Rămâi conectat

Ştirea zilei

Albaiulienii înţepaţi de căpuşe fac coadă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba. Vezi sfaturile pentru a evita să fii înţepat!

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Mini vacanţa de 1 Mai s-a dovedit a fi cu ghinion pentru aproape 20 de albaiulieni, care au ajuns la spital din cauza înţepăturilor de căpuşe. De asemenea, mai mulţi stăpâni de câini se plâng de faptul că au găsit în blana şi pielea animalelor lor de companie căpuşe, după ce s-au plimbat în ultimele zile prin parcul din faţa Catedralei Reîntregirii sau prin şanţurile Cetăţii. Aceştia au ajuns cu căţeii la medicul veterinar pentru a îndepărta cu succes corpul căpuşelor din trupurile animalelor.

Cei care s-au prezentat la medic au primit şi tratament cu antibiotice după ce li s-a făcut o mică incizie pentru îndepărtarea căpuşei. Victimele acestor insecte periculoase sunt trimise apoi la Secţia de Boli infecţioase unde li se administrează un tratament pe bază de antibiotice. Căpuşele pot transmite şi boli care pot cauza anemie sau chiar parali­zie.

Căpuşele pot transmite zeci de boli, dintre care cele mai răspândite sunt maladia Lyme şi meningoencefalita. Infecţia iniţială cu boala Lyme apare fără simptome sau cu manifestări minime de tip gripal, de aceea trece deseori neobservată. Muşcătura de căpuşă poate cauza o eruţie sub forma unui punct roşiatic pe piele, dar nu în toate cazurile. Unele persoane pot observa doar o schimbare în starea de spirit sau un sentiment general de oboseală.

Boala Lyme sau borelioza acariana este o infectie cauzata de bacteria Borrelia burgdorferi, de aceea boala mai este numita borelioza sau boala muscaturii de capuşă. Aceasta bacterie este intalnita de obicei la animale precum soarecii si caprioarele. Capusele pot lua bacteria cand musca un animal infectat, apoi o pot transmite la om, care poate face boala Lyme. Această boală poate afecta pielea, incheieturile, sistemul nervos si alte sisteme sau organe. Simptomele si gravitatea lor pot varia de la o persoana la alta. Primul semn al infectiei este de obicei o urticarie circulara, denumita eritem migrator, care apare in 1-2 saptamani de la infectie, dar poate aparea si la 30 de zile dupa muscatura capusei. Aceasta urticarie are adesea un aspect caracteristic de tinta, cu un punct rosu central inconjurat o zona de piele curata, la randul ei inconjurata de o zona rosie ce se extinde. Poate aparea si sub forma unui inel rosu solid ce se extinde. Zona poate fi calda la atingere si de obicei nu este dureroasa, nici nu da mancarime. Urticaria in forma de tinta poate fi mai dificil de observat la persoanele care au tenul mai intunecat, la care poate lua aspectul unei vanatai. Urticaria de obicei trece in circa o luna. Desi aceasta urticarie este considerata tipica pentru boala Lyme, sunt multi bolnavi care nu o fac.

Impreuna cu urticaria, persoana infectata poate avea simptome asemanatoare celor ale gripei, ca umflarea ganglionilor limfatici, oboseala, dureri de cap si dureri musculare.

Atât la oameni, cât şi la animale căpuşele pot provoca diferite boli, care pot duce la deces. Medicii spun că persoanele muşcate de căpuşe trebuie să se prezinte la spital de urgenţă, dacă pe corp le apare o pată roşiatică. În caz contrar, urmările pot fi grave.

Sfaturi pentru evitarea înţepăturilor de căpuşă:

Evitaţi zonele împădurite sau cu iarba mare şi folosiţi un spray anti-insecte atunci când vă plimbaţi prin parc sau când faceţi un picnic la pădure.

Faceţi un duş imediat după ce v-aţi întors de la o plimbare pe afară şi încercaţi să vă analizaţi corpul şi în special mâinile şi picioarele pentru a găsi capuşele.

Dacă găsiţi o căpuşă, scoateţi-o cu ajutorul unei pensete, trăgând în sus în mod constant, fără a răsuci căpuşa, şi curăţaţi muşcătura şi mâinile cu alcool.

Un uscător de rufe poate ucide căpuşele sau insectele care rămân pe haine după o zi în mijlocul naturii aşa că poate fi o investiţie foarte bună.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești

Ziarul Unirea

Publicat

în

Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești Grădinițele din comuna Câlnic au fost dotate cu spații noi de joacă, a anunțat primarul Lucian-Tiberiu Bodea. Bucuria prichindeilor a fost pe măsură, aceștia fiind fascinați de căsuțele desprinse parcă din povești. Citește și: FOTO Loc de joacă ”ca în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea