Alina Gorghiu este președinte unic al PNL după ce Vasile Blaga și-a dat demisia  

Alina Gorghiu rămâne președinte unic al Partidului Național Liberal, după ce Vasile Blaga și-a dat demisia, decizia fiind luată după o ședință care s-a încheiat după două ore de dezbateri. 

Alina Gorghiu01Varianta adoptată este asemănătoare fuziunii din filiale, unde preşedinţia unică a fost completată de o functie de prim-vicepreşedinte, din partea democrat-liberalilor, cu putere de decizie asupra configuraţiei listelor de candidaţi pentru alegerile parlametare.

ELIT

O soluţie similară a fost deja adoptată la filiala Bucureşti, unde şefia unică a revenit lui Cristian Buşoi, secondat la conducerea organizaţiei de Adriana Săftoiu, din partea PDL, ca prim-vicepreşedinte.

Daniel Buda este şi preşedintele comisiei de etică şi integritate şi oricum soluţiona problemele care urmau să apară în privinţa listelor la parlamentare. Astfel, el va contrasemna această listă în calitate de prim-vicepreşedinte.

Mihail David - 2020

Situaţia se va păstra până după alegerile parlamentare, PNL urmând să organizeze congres pentru alegerea unei conduceri unice, legitime şi să încheie procesul de fuziune la nivel naţional.

Decizia aripii democrat-liberale se bazează, potrivit unor surse din partid, pe articolul 161 din Statutul noului PNL care prevede că ”În toate situaţiile, în cazul vacantării unei poziţii de membru al unui organism de conducere, la orice nivel, poziţia respectivă va fi completată prin cooptare prin decizie a fostelor organisme corespunzătoare ale partidului din care a provenit membrul care ocupa poziţia respectivă.”

Problema alegerii unui copreşedinte al PNL a apărut miercuri când Vasile Blaga şi-a anunţat demisia de la conducerea partidului ca urmare a începerii urmăririi penale împotriva sa de către DNA pentru trafic de influenţă, Blaga precizând totodată că nu va candida nici la alegerile parlamentare din 11 decembrie.

După anunţul lui Vasile Blaga că demisionează de la conducerea PNL, democrat-liberalii din partid au început o cursă contra cronometru pentru găsirea înlocuitorului în fruntea partidului.

Aceştia au invocat articoul 160 din Statutul noului PNL, care prevede că actuala conducere a partidului este bicefală. Şi atrag atenţia că orice modificare a Statutului presupune convocarea Convenţiei Naţionale, care ar duce la conflicte în interiorul partidului, între cele două aripi, dar şi la ieşirea din logica de campanie electorală, care ar trebui să îi preocupe pe toţi liderii de filiale, în această perioadă de precampanie.

În plus, potrivit acestora, există riscul ca orice modificare la Statut, în absenţa înregistrării la Tribunal, să fie atacată, în campania electorală, devenind o vulnerabilitate pentru partid, la alegerile parlamentare.

Deşi foştii lideri PDL au exclus varianta ca acest post de copreşedinte PNL să rămână vacant, varianta ca Alina Gorghiu să fie împuternicită să continue singură la conducerea partidului a fost susţinută de vechii liberali din PNL şi promovată, prin declaraţii publice, atât de vicepreşedintele Eugen Nicolăescu cât şi de liderul PNL Bucureşti, Cristian Buşoi.

Totuşi, seniorul liberal Mircea Ionescu-Quintus s-a pronunţat pentru păstrarea înţelegerii din momentul fuziunii, iar democrat-liberalii din PNL să desemneze un nou copreşedintele în locul lui Blaga.

În ultimele zile, mai multe nume au fost vehiculate în partid ca posibili succesori ai lui Blaga: Cătălin Predoiu, Gheorghe Flutur, Gheorghe Falcă şi Adriana Săftoiu. În această listă a intrat şi europarlamentarul Daniel Buda, în condiţiile în care s-a conturat refuzul lui Flutur de a prelua funcţia lui Blaga, iar democrat-liberalii din Ardeal şi-au redirecţionat opţiunea căre Buda.

Deşi cotată cu puţine şanse la început, varianta unui preşedinte unic, Alina Gorghiu, a căpătat susţinerea lui Blaga care le-a transmis colegilor săi că aceasta este cea mai bună variantă pentru unitatea partidului, urmând ca un democrat-liberal să asigure coordonarea campaniei electorale.

Democrat-liberalii s-au reunit sâmbătă, de la ora 15, pentru a lua o decizie, în absenţa lui Gheorghe Flutur, plecat în Germania, dar împreună cu secretarul general al PNL, Ilie Bolojan.

Sursa News.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

spetsnaz 3 octombrie 2016 at 1:19

Si uite asa,tanti salteauaaa,a ajuns mareee!!! Pai vorba aia,…”nu a facut Hitler cu tunu,ce face femeia cu c***u” !!! Sa traiesti meseriasooo si la mai mare.Ca mai era unul,ce se numea piratul si muncea nevoie mareee,pina tarziu in noapte,la Cotroceni (ptr Romania bineinteles) !!! Mai saracii politicieni romani,ce ne-am face noi palmasii,fara ei ??? Am duce-o tot mai rau,dar asa cu mintile lor beton,dar mai ales,cu enorma lor iubire de patrie si neam,curge lapte si miere,in Romania !!!

analistu` perfect 5 octombrie 2016 at 10:38

Uraaaaaaa….!!! Liberalii s-au….scos !!! Afara bre , afara !!!

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...