Rămâi conectat

Actualitate

Amenzi în valoare de peste 500 de mii de lei, aplicate de comisarii OPC firmelor din Alba, de la începutul anului

Bogdan Presecan

Publicat

în

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Alba a făcut public raportul de activitate pentru primele 6 luni ale anului 2012. Valoarea totală a amenzilor aplicate în perioada 1 ianuarie–30 iunie prin 265 procese verbale de constatare a contravenţiei este de 492.750 lei. Suma depăşeşte la ora actuală 500.000 de lei.

Din totalul prezentat mai sus, valoarea vărsămintelor la buget (încasate operativ şi executări silite) este însă de 128.700 lei.

Agenţii economici sancţionaţi au obligaţia să plătească în termen de 48 de ore jumătate din cuantumul amenzii.

Peste 80% din procesele verbale de constatare şi contravenţie sunt contestate în instanţă de firmele amendate, însă, potrivit lui Dorian Vuşcan, comisarul şef al OPC Alba, procentul sancţiunilor anulate în urma proceselor este doar de circa 15%.

În primele 6 luni ale acestui an, “concretizarea activităţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Alba s-a făcut prin 1498 acţiuni de control, în urma cărora s-au întocmit:
-990  procese verbale de constatare a contravenţiei
-507 procese verbale de constatare
-1 proces verbal de prelevare

Cele 1498 acţiuni de control ale Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Alba au fost finalizate prin întocmirea unui număr de 990 procese verbale de constatare a contravenţiei încheiat, astfel :
-la produse alimentare: 546;
-la produse nealimentare: 187;
-la produse financiare: –
-servicii nealimentare: 91;
-servicii alimentare: 161;
-servicii financiare: 5

O atenţie deosebită a fost acordată şi verificării operatorilor economici din localităţile aflate în afara reşedinţei de judeţ  şi a celor aflaţi în mediul rural.

Măsurile luate în conformitate cu prevederile legale s-au bazat şi pe examinarea unor  probe recoltate din loturi de produse asupra cărora au existat indicii că pot prejudicia viaţa, sănătatea sau securitatea consumatorilor.
Pentru a determina o eficientizare a acţiunilor de control s-a urmărit creşterea numărului acţiunilor de control la producători, depozite en-gros.

Scopul acestor acţiuni a fost de a împiedica punerea pe piaţă a unor produse nesigure sau neconforme şi reducerea controalelor la operatorii economici care vând aceste produse.
Astfel, au fost oprite definitiv de la comercializare produse periculoase şi s-a procedat la distrugerea acestora, încheindu-se în acest sens procese verbale de distrugere.

Abateri constatate şi măsuri dispuse

* Valoarea totală a mărfurilor comunitare neconforme controlate şi oprite definitiv de la comercializare şi eliminate din circuitul consumului este de 13.254 lei.
Restul mărfurilor depistate cu abateri au fost oprite temporar de la comercializare şi s-au stabilit măsuri de intrare în legalitate.

* Valoarea totală a mărfurilor extracomunitare neconforme controlate în perioada raportată oprite definitiv de la comercializare şi eliminate din circuitul consumului uman  este de 14.593 lei.
Restul mărfurilor depistate cu abateri au fost oprite temporar de la comercializare şi s-au stabilit măsuri de intrare în legalitate.
Pentru abaterile de la prevederile legale în domeniul protecţiei consumatorilor s-a dispus operatorilor economici, şi sistarea temporară a prestării serviciilor (servicii alimentare, nealimentare, financiare) şi s-au stabilit măsuri specifice de remediere a deficienţelor sau de intrare în legalitate.
– Valoarea produselor distruse cu menţionare în procese verbale de constatare a contravenţiei este de 4.904 lei
– Valoarea produselor  distruse cu alte acte 1.719 lei.
– Valoarea mărfurilor distruse cu PVD  47 lei

Amenzi contravenţionale

Valoarea totală a amenzilor aplicate în perioada raportată 01.01.2012 –30.06.2012 prin 265 procese verbale de constatare a contravenţiei este de 492.750 lei.
Valoarea vărsămintelor la buget (încasate operativ şi executări silite): 128.700 lei.

 Sesizări şi reclamaţii

În perioada de raportare, respectiv 01.01.2012 – 30.06.2012, consumatorii au reclamat Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Alba nemulţumirea lor cu privire la calitatea produselor şi serviciilor în 258 reclamaţii înregistrate.. În perioada 01.01- 30.06.2012 au fost cercetate 235 reclamaţii, din care:
48 închise cu soluţionare pozitiva;
54  închise cu rezolvare amiabilă;
79 concluzionate ca fiind neîntemeiate;
26 redirecţionate;
13 retrase;
23 nesoluţionabile;

Este foarte important de reţinut că valoarea produselor înlocuite, contravaloarea achitată sau valoarea reparaţiilor de care au beneficiat consumatorii care au reclamat calitatea produselor sau serviciilor este de 11.141 lei”, se precizează în raportul CJPCA.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea