Rămâi conectat

Actualitate

Alocațiile pentru copii s-ar putea dubla mai devreme de luna august. Parlamentul este pe punctul de a desființa măsura Guvernului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Alocațiile s-ar putea dubla mai devreme de luna august decât voia Guvernul, la începutul acestui an. Parlamentul este pe punctul de a desființa măsura Guvernului, printr-un proiect de lege aflat foarte aproape de adoptarea finală.

OUG nr. 2/2020, actul care a amânat dublarea alocațiilor copiilor, a fost respinsă de senatori, în februarie, printr-un proiect de lege, care va ajunge în curând la votul deputaților, acolo unde decizia va fi similară (și deputații urmează să respingă măsura impusă de Guvern, existând un raport al parlamentarilor deputați din comisii care recomandă plenului Camerei Deputaților să voteze în acest fel).

Ca idee, Guvernul poate emite ordonanțe pentru a reglementa diverse chestiuni punctuale, însă conform procedurii legislative din România, orice ordonanță emisă de Executiv trebuie aprobată ulterior de Parlament (în fiecare dintre cele două Camere – a deputaților și a senatorilor) pentru a continua să se aplice. Parlamentarii au însă și varianta respingerii ordonanțelor, cum se pare că se va întâmpla în cazul amânării alocațiilor.

OUG nr. 2/2020 a amânat dublarea alocațiilor pentru copii (ce era prevăzută în Legea nr. 14/2020), cu șase luni, adică din februarie până în august 2020.

Astfel, majorarea alocației pentru copii se va face de la 150 de lei, cât este în prezent, la 300 de lei. Pentru copiii de până la doi ani, majorarea alocațiilor va fi de la 300 la 600 de lei.

Astfel, dacă proiectul de lege aflat acum pe punctul de a ieși din Parlament va ajunge să se aplice, amânarea dublării alocațiilor copiilor se va anula. Însă, în acest moment, nu este clar dacă Guvernul va trebui să plătească alocații majorate începând cu luna februarie 2020 sau din luna în care ordonanța cu amânarea va fi abrogată.

Această majorare amânată nu este singura ce vizează alocațiile copiilor. Reamintim că, spre sfârșitul anului trecut, a apărut Legea nr. 214/2019, ce stabilește că, începând cu 1 ianuarie 2020, alocațiile copiilor se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, ceea ce înseamnă că, în prezent, copiii primesc mai mulți bani decât la sfârșitul anului trecut, deși majorarea este modică.

Alocația de stat pentru copii este acordată în fiecare lună tuturor copiilor, fără discriminare, ca o formă de ocrotire. Alocația se acordă copiilor până la vârsta de 18 ani, dar dacă la împlinirea acestei vârste ei urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, tinerii primesc în continuare alocația, până la terminarea cursurilor.

Notă! Alocaţia de stat se acordă şi copiilor cetăţenilor străini şi ai persoanelor fără cetăţenie, care sunt rezidenţi în România, dacă aceştia locuiesc cu părinţii.

Atenție! Proiectul de lege nu se aplică momentan. Pentru aceasta, e nevoie ca actul să fie adoptat de Camera Deputaților, să primească semnătura președintelui țării și, în final, să apară în Monitorul Oficial.

Sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Apa de la robinet, gratuită pentru clienții restaurantelor și cantinelor

Unirea Ziarul

Publicat

în

Apa de la robinet, gratuită pentru clienții restaurantelor și cantinelor Legea nr. 96/2024 care vizează reglementarea accesului gratuit al clienților restaurantelor și cantinelor la apă potabilă de la robinet a fost oficializat săptămâna aceasta, prevederile sale urmând să se aplice începând din 18 aprilie 2024. Totuși, în forma sa finală, prevederea nu instituie o obligație […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea