Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Alternative în lupta cu depedența de alcool: 15.000 de euro pe lună într-o clinică sau gratuit cu Alcolici Anonimi (AA)

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

workshop dependenta alcool-Alba Iulia-mai-2013 (17)La sfârșitul săptămânii trecute, Palatul Apor din Alba Iulia a găzduit un workshop internațional cu tema „Recuperarea  în dependeţa de alcool” Un model de recuperare a dependenţilor de alcool pus în practică de „Fundaţia Castle Craig” şi sustinut de Rupert Wolf Murray, reprezentantul Castle Craig Hospital din Marea Britanie.

Întalnirea, organizată de asistentul universitar drd. Claudiu Stefani din cadrul Universității „1 Decembrie 1918”, a avut ca scop principal diseminarea informatiei relevante cu privire la adicţii in rândul publicului si încercarea de a sublinia faptul că, în virtutea progresului înregistrat in ultimii 30 de ani în domeniile cercetarii medicale şi a psihoterapiei, dependenţa de alcool este considerată o boală cronică şi nu o slăbiciune morală sau efectul lipsei de vointă de a renunţa la băutură a individului.

workshop dependenta alcool-Alba Iulia-mai-2013 (1)Din comitetul ștințific al workshop-ului a făcut parte și medicul psihiatru Liviu Stoica, directorul Centrului de Sănătate Mintală Alba, unitate la care apelează și beneficiază de tratament cei mai mulți dintre alcolicii din județeul Alba.

Castle Graig Hospital este unul dintre principalele centre europene pentru tratarea dependenţei de alcool si droguri, cu facilitătile necesare pentru a caza peste 100 de pacienţi. Aceştia beneficiază de îngrijire si supraveghere non stop din partea personalului medical format din 27 de terapeuţi specializati in dependenţa, asistente, psihiatrii  si medici. Din 1998, spitalul a oferit tratament unui numar de peste 7.000 de dependenţi de alcool si droguri, dintre care peste jumatate reusesc să se abţină şi in prezent de la consumul acestor substante. Doar 5 pacienţi romani au fost internati de-a lungul timpului la Castle Graig Hospital, dintre care patru au reuşit să nu mai recurgă la consumul de alcool. Numarul mic de pacienti români poate fi pus şi pe seama costurilor destul de ridicate ale tratamentului. Acestea sunt de circa 15.000 Euro pentru prima luna de internare şi 7.000 Euro pentru urmatoarele luni. Desi multi pacienti aleg să stea in spital doar o singură lună, specialiştii recomandă în cele mai multe cazuri minim trei luni.

Prima etapă a tratamentului la Castle Graig este cea de evaluare si examinare minuţioasă a sănătaţii fizice si mentale a pacientului, urmată de monitorizarea atentă a stării acestuia pe tot parcursul terapiei. Intervenţia psihoterapeutică are la bază programul in 12 paşi (12 Steps Model) folosit si de Asociația Internațională cu filale și în România – Alcoolicii Anonimi.

Modelul celor 12 pași  este un ghid de succes şi o resursă permanentă în scopul recuperării şi abţinerii de la consumul de substanţe. Educarea si pregătirea psihologică a pacientului se face prin consiliere continuă, cu ajutorul şedinţelor de terapie de grup sau terapii complementare (consiliere cognitiv-comportamentală, terapie prin artă şi muzică, tehnici de relaxare, terapia prin oxigen sub presiune).

Rupert Wolf Murray a subliniat faptul că aproximativ 70% din dependenţii de alcool sau droguri au suferit o trauma (abuz sexual, violenta in familie, abandon, etc) pe care încearcă să o depaşească administrându-şi singuri tratamentul, iar acesta este consumul de substanţe. În timp, acesta duce la adicţie, moment în care persoana în cauză a pierdut controlul asupra propriei vieti iar acest lucru are repercursiuni grave la nivel fizic (ciroză, afecţiuni cardiovasculare), mental( depresie, anxietate, atacuri de panica) dar si social si familial. Lupta cu dependenţa nu mai poate fi dusă de unul singur iar aceste persoane au nevoie de ajutor de specialitate si de întelegere şi sustinere din partea familiei şi a societăţii.

Dincolo de toate aceste aspecte, elementul esential subliniat în cadrul workshpului este acela că, renunţarea la adicţie este intr-o foarte mare masură o transformare spirituală. Acest lucru este binecunoscut si îmbraţişat şi de membrii Alcoolicilor Anonimi care stiu că fără o schimbare profundă a perspectivei asupra vieţii şi fără o transformare interioară reală, abstinenta de la alcool este o “ beţie seacă” ce are în cele mai multe cazuri ca finalitate revenirea la adicţie. Tocmai de aceea, programul in 12 pasi folosit atât de Castle Graig Hospital dar şi de Alcoolicii Anonimi si care are cel mai mare succes la nivel mondial in tratarea adicţiilor presupune acceptarea neputinţei personale, încrederea într-o forta superioară propriei fiinţe (fie ca este vorba de Dumnezeu, dragoste, spiritualitate universală, ştiinţa sau artă), recunoaşterea greşelilor făcute în viaţă şi asumarea lor in faţa celorlalţi, introspecţie, ajutorul dezinteresat dat altor persoane care se afla in aceeasi situaţie.

Alcolicii Anonimi – ședințe de terapie gratuite și cu o rată mare de reușită

La eveniment a participat și Marius din Alba, membru al Alcoliciilor Anonimi din România, care a mărturisit că după ce a încercat toate variantele – psihologi, psihiatri, preoți, a descoperit grupurile de suport ale AA, care i-au schimbat viața. El nu mai consumă alcool de circa 1 an și jumătate și participă săptămânal la ședințele de grup al Alcolicilor Anonimi din Hunedoara.

Din păcate, susține Marius, județul Alba este printre puținele din țară unde nu există formate grupuri de AA. Acesta a apelat și la autoritățile locale în vedera asigurării unui spațiu pentru desfășurarea ședințelor și caută de mai mult timp persoane care suferă de această boală, alcolism, pentru a iniția împreună întâlnirile după modelul folosit de AA.

Deocamdată însă fără succes.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră în perioada 27-28 aprilie 2024

Ziarul Unirea

Publicat

în

RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră în perioada 27-28 aprilie 2024 Inspectoratul de Poliție Județean Alba a comunicat amplasarea radarelor pe drumurile din județ, în perioada 27-28 aprilie 2024. Citește și: Codul Rutier 2024: Trusa de prim-ajutor sau triunghiurile reflectorizante nu or să mai fie obligatorii pentru o anumită categorie […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea