilor de trotinete, polițiștii locali vor avea dreptul să constate contravenții și să aplice sanțiuni pentru încălcarea normelor rutiete, potrivit unui proiect de lege adoptat de către Parlament.

Codul rutier urmează să sufere noi modificări, după ce o nouă propunere a trecut deja de Senat și a ajuns la Camera Deputaților, la votul final.

În expunerea de motive se spune că prin Ordonanța Guvernului nr. 1/2022, publicată în Monitorul nr. 89 din 28 ianuarie 2022, s-au adus ajustări Codului Rutier (OUG 195/2002), instituind reguli ce trebuie respectate de utilizatorii de trotinete electrice. Astfel, articolul 101, alineatul (1), punctul 8 din Codul Rutier a fost revizuit în următorul mod:

„Art. 101 (1) Se consideră contravenții sancționate cu amendă din clasa a III-a următoarele acțiuni comise de persoane fizice:

circulația cu biciclete sau trotinete electrice pe drumurile publice fără echipare corespunzătoare de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente în perioada nocturnă sau fără respectarea standardelor tehnice minime stabilite prin regulament;

folosirea unei biciclete sau a unei trotinete electrice pe autostradă;

neconformarea la interdicția de a trece la culoarea roșie a semaforului sau la semnalele agentului de cale ferată la traversarea peste o cale ferată industrială semnalizată corespunzător, sau la semnalele și regulile de circulație;

încălcarea interdicției conducătorului unei biciclete sau trotinete electrice de a circula sub influența alcoolului, substanțelor stupefiante sau medicamentelor cu efecte similare;

interacțiunea directă cu alt vehicul în mișcare sau cu persoane aflate în acesta;

circulația în afara localităților sau în interiorul acestora fără a purta îmbrăcăminte prevăzută cu elemente fluorescent-reflectorizante conform regulamentului;nerespectarea obligației de a circula cu viteză redusă sau de a asigura evitarea apropierea de un vehicul feroviar sau de a opri la trecerea la nivel cu calea ferată, conform reglementărilor.”

În conformitate cu dispozițiile Legii nr. 155/2010, republicată, articolul 7, litera j, poliția locală are competența de a constata încălcările și de a impune sancțiuni pentru neconformitățile rutiere comise de către pietoni, bicicliști, conducători de mopede și vehicule cu tracțiune animală.

Având în vedere pericolul sporit în special pentru pietoni și ceilalți participanți la trafic generat de nerespectarea normelor legale privind trotinetele electrice, precum și creșterea numărului de accidente rutiere asociate acestei probleme, se impune revizuirea și completarea Legii nr. 155/2010 pentru a acorda poliției locale competența de a identifica și sancționa încălcările regulilor de circulație a trotinetelor (vehicule cu 2 sau 3 roți, utilizate pentru transportul unei singure persoane, fără loc șezând sau cu un loc șezând situat la o înălțime sub 540 mm pentru cele cu 2 roți sau sub 400 mm pentru cele cu 3 roți, cu o viteză între 6 km/h și 25 km/h și echipate cu motor electric).


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare