Ziarul Unirea

Amenzi în valoare de peste 500 de mii de lei, aplicate de comisarii OPC firmelor din Alba, de la începutul anului

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Alba a făcut public raportul de activitate pentru primele 6 luni ale anului 2012. Valoarea totală a amenzilor aplicate în perioada 1 ianuarie–30 iunie prin 265 procese verbale de constatare a contravenţiei este de 492.750 lei. Suma depăşeşte la ora actuală 500.000 de lei.

Din totalul prezentat mai sus, valoarea vărsămintelor la buget (încasate operativ şi executări silite) este însă de 128.700 lei.

ELIT

Agenţii economici sancţionaţi au obligaţia să plătească în termen de 48 de ore jumătate din cuantumul amenzii.

Peste 80% din procesele verbale de constatare şi contravenţie sunt contestate în instanţă de firmele amendate, însă, potrivit lui Dorian Vuşcan, comisarul şef al OPC Alba, procentul sancţiunilor anulate în urma proceselor este doar de circa 15%.

În primele 6 luni ale acestui an, “concretizarea activităţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Alba s-a făcut prin 1498 acţiuni de control, în urma cărora s-au întocmit:
-990  procese verbale de constatare a contravenţiei
-507 procese verbale de constatare
-1 proces verbal de prelevare

ADEZIUNE PLUS ALBA

Cele 1498 acţiuni de control ale Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Alba au fost finalizate prin întocmirea unui număr de 990 procese verbale de constatare a contravenţiei încheiat, astfel :
-la produse alimentare: 546;
-la produse nealimentare: 187;
-la produse financiare: –
-servicii nealimentare: 91;
-servicii alimentare: 161;
-servicii financiare: 5

O atenţie deosebită a fost acordată şi verificării operatorilor economici din localităţile aflate în afara reşedinţei de judeţ  şi a celor aflaţi în mediul rural.

Măsurile luate în conformitate cu prevederile legale s-au bazat şi pe examinarea unor  probe recoltate din loturi de produse asupra cărora au existat indicii că pot prejudicia viaţa, sănătatea sau securitatea consumatorilor.
Pentru a determina o eficientizare a acţiunilor de control s-a urmărit creşterea numărului acţiunilor de control la producători, depozite en-gros.

Scopul acestor acţiuni a fost de a împiedica punerea pe piaţă a unor produse nesigure sau neconforme şi reducerea controalelor la operatorii economici care vând aceste produse.
Astfel, au fost oprite definitiv de la comercializare produse periculoase şi s-a procedat la distrugerea acestora, încheindu-se în acest sens procese verbale de distrugere.

Abateri constatate şi măsuri dispuse

* Valoarea totală a mărfurilor comunitare neconforme controlate şi oprite definitiv de la comercializare şi eliminate din circuitul consumului este de 13.254 lei.
Restul mărfurilor depistate cu abateri au fost oprite temporar de la comercializare şi s-au stabilit măsuri de intrare în legalitate.

* Valoarea totală a mărfurilor extracomunitare neconforme controlate în perioada raportată oprite definitiv de la comercializare şi eliminate din circuitul consumului uman  este de 14.593 lei.
Restul mărfurilor depistate cu abateri au fost oprite temporar de la comercializare şi s-au stabilit măsuri de intrare în legalitate.
Pentru abaterile de la prevederile legale în domeniul protecţiei consumatorilor s-a dispus operatorilor economici, şi sistarea temporară a prestării serviciilor (servicii alimentare, nealimentare, financiare) şi s-au stabilit măsuri specifice de remediere a deficienţelor sau de intrare în legalitate.
– Valoarea produselor distruse cu menţionare în procese verbale de constatare a contravenţiei este de 4.904 lei
– Valoarea produselor  distruse cu alte acte 1.719 lei.
– Valoarea mărfurilor distruse cu PVD  47 lei

Amenzi contravenţionale

Valoarea totală a amenzilor aplicate în perioada raportată 01.01.2012 –30.06.2012 prin 265 procese verbale de constatare a contravenţiei este de 492.750 lei.
Valoarea vărsămintelor la buget (încasate operativ şi executări silite): 128.700 lei.

 Sesizări şi reclamaţii

În perioada de raportare, respectiv 01.01.2012 – 30.06.2012, consumatorii au reclamat Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Alba nemulţumirea lor cu privire la calitatea produselor şi serviciilor în 258 reclamaţii înregistrate.. În perioada 01.01- 30.06.2012 au fost cercetate 235 reclamaţii, din care:
48 închise cu soluţionare pozitiva;
54  închise cu rezolvare amiabilă;
79 concluzionate ca fiind neîntemeiate;
26 redirecţionate;
13 retrase;
23 nesoluţionabile;

Este foarte important de reţinut că valoarea produselor înlocuite, contravaloarea achitată sau valoarea reparaţiilor de care au beneficiat consumatorii care au reclamat calitatea produselor sau serviciilor este de 11.141 lei”, se precizează în raportul CJPCA.

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

Te-ar putea interesa și:

Crește numărul românilor care se vaccinează anti-COVID: Vaccinul Pfizer BioNTech administrat unui număr de peste 76.000 de persoane până în prezent

Aproximativ 18.000 de cadre medicale din România au fost vaccinate împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore, acesta fiind cel… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

SURSE| USR-PLUS va PLECA de la guvernare, dacă Florin Cîțu va rămâne prim-ministru

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat miercuri că liberalii îl susţin pe Florin Cîţu în funcţia de premier. Orban a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Restricții mai DURE de intrat în Marea Britanie. Prezentarea testului COVID negativ și carantinarea, necesare

Începând cu săptămâna viitoare, este nevoie de prezentarea unui test COVID negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Simulările pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat vor avea loc și în acest an! Ministerul Educației: „Din simulări va rezulta nivelul cunoștințelor elevilor”

Anunțul a fost făcut de Ministerul Educației, iar președintele Consiliului Național al Elevilor a declarat că propunerea acceptată de Minister… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIOLENȚELE din SUA: Primul polițist DECEDAT la protestele de la Washington. Bilanțul ajunge la 5 MORȚI

Brian D. Sicknick a fost rănit miercuri, într-o confruntare cu protestatarii, şi a revenit la biroul diviziei, unde i s-a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Unii patroni anunță că nu îi vor primi la muncă pe cei nevaccinați. 5 milioane de angajați își așteaptă rândul la vaccinare

Angajatorii sunt cei care îi înscriu pe liste pe angajați, 5 milioane dintre aceștia își așteaptă rândul la vaccinare. Romania… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Haos la Ministerul Sănătății: Un angajat a trimis spitalelor o somație greșită privind vaccinarea

Haos la Ministerul Sănătății după ce un angajat a trimis spitalelor o somație greșită privind vaccinarea. La câteva ore după… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro