Rămâi conectat

Curier Județean

Alocarea sumei de 1.500 de lei pentru marcarea Zilei eroilor martiri Horea, Cloșca și Crișan: Proiectul, pe masa consilierilor locali din Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
Alocarea sumei de 1.500 de lei pentru marcarea Zilei eroilor martiri Horea, Cloșca și Crișan: Proiectul, pe masa consilierilor locali din Alba Iulia

Printre proiectele consilierilor locali din Alba Iulia se află și alocarea sumei de 1.500 de lei din bugetul local pentru marcarea zilei de 2 noiembrie, ziua eroilor martiri Horea, Cloșca și Crișan.

Prin Legea nr. 138/2020 se declară martiri şi eroi ai naţiunii române Vasile Nicula, Ion Oargă şi Gheorghe Crişan, cunoscuţi popular sub numele Horea, Cloşca şi Crişan, pentru rolul, curajul, eroismul şi sacrificiul lor din timpul răscoalei ţărăneşti din anul 1784.

Potrivit art. 2 al acestei legi, ceremoniile se vor desfăşura anual în data de 2 noiembrie şi pot fi marcate de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi de instituţiile publice de cultură din ţară şi din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter cultural-ştiinţific, iar art. 4 prevede că „Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot sprijini material sau logistic organizarea şi desfăşurarea programelor şi manifestărilor prevăzute la art. 2, în limita fondurilor disponibile.

Ziua de 2 noiembrie – la care se referă art. 2 al acestei legi – este ziua în care a început la Curechiu, lângă Brad, răscpala condusă de Horea Closşca şi Crişan în 1784.

Pentru marcarea zilei de 2 noiembrie, se propune achiziţionarea cărţii Transilvania, vatra neamului românesc. Horea – jertfa românilor ardeleni pentru ţară, neam şi credinţă în 1784-1785 ediţia a II -a , autorul cărţii fiind prof. dr. loan I. Todea. Suma alocată pentru achiziţionarea acestei cărţi este de 1500 lei.

Cartea va fi oferită ca premiu la diferite manifestări cuItural-ştiinţifice dedicate marcării la 2 noiembrie 2021 a 237 de ani de la Revoluţia populara din 1784, condusă de nemuritorul Horea şi gratut şcolilor şi bibliotecii din localitate, precum şi unor domni sau doamne pasionate de istorie.

În lucrare se prezintă pe larg diverse aspecte privind desfăşurarea răscoalei şi revoluţiei din 1784 – 1785 conduse de Horea, Cloşca şi Crişan, menţionând mai întâi cauzele, desfăşurarea şi înfrângerea ei, apoi o serie de aspecte interesante despre Ţara Moţilor, oamenii ei, biografia conducătorilor mişcării revoluţionare, transformarea răscoalei în revoluţie, prinderea prin trădare a lui Horea, Cloşca şi Crişan, cruntul lor martiriu, reflectarea eroismului lor in lirica populară şi cultă de-a lungul anilor, faptul că şi azi numele lor este slăvit în Ţara Moţilor, în Zarand şi-n toată Transilvania, pentru ca apoi -după ce în capitolul al Xl-lca intitulat Azi prin Ţara Moţilor şi Zarandt precum şi la Ciucea şi Cizer, pe urmele lui Horea, Cloşca şi Crişan – se încheie cu prezentarea semnificaţiei mişcării precum şi a istoriografiei, bibliografiei şi anexele lucrării.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Amenzi de peste 1,4 milioane lei date de ISU Alba, în primele trei luni ale anului: Controale la unități de turism, asistență socială, cluburi și magazine. Principalele ereguli constatate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Amenzi de peste 1,4 milioane lei date de ISU Alba, în primele trei luni ale anului: Controale la unități de turism, asistență socială, cluburi și magazine. Principalele ereguli constatate În perioada 01.01.2024 – 31.03.2024 inspectorii de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba, au desfășurat un număr de 179 controale […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea