Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Alimente tot mai scumpe: „România a ajuns să aibă pe rafturi aproape 70% alimente din import”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Alimente tot mai scumpe: „România a ajuns să aibă pe rafturi aproape 70% alimente din import”

Dragoș Frumosu, președintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (SindAlimenta), avertizează că anul 2023 va fi foarte greu din punct de vedere economic.

„Situația din România este, din punctul meu de vedere, gravă. Țara noastră nu a mai trecut prin asta de foarte mulți ani, în condițiile în care au mai fost sincope în activitate. Totuși, venim după niște ani grei. În primul rând a fost pandemia, care a redus exporturile, noi exportând o parte din materia primă și chiar și produse alimentare. Pe de altă parte, a fost o perioadă plină de secetă, care a măcinat agricultorii la nivel european și internațional.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Au existat creșteri de prețuri la energie electrică (gaze, combustibil), care au dus la efecte negative asupra prețurilor alimentelor. De asemenea, avem războiul dintre Rusia și Ucraina, cunoscând că cele două state produceau cam 30% din necesarul de cereale. Toate astea au dus către o perioadă destul de grea din punct de vedere al prețurilor. Nu știu dacă aceste lucruri se vor modifica”, a declarat președintele Sindalimenta.

„Efectele negative vin în lanț. Anul 2023 va fi foarte greu”

Acesta a precizat că măsurile luate de Guvernul României nu sunt menite să conducă la scăderi de prețuri. „Nu au fost găsite soluțiile eficiente și nu a existat un dialog real cu reprezentanții din agricultură și din industria alimentară. Au fost câteva întâlniri, dar fără rezultate concrete.”

„România a ajuns, în acest moment, să aibă pe rafturi aproape 70% alimente din import. Asta înseamnă închiderea a foarte multe societăți mai mici. Efectele negative vin în lanț. A apărut creșterea procentului de șomaj, vânzări mai mici etc. Lucrurile nu se vor liniști curând. Anul 2023 va fi foarte greu. Nu cred că vom găsi soluții ca să ajungem să scădem prețurile. Mă așteptam să avem niște măsuri care să pondereze aceste creșteri. Puteam să acționăm pe partea de accize, de TVA. Trăim într-o piață liberă, dar se pot găsi soluții. Este inacceptabil ca prețurile să crească într-un procent așa de mare, având în vedere buzunarul sărac al românului”, a mai spus Dragoș Frumosu, conform gandul.ro.

Sursa: bugetul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Noua lege a salarizării: Unele lefuri s-ar putea dubla de anul viitor. Care sunt domeniile vizate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Noua lege a salarizării: Unele lefuri s-ar putea dubla de anul viitor. Care sunt domeniile vizate Noua lege a salarizării ar putea intra în vigoare de anul viitor, adică din 2025. Potrivit ministrului Muncii, niciun salariu de la stat nu va scădea. IT-iștii, profesorii și personalul medical vor avea parte de cele mai mari majorări. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea