Rămâi conectat

Politică Administrație

Alburnus Maior: ”Strada boicotează comisia lui Ponta”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Asociația Alburnus Maior a anunțat într-un comunicat de presă, transmis vineri, că nu va participa la lucrările comisiei parlamentare care analizează reglementarea printr-o lege specială a proiectului minier de la Roșia Montană:

Alburnus Maior îşi reafirmă poziţia referitoare la inutilitatea şi scopul propagandistic al Comisiei Speciale din Parlament ce discută legea distrugerii Roşiei Montane. Campania Salvaţi Roşia Montană nu va participa la lucrările acestei comisii refuzând să legitimeze convorbiri inutile şi nelegitime pe marginea unui proiect de lege vădit anticonstituţional şi faţă de care opoziţia publică din România este fără precedent.

Alburnus Maior reclamă faptul că rolul acestei comisii este de a cosmetiza unele puncte ale legii prin aducerea de amendamente, dar avertizăm că în esenţa ei, legea va rămâne aceeaşi şi va avea acelaşi scop: să deroge de la acele prevederi legale existente care reprezintă impedimente esenţiale pentru realizarea proiectului minier. Întreg demersul țintește să creeze un cadru legal special în favoarea companiei miniere care doreşte exploatarea aurului la Roşia Montană pentru ca aceasta să poată începe şi desfășura proiectul minier.

Alburnus Maior a pus la dispoziţia fiecărui parlamentar care va da un vot în plen analize critice întocmite atât de experţi juridici, cât şi de experţi în domeniul protecţiei patrimoniului cultural, mediului sau al impactului socio-economic. Prin aceste studii se demonstreză că propunerea legislativă este neconstituţională şi că proiectul minier are un impact destructiv ireversibil asupra Roşiei Montane şi a unor vaste zone înconjurătoare.

Amintim că actualul discurs al Guvernului şi al unor parlamentari, conform căruia scopul promovării acestui proiect de lege în Parlament este acela de a crea o dezbatere reală şi democratică în jurul exploatării propuse la Roşia Montană, este fals şi propagandistic. Procedura de evaluare a impactului asupra mediului pentru exploatarea minieră a început în anul 2004 şi este în curs de finalizare la Ministerul Mediului. În toţi aceşti 9 ani zeci de specialişti pe plan naţional şi internaţional şi-au expus deja argumentele împotriva începerii proiectului minier cu cianuri de la Roşia Montană.

Organizaţiile, instituţiile şi cetăţenii care se opun exploatării la suprafață cu cianuri a zăcământului au realizat studii de specialitate privind impactul economic, social, de mediu şi asupra patrimoniului al proiectului. Aceste studii au fost înaintate în termenele şi etapele prevăzute de lege autorităţilor cu rol în analiza lor. Procedura a prevăzut inclusiv organizarea de consultări publice cu participarea a mii de cetăţeni interesaţi, consultări în care peste 150.000 de cetăţeni din România şi străinătate au înregistrat propriile comentarii şi critici la adresa exploatării miniere pe bază de cianuri.

Oricâte comisii va mai convoca Ponta, proiectul nu devine viabil. Tot insistând pe marginea dezbaterii lui, Ponta devine ridicol încercând să schimbe atenţia de la problemele de fond pentru care această exploatare miniră nu se poate face: regimul proprietăţii, distrugerea patrimoniului, afectarea ireversibilă a mediului şi neconformitatea sa cu o serie întreagă de directive europene şi convenţii internaţionale. Protestele continuă pentru că revendicările străzii au fost sfidate de cei cărora le erau adresate”, a declarat Călin Caproș, vicepreședinte Alburnus Maior.

Ponta trebuie să se obişnuiască cu ideea că distrugerea Roşiei Montane nu va avea loc în timpul generaţiei care a ieşit acum să protesteze. Strada nu va negocia şi nu va legitima printr-un fals dialog acceptarea proiectului cu cianuri de la Roşia Montană. Etapa consultării specialiştilor s-a încheiat. Acum nu acceptăm să se reinventeze apa caldă. Le transmit tuturor celor ce caută liderii mişcării sau reprezentanţi ai unor organizaţii că nu vor găsi printre noi lideri care să negocieze vânzarea şi distrugerea Roşiei Montane”, a declarat Eugen David, președinte Alburnus Maior.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național

Bogdan Ilea

Publicat

în

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național În cadrul ședinței de colegiu prefectural, Inspectorul Școlar General Adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Alba, Dan Chercheș a vorbit despre învățământul dual din județ. La nivel național România ponderea învățământului dual este de doar 3%, în timp ce în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea