Ziarul Unirea

Alegeri la Baroul Alba. Patru avocaţi de calibru luptă pentru postul de decan

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

 Astăzi, 3 februarie, va avea loc la Alba Iulia Adunarea Generală a Baroului Alba la care vor fi alese noile organe ale conducerii baroului pentru urmatorii 4 ani. Funcţia cea mai importantă, aceea de decan, va fi disputată între patru avocaţi. Între candidaţi nu se regăseşte actualul decan Doina Scutea căreia legea nu îi permite să mai candideze pentru un nou mandat. De numele Doinei Scutea se leagă şi nişte acuzaţii grave de corupţie (pe care justiţia trebuie să le găsească întemeiate sau neîntemeiate) dar care în ultima perioadă au aruncat un blam nemeritat asupra întregului corp al avocaţilor din judeţul nostru.
Pentru informarea cititorilor vă prezentăm câteva date despre cei patru candidaţi care se vor confrunta pe 3 februarie în alegerile pentru decan:

1. Victor Bleahu, avocat şi cadru didactic la Universitatea „1 Decembrie 1918”, fost procuror la Mediaş şi Alba Iulia. Este avocat cu renume cunoscut pentru implicarea în dosare penale grele. Plecat în alegeri cu şansa a treia sau chiar a patra, este posibil să îl depăşească pe Daniel Morar la număr de voturi datorită simpatiei de care se bucură în rândul unor colegi. În defavoarea sa se poate aduce ca argument că a provocat în urmă cu câţiva ani un accident auto fără victime în care s-a susţinut că ar fi avut alcoolemie peste limita legală. Bleahu Victor este de 8 ani consilier al Baroului Alba

ELIT

2. Olga Jidveian a deţinut funcţia de prodecan în perioada 2004-2008. Este o avocată cunoscută, cu imagine publică bună dar este de văzut dacă se poate impune într-o competiţie atât de dură precum se anunţă cea din 3 februarie. Este soţia regretatului avocat Viorel Jidveian, plecat dintre noi în urmă cu puţine luni. Are dezavantajul unei atitudini ferme, mai puţin flexibile şi evident a faptului că este singura femeie în luptă cu trei bărbaţi. Olga Jidveian este susţinută de avocaţi care fac parte din gruparea ostilă actualului decan Doina Scutea.

3. Daniel Morar, avocat şi preşedinte al Casei de Asigurări a Avocaţilor – Filiala Alba, este un avocat mai discret, mai puţin prezent în viaţa publică.El împarte cam acelaşi electorat în cadrul baroului cu Victor Bleahu. Deşi nu are nicio legătură cu presupusele fapte de corupţie ale decanului Doina Scutea, el s-a remarcat în cadrul baroului ca un susţinător fervent  al acesteia în toate situaţiile, fiind considerat mâna dreaptă a decanului.
Spre deosebire de Victor Bleahu, care este o persoană mai deschisă, mai liberală şi mai jovială, Daniel Morar pare un lider mai aspru, radical, adept al controlului strict al decanatului asupra tuturor avocaţilor şi dispus deseori la măsuri dure, chiar şi împotriva colegilor. Nu este exclus să fie depăşit la numărul de voturi de către avocatul Victor Bleahu.
Daniel Morar este susţinut de un grup compact de avocaţi de vârstă apropiată. El este de 4 ani consilier al Baroului Alba.

4. Avocatul Ioan Rus poate ilustra proverbul „cei din urmă vor fi cei dintâi” fiind considerat candidatul cu cele mai mari şanse. Avocat dinainte de 1989,
s-a remarcat ca parlamentar şi secretar al comisiei de redactare a Constituţiei României la începutul anilor 1990 şi mulţi îl consideră şi acum cel mai bun parlamentar al judeţului Alba din 1990 şi până în prezent. A fost principalul artizan al înfiinţării Curţii de Apel la Alba Iulia şi a contribuit la înfiinţarea universităţii din Alba Iulia. A fost prefect al judeţului, dar de câţiva ani s-a retras din viaţa politică.
Faptul că a fost politician ar fi putut constitui un dezavantaj, dar în prezent principalul său avantaj, care îl deosebeşte de ceilalţi trei candidaţi, este faptul că nu a aparţinut nici uneia dintre grupările radicale din barou, respective gruparea „pro Scutea” din care fac parte Victor Bleahu şi Daniel Morar şi gruparea „anti Scutea” din care face parte Olga Jidveian.
Tocmai această detaşare faţă de grupurile de interese din barou îi poate atrage lui Ioan Rus simpatia unei largi părţi a corpului avocaţilor care s-a cam săturat să îşi vadă breasla divizată şi să asiste la răfuieli interne de neînţeles. Ioan Rus a dovedit de-a lungul timpului reale calităţi organizatorice şi de conducere. El poate fi persoana care să readucă atmosfera colegială în cadrul baroului.
În principiu, toţi cei patru candidaţi pornesc în luptă cu şanse reale. Le urăm succes şi aşteptăm rezultatul alegerilor.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

20 Comentarii

Bob 2 februarie 2012 at 21:17

Frumos articol scris de avocatul Ioan Rus candidat la functia de decan al Baroului Alba. Numai ca ce spune este fals si manipulator. Sa nu uitam ca prefectul Ioan Rus a fost implicat prin sotia sa in afaceri murdare si restituiri ilegale a TVA-ului, de miliarde. Omul de afaceri albaiulian Franti Itul a fost arestat in 2002 fiind atunci acuzat de înselaciune într-un dosar care o implica si pe Gheorghita Rus. E doar un exemplu. Probabil daca ramanea in functii ar fi fost acum inchis ca si Apostu de la Cj. Iar acum vrea sa devina decanul baroului.
Cred insa ca efectul acestui articol de campanie este exact invers decat cel scontat.
Asa ca ati pierdut si sansa asta de a reveni in jocuri domnule Rus.
Pariez pe Morar, pentru ca este cea mai putin nociva alegere. Si avocatii nu sunt prosti toti cum ar crede unii.

Jijilica, fara frica :D 2 februarie 2012 at 23:40

Auzi, la el: „avocatii nu sunt prosti toti cum ar crede unii„. Bai, nea Morar, o sa vina vremea cand noul Consiliu o sa verifice sumele de la Casa. De votat, stai linistit, pentru ca, exceptand cateva nulitati, nu o sa te voteze nimeni. Ce avocatul lu` peste esti tu? Avocat fara clienti care traieste din oficii.
Totusi, iti dau dreptate, avocatii nu sunt atat de prosti incat sa voteze ca decan o nulitate.

golf club 3 februarie 2012 at 7:49

pariaza pe morar. Dar ce pariezi? Pariezi ca renunta la privirea fixa? Pariezi ca nu nu mai loveste in colegi? Pariezi ca nu mai scuipa acolo unde a pupat inainte? Ce a facut pina acum in afara de rafuieli personale lipsite de noima si linguseala penibila pe langa Scutea? NIMIC

unu' 3 februarie 2012 at 8:54

morar pariaza pe morar::)))

probabil este singurul……

Frumos din partea lui Morar sa scrie pe forumuri si sa se dea drept un admirator al lui Morar.

1234 3 februarie 2012 at 9:48

morar saracu’ nu stie ca este tradat chiar de Q7…..o sa vada el.Dupa ce a tradat el pe altii, i-a venit randul. Fiecare …….pe limba lui piere

Adevarul 3 februarie 2012 at 12:26

Adevarul este ca soția Av Rus a fost scoasă de sub urmărire penală, fiind nevinovata si acuzata tocmai pt a lovi in fostul prefect de Alba, iar Itul Franti a fost achitat in instanta după 7 ani de proces. Insa persoanelor care nu cunosc aceste aspecte le este mult mai ușor sa aducă acuzații decât sa verifice daca intr- adevăr sunt adevărate. Dar ASA e in viața reala, de zi cu zi, nu?? Ne place sa Facem rău celor din jur.

Asa-i, Bob! 2 februarie 2012 at 21:44

Nu le mai ajunge… S-ar pune pe el decan, pe fiica-sa prodecan, pe nevasta-sa sefa lor…

of 3 februarie 2012 at 8:03

Morar va continua ceea ce a inceput Scutea. Din moment ce ea nu a inceput nimic…el va continua…nimic

Sau mai bine Bleahu... 2 februarie 2012 at 21:50

Io zic ca mai bine Bleahu. Macar asta nu mai vede, nu mai aude, nu mai… nimic. Asa o sa conduca baroul pupila lui care il trece drumu’ si ii citeste ziarul in fiecare dimineata. Sau Morar, care joaca foarte bine golf dar cica mai scapa crosa din cand in cand, in special catre nevasta-sa. Sau cel mai bine ramane Scutea ca are Q7 si e invatata cu joaca

Aurelian 2 februarie 2012 at 22:20

Isi mai aduce cineva aminte de „Actiunea Tulnicul”?
Nu-i nici o actiune a vreunui Serviciu Secret, doar o „rafuiala intre Doamne”, cand Ghiorgita Rus, a dorit sa-si puna la respect „concurenta”, cu ajutorul unui tulnic, pe „Dealul Cetatii”!

Costel* 3 februarie 2012 at 15:42

Putina geografie nu va strica @ Aurelian. Tulnicul intebuintat de doamna Gheorghita pentru … facea parte dintr-un ansmblu decorativ al unei crame in care pana la momentul respectiv se auzea susurul apei din acvariu …

taranu 3 februarie 2012 at 9:14

Tovarasu’ Rus, cat ai platit pentru articolul asta? Oricum, ai fost, esti si vei ramane o nulitate comunista pupincurista!

sa o spunem clar 3 februarie 2012 at 9:30

mie mi se pare ok articolul. Prea mult timp avocatii s-au certat intre ei ca rromii….ar fi cazul ca cei care au fost izvor al scandalului sa nu fie alesi. Mai bine cineva care nu a fost nici cu unii nici cu altii si care poate face ceva pentru avocati. Pana acum decanul si acolitii nu au facut nimic pentru avocati ci au facut totul impotriva lor

sa o spunem clar 3 februarie 2012 at 9:33

Dar de operatiunea „tribunalul” ati auzit?

Operatiune in care presedinta tribunalului si un executor s-au deplasat la locuinta ocupata de un avocat, de unde onorabilul si-a alungat prima sotie de acasa in plina noapte dupa o corectie fizica exemplara desi apartamentul apartinea sotiei fiindu-i acordat de Ministerul Justitiei?

Dar despre operatiunea „ochi invinetiti” la care au participat si prima si a doua sotie (a doua sotie se afla inca in competitie)?

Dar despre operatiunea „eu imi iau prime, eu imi iau sporuri, eu imi iau oficii, restul avocatilor nu conteaza!” ati auzit?

t0 3 februarie 2012 at 9:39

Avocati = EXCROCI –> daca (re)vine comunismul post-criza, asa cum prevestesc unii, veti fi primi EXECUTATI ! Sper sa mai prind ziua aia sa asist !

Ai noroc Victore ! 3 februarie 2012 at 15:32

Daca Ioan Rus a lucrat la Constitutia care e ,,ceva a la Ploiesti pentru ai tari,, inseamna ca acum nu merita sa fie sef si sa mai apuce si altii la haturile baroului ca parca de unii e satula lumea…Victore fa din cap si invinge-i !

coleg 4 februarie 2012 at 18:36

ADEVARUL e ca fara stagiarii pe care Rus ii ia care toti au fost si sunt copii de judecatori, soti si sotii de judecatori si procurori,nu vad cum a fost achitata Gela…..ce ar fi sa se cerceteze cum a dobandit Rus casele ,spatiile comerciale,masinile,terenurile inca de pe timpul cat era prefect……
Eu zic ca ar trebui sa fie decan Morar ca saracul de el nu -si permite spatiu propriu de birou,nici chirie sa plateasca, nici cheltuieli,ce sa mai vorbim de secretara.El trebuie sa-si faca o casa, avere zsi de ce nu sa se foloseasca si de bugetul Baroului ca si asa clanul Scutea de la Barou l-ar ajuta.Le-ar lasa in continuare pe angajatele de la barou sa-si pregateasca mancarea acolo ,sa stea in camera avocatilor sa-si bea continuu cafeaua sau sa se plimbe prin oras sau sa aiba de sarbatori 2 saptamani liber si inca un salariu ,prima, ca SI-AU FACUT DATORIA.Nu mai comentati „bataia e rupta din Rai”.Poate urmeaza pe langa fosta nevasta ,prietena ,”fosta” actuala nevasta si tagma avocatilor………
Bleahu…..ce sa mai zicem e suficient un pervers carismatic si mereu „tanar”,doar a distrus viata colegei…….
Pe cine alegem????? !!!!!!!!!!!!!!!

Adevarul 5 februarie 2012 at 1:25

Unora nu le vina sa creadă ca oamenii, dupa peste 30 de ani de munca, pot dobândit case , mașini si terenuri in mod cinstit si corect. Aceasta deoarece nu sunt obisnuiti sa muncească cu adevărat ca oameni cinstiti precum Rus. Soția acestuia nici măcar nu a fost trimisa in judecată pt ca nu a existat vreo proba împotriva ei, fiind scoasă de sub urmărire penală inca din anul 2003 (care s-a efectuat la Bucuresti, nici măcar La Alba Iulia). Itul a fost arestat pe nedrept si achitat si el in instanta, care l-a găsit nevinovat. Prin urmare, mai verificati afirmatiile pe care le faceți cu atâta usurinta si invidie!

Fiul nerecunoscut 5 februarie 2012 at 21:18

Ce ziceti de tatal meu Rus care m-a purtat prin procese nerecunoscandu-ma,desi sunt leit el,doar ptr ca la acea vremecand a ajuns dintr-o data judecator mama mea nu mai corespundea noului sau statut si nu mai putea evolua!Ce ziceti cum fetele vitrege au case in bucuresti si in cluj pe b-dul Revolutiei fiind ff competente ba sa conduca Rosia Gold pe vremea cand tata era prefect si ea nu avea 30 ani ,iar cealalta la cabinetul Nastase trimisa sa candideze ca europarlamentar. Poate ma gandesc la o cale de atac gen Tinu si iti iau averea Gela!

Special pentru fiul nerecunoscut 6 februarie 2012 at 14:04

Ti-ai dori tu sa fii fiul av Rus Ioan ipocritule!
Dar mai presus de tot ti-ai dori sa faci niste bani din chestia asta, nu? Ei bine, stai linistit ca e doar o fantezie in capul ala mic si prost al tau!!!

Comentariile sunt oprite