Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Alte două lanțuri de magazine comercializează 51% produse românești

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Alte două lanțuri de magazine, LIDL și Penny Market, s-au conformat legii care obligă hipermarketurile să expună la raft 51% produse din lanțul scurt de aprovizionare, a declarat, vineri, la Alba Iulia, preşedintele Comisiei de agricultură a Camerei Deputaţilor, Nini Săpunaru.

supermarketDeputatul Nini Săpunaru a spus, în cadrul unei întâlniri cu fermieri din județul Alba, că lanțul de magazine LIDL era conformat acestei legi.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

”Țin să remarc și să spun public: sunt două lanțuri de magazine la acest moment care s-au conformat în totalitate la lege. LIDL era conformat, Penny Market și Mega Image. Am informații de la abatoare, de aici din Ardeal, care au spus în felul următor, tai 250 de capete de porci în fiecare zi, timp de șase zile pe săptămână pentru un contract cu un singur lanț de supermarket. Au renunțat să mai aprovizioneze porc din Austria și au dat comandă să taie porc românesc. A mărit salariile în această perioadă, nu foarte mult, vă dați seama, dar în momentul în care îi muncești pe oameni și ai comenzi, au mărit salariile de două ori, lucrează, primesc plata la cinci zile, de unde înainte primeau la 60 de zile și atunci vin la celălalt aspect din lege: plata pentru produsul proaspăt la șapte zile, plata pentru celelalte produse alimentare, la 30 de zile”, a declarat Nini Săpunaru.

Prezent la întâlnire, deputatul Ioan Dîrzu, membru în comisia de agricultură, a declarat că societatea nu ar fi afectată dacă supermarketurile ar fi scoase în afara orașelor, iar producătorii din România ar fi în acest fel favorizați.

”Legea (n.a. supermarketurilor) este doar la jumătate de pas din demersul pe care mi l-aș fi dorit eu. Un pas întreg ar fi însemnat să avem curajul și, probabil, viitorul Parlament va avea curajul să negocieze cu supermarketurile în așa fel încât să reușim să nu mai fim piața de desfacere a Europei. Și eu cred și vorbesc acum ca o persoană care are experiență în mediul privat că o societate bine conturată nu este afectată dacă supermarketurile ar fi scoate în afara orașului”, a spus Dîrzu.

Acesta a argumentat că în alte state vecine, ”acest lucru se practică” și nu face decât să favorizeze piața internă, în vreme ce circulația ar fi mai degajată.

Modificăriile aduse legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimetare au fost publicată în Monitorul Oficial pe 15 iulie şi obligă  hipermarketurile ca cel puţin 51% din produsele agroalimentare expuse la raft să provină „din lanţul scurt alimentar“.

Astfel, conform definiţiei „lanţului scurt alimentar”, carnea, legumele, fructele, mierea, ouăle şi produsele lactate urmează să fie achiziţionate de către retaileri printr-un „lanţ de aprovizionare care implică un număr limitat de operatori economici angajaţi în activităţi de cooperare şi de dez­voltare economică locală“, ceea ce nu îngrădeşte libertatea supermarke­turilor de a cumpăra produse agroali­men­tare din ţările din proximitatea României.

Legea mai interzice retailerilor să încaseze de la furnizor taxe şi servicii şi impune termene de plată ale comerciantului către furnizor foarte strânse.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

VIDEO | Când se redeschide Transfăgărășanul în 2024: Drumarii au început deszăpezirea spectaculosului drum care traversează Munții Făgăraș

Ziarul Unirea

Publicat

în

Când se redeschide Transfăgărășanul în 2024: Drumarii au început deszăpezirea spectaculosului drum care traversează Munții Făgăraș Transfăgărășanul( DN7C) traversează pe o lungime de 151 km, pe axa nord-sud, Munții Făgăraș, care este cel mai înalt lanț muntos din România. Transfăgărășanul, ce face parte din Carpații Meridionali, este un drum spectaculos ce leagă regiunea istorică a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea