Rămâi conectat

Ştirea zilei

Alimentele s-au scumpit cu peste 5%, iar serviciile cu 3,06%, în aprilie: Ce produse au fost afectate de restricții

Ziarul Unirea

Publicat

în

În luna aprilie a acestui an, rata anuală a inflației a coborât la 2,7%, de la 3% în luna martie, în condițiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,72%, serviciile cu 3,06%, iar mărfurile nealimentare cu 0,53%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).

Prețurile de consum în luna aprilie 2020, comparativ cu martie, au urcat cu 0,26%, iar față de decembrie 2019 avansul a fost de 1,42%.

„Prețurile de consum în luna aprilie 2020 comparativ cu luna aprilie 2019 au crescut cu 2,7%. Rată anuală calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC) este 2,3%.

Rată medie a prețurilor de consum în ultimele 12 luni (mai 2019 – aprilie 2020) față de precedentele 12 luni (mai 2018 – aprilie 2019), calculată pe baza IPC, este 3,6%. Determinată pe baza IAPC, rată medie este 3,6%”, se menționează în comunicatul INS.

Prognoza de inflație a Băncii Naționale a României pentru acest an este de 3%.

Instituția precizează că izbucnirea epidemiei de coronavirus și adoptarea de restricții guvernamentale pentru a limita răspândirea virusului au avut consecințe atât asupra colectării datelor, cât și asupra calculului indicelui prețurilor de consum (IPC).

„În această situație extraordinară au fost stabilite recomandări internaționale privind metodele adecvate. Eurostat (Biroul de Statistică al Uniunii Europene), în colaborare cu institutele naționale de statistică (INS) ale Uniunii Europene, a elaborat și dat publicității un ghid orientativ, care conține principiile generale avute în vedere pentru calculul IPC și IAPC și o descriere a metodelor de imputare pe care institutele naționale de statistică ar putea să le utilizeze, în contextul crizei COVID-19”, spun reprezentanții de la Statistică.

INS România menționează că a respectat principiile menționate în ghidul Eurostat, anume: ponderile anuale utilizate la calculul IPC (IAPC) au rămas constante în luna aprilie 2020; au fost calculați subindicii IPC pentru întreagă structura a nomenclatorului de produse și servicii folosită în cazul IPC național și IAPC; acolo unde a fost posibil, prețurile lipsa au fost înlocuite cu datele observate prin utilizarea altor surse de date (on-line, telefon, Monitorul Prețurilor etc.); acolo unde nu a fost posibilia identificarea și utilizarea unei surse de date alternative, produsele și serviciile în cauza au fost tratate că produse și servicii lipsa, iar prețurile acestora au fost imputate folosind metodele de imputare descrise de ghidul Eurostat.

„În practică, imputarea prețurilor se realizează prin înmulțirea prețurilor colectate anterior cu o modificare a prețurilor considerată adecvată. Alegerea metodei de imputare pentru prețurile lipsa ține cont de diferite aspecte, cum ar fi: incidența prețurilor lipsa asupra nivelului de agregare din care fac parte, poziția lor în structura de clasificare, volatilitatea prețurilor produselor și sezonalitatea produselor”, se arată în comunicat.

Opțiunile recomandate cu privire la metodele de imputare posibile de a fi utilizate și aplicate de INS România sunt următoarele:

– imputarea folosind modificarea lunară a prețurilor observate în alte centre de colectare; această abordare este utilizată pentru imputarea modificărilor de preț la nivel de sortiment, în cazul în care sortimentul respectiv este disponibil în piață și pentru acesta a fost posibilă colectarea prețurilor într-un număr reprezentativ de centre de colectare;

– imputarea folosind modificarea lunară a prețurilor produselor similare sau a celui mai apropiat nivel de agregare („cea mai apropiată estimare agregată”); această abordare este utilizată pentru imputarea modificărilor de preț ale produselor sezoniere atunci când acestea sunt în afară sezonului;

Ale opțiuni menționate de INS sunt următoarele:

– preluarea ultimului preț observat; această abordare este indicată în cazul în care un produs nu este disponibil temporar și pentru produsele care înregistrează o frecvența redusă a modificării lunare a prețurilor (bilete de cinema, coafură, școli de șoferi, teatru etc.);
– preluarea evoluției lunare a prețurilor înregistrată în anul precedent; această este o opțiune care poate fi aleasă atunci când produsul pentru care se face imputarea are un comportament sezonier și se dorește adaptarea la tiparul sezonier aferent produsului în cauza.

Produsele afectate de restricții

De asemenea, INS precizează că, în luna aprilie 2020, că urmare a restricțiilor impuse prin ordonanțele militare, categoriile de produse și servicii incluse în calculul IPC cele mai afectate de suspendarea temporară a activității de comercializare și imposibilitatea colectării prețurilor sunt:

– produsele de îmbrăcăminte și încălțăminte; prețurile lipsa sunt estimate utilizând modificarea lunară înregistrată în centrele de colectare în care s-a efectuat colectarea prețurilor;
– produsele de uz casnic și mobilier; prețurile lipsa sunt estimate utilizând modificarea lunară înregistrată în centrele de colectare în care s-a efectuat colectarea prețurilor;
– lucrările stomatologice, analizele medicale și consultațiile, serviciile culturale și de divertisment (cinema, teatre, muzee), cheltuielile cu învățământul, serviciile de întreținere (frizerie, cosmetică și igienă), instruirea școlară auto, restaurantele, cafenelele și cantinele și plata cazării în unități hoteliere, având în vedere stabilitatea prețurilor observată în perioadele precedente; prețurile lipsa sunt estimate prin preluarea ultimului preț observat.

Totodată, este menționat transportul de pasageri pe cale aeriană, care a fost afectat de măsurile adoptate și de limitările circulației de persoane; prețurile lipsa sunt imputate aplicând evoluția lunară a prețurilor observate în urmă cu un an.

sursa: ziare.com


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Nicu Covaci, fondatorul trupei Phoenix, a decedat la 76 de Ani pe patul de spital. S-a luptat cu o tumoră pe creier

Bera Larisa

Publicat

în

Nicu Covaci, fondatorul trupei Phoenix, a decedat la 76 de Ani pe patul de spital. S-a luptat cu o tumoră pe creier Liderul formaţiei Phoenix, Nicu Covaci (76 de ani), a murit pe patul de spital. El era internat de aproape o lună de zile în secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Județean […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea