Rămâi conectat

Curier Județean

Alocarea sumei de 1.500 de lei pentru marcarea Zilei eroilor martiri Horea, Cloșca și Crișan: Proiectul, pe masa consilierilor locali din Alba Iulia

Publicat

în

Alocarea sumei de 1.500 de lei pentru marcarea Zilei eroilor martiri Horea, Cloșca și Crișan: Proiectul, pe masa consilierilor locali din Alba Iulia

Printre proiectele consilierilor locali din Alba Iulia se află și alocarea sumei de 1.500 de lei din bugetul local pentru marcarea zilei de 2 noiembrie, ziua eroilor martiri Horea, Cloșca și Crișan.

Prin Legea nr. 138/2020 se declară martiri şi eroi ai naţiunii române Vasile Nicula, Ion Oargă şi Gheorghe Crişan, cunoscuţi popular sub numele Horea, Cloşca şi Crişan, pentru rolul, curajul, eroismul şi sacrificiul lor din timpul răscoalei ţărăneşti din anul 1784.

Electrica Furnizare Discount

Potrivit art. 2 al acestei legi, ceremoniile se vor desfăşura anual în data de 2 noiembrie şi pot fi marcate de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi de instituţiile publice de cultură din ţară şi din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter cultural-ştiinţific, iar art. 4 prevede că „Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot sprijini material sau logistic organizarea şi desfăşurarea programelor şi manifestărilor prevăzute la art. 2, în limita fondurilor disponibile.

Ziua de 2 noiembrie – la care se referă art. 2 al acestei legi – este ziua în care a început la Curechiu, lângă Brad, răscpala condusă de Horea Closşca şi Crişan în 1784.

Pentru marcarea zilei de 2 noiembrie, se propune achiziţionarea cărţii Transilvania, vatra neamului românesc. Horea – jertfa românilor ardeleni pentru ţară, neam şi credinţă în 1784-1785 ediţia a II -a , autorul cărţii fiind prof. dr. loan I. Todea. Suma alocată pentru achiziţionarea acestei cărţi este de 1500 lei.

Cartea va fi oferită ca premiu la diferite manifestări cuItural-ştiinţifice dedicate marcării la 2 noiembrie 2021 a 237 de ani de la Revoluţia populara din 1784, condusă de nemuritorul Horea şi gratut şcolilor şi bibliotecii din localitate, precum şi unor domni sau doamne pasionate de istorie.

În lucrare se prezintă pe larg diverse aspecte privind desfăşurarea răscoalei şi revoluţiei din 1784 – 1785 conduse de Horea, Cloşca şi Crişan, menţionând mai întâi cauzele, desfăşurarea şi înfrângerea ei, apoi o serie de aspecte interesante despre Ţara Moţilor, oamenii ei, biografia conducătorilor mişcării revoluţionare, transformarea răscoalei în revoluţie, prinderea prin trădare a lui Horea, Cloşca şi Crişan, cruntul lor martiriu, reflectarea eroismului lor in lirica populară şi cultă de-a lungul anilor, faptul că şi azi numele lor este slăvit în Ţara Moţilor, în Zarand şi-n toată Transilvania, pentru ca apoi -după ce în capitolul al Xl-lca intitulat Azi prin Ţara Moţilor şi Zarandt precum şi la Ciucea şi Cizer, pe urmele lui Horea, Cloşca şi Crişan – se încheie cu prezentarea semnificaţiei mişcării precum şi a istoriografiei, bibliografiei şi anexele lucrării.

Publicitate

Curier Județean

FOTO| Aiudenii nemulțumiți de modul în care operatorul de salubritate colectează resturile vegetale: Ce măsuri anunță primăria

Publicat

în

Aiudenii nemulțumiți de modul în care operatorul de salubritate colectează resturile vegetale: Ce măsuri anunță primăria

Mai mulți cetățeni din municipiul Aiud au semnalat neregului în ceea ce privește colectarea deșeurilor vegetale de pe unele străzi din oraș.

Doleanțele au ajuns la urechile autorităților, care spun că în cursul săptămânii viitoare va avea loc o întâlnire cu operatorul, pentru a rezolva problema.

„Suntem nemulțumiți de modul în care operatorul de salubritate colectează resturile vegetale. De câteva zile primim mesaje de la cetățeni care ne semnalează deficiențe în colectarea acestora. Săptămâna viitoare ne vom întâlni cu operatorul pentru a remedia problema”, au transmis reprezentanții primăriei Aiud.

Electrica Furnizare Discount
Citește mai mult

Curier Județean

”Carnavalul Toamnei” la Grădinița cu Program Prelungit ”Scufița Roșie” Alba Iulia. Micuții s-au îmbrăcat în costume și au jucat jocuri

Publicat

în

”Carnavalul Toamnei” la Grădinița cu Program Prelungit ”Scufița Roșie” Alba Iulia. Micuții s-au îmbrăcat în costume și au jucat jocuri

Preșcolarii grupei mari, grupa ”Iepurașilor”, sub îndrumarea doamnelor educatoare Baying Iulia și Potopea Denisa, au sărbătorit încheierea Proiectului Tematic ”Simfonia Toamnei” printr-un Carnaval.

Preșcolarii, au ales să îmbrace fiecare costumul preferat: de zâne, prinți și prințese, eroi, iepurași, fluturași și alte personaje de poveste. Ziua a fost plină de activități distractive, jocuri alese și îndrăgite de cei mici.

Electrica Furnizare Discount

Prin toate activităţile desfăşurate la grupă, în perioada derulării Proiectului Tematic, copiilor li s-a oferit posibilitatea de a-şi completa cunoştinţele pe care le aveau, dar şi de a-şi satisface curiozitatea cu informaţii despre lucruri neştiute.

Toamna este anotimpul roadelor bogate, a recoltei, a veseliei, a harniciei si a pregatirilor pentru iarna, iar preșcolarii din grupa ”Iepurașilor” au sărbătorit acest anotimp, în cel mai plăcut mod, cu veselie și bucurie!

Doamna director, prof. Seician Maria, transmite felicitări cadrelor didactice și mulțumiri părinților pentru implicare și colaborare.

Citește mai mult

Curier Județean

IJJ Alba: Recomandări pentru turiștii care pleacă în drumeții, în zonele montane din județ unde zăpada este prezentă

Publicat

în

IJJ Alba: Recomandări pentru turiștii care pleacă în drumeții, în zonele montane din județ unde zăpada este prezentă

La nivelul Inspectoratului de Jandarmi Județean ‚‚ Avram Iancu’’ Alba, avem în componenţă 3 posturi montane de jandarmi, respectiv: Șugag, Roșia Montană și Arieșeni. Având în vedere că deja în zone montane din județ zăpada este prezentă, pentru a preveni evenimentele negative, jandarmii montani reamintesc turiștilor următoarele:

-Înainte de a pleca în drumeție să echipeze autoturismul corespunzător (lanțuri antiderapante, lopată de zăpadă);

-Să se informeze înainte de a pleca la drum cu privire la starea vremii, starea drumurilor, dar și existența marcajelor turistice;

Electrica Furnizare Discount

-Să plece la drum doar cu echipament adecvat, lanternă, sac de dormit, trusă de prim ajutor;

-Să nu se abată de la drum și să respecte indicatoarele și marcajele turistice;

-Să cunoască bine pregătirea fizică a grupului și să adapteze traseul în funcție de aceasta;

-Să nu deterioreze amenajările turistice, marcajele sau indicatoarele;

-În cazul apariţiei dificultăţilor pe traseu sau a înrăutăţirii vremii, retrageţi-vă la cea mai apropiată cabană;

-Apelaţi cu încredere la patrulele de jandarmi montani şi la membri Salvamont și respectaţi indicaţiile acestora;
-Să ia legătura cu jandarmii montani/ serviciul unic de urgență 112, în cazul producerii unui accident, comunicându-le acestora datele de identificare ale solicitantului, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor, unde sunt persoanele aflate în dificultate și când s-a produs accidentul.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare