Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Alba Iulia vrea PLATFORME subterane ”SMART” de colectare a gunoiului: licitație în valoare de 12,9 milioane de lei pentru 134 de platforme

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Alba Iulia vrea PLATFORME subterane ”SMART” de colectare a gunoiului: licitație în valoare de 12,9 milioane de lei pentru 134 de platforme!

În viitorul apropiat pubelele de gunoi clasice și mizeria inerentă din preajma lor vor deveni istorie la Alba Iulia. Primăria municipiului a lansat o licitație în valoare de 12,9 milioane de lei (TVA inclus) în vederea construirii de platforme subterane pentru colectarea selectivă a deșeurilor urbane.

În prima etapă este vorba despre construirea și amplasarea a 134 de astfel de platforme din totalul de 222 vizate. În total, proiectul are o valoare de 25,7 milioane de lei și își propune modernizarea sistemului de salubrizare pe tot teritoriul municipiului Alba Iulia. Contractul prevede, pe lângă execuția propriu-zisă, și partea de proiectare, obținere de autorizații, elaborare de documentație dar și echipamente și dotări.

Ofertele firmelor interesate trebuie depuse până în data de 5 decembrie 2018.

În momentul de față colectarea selectivă a deșeurilor se face cu mari sincope, la un nivel mult mai scăzut decât cerințele europene, principalul inconvenient reprezentându-l, pe lângă lipsa de informare și conștiință a unora dintre cetățeni, chiar containerele clasice. Platfomele vor putea fi introduse ulterior în sistemul Smart City, în sensul că vor putea fi alimentate cu energie fotovoltaică, fără a fi necesară conectarea la rețeaua de energie electrică.

Accesul poate fi restricționat cu card, astfel încât doar persoanele care dețin card să poată utiliza platforma. Totodată, platformele vor fi dotate cu senzori de umplere și sistem de monitorizare. Potrivit caietului de sarcini, s-a optat pentru construirea unor puncte de colectare amplasate în exteriorul clădirilor, cu construcție subterană în camere speciale.

Platformele subterane de colectare a deșeurilor sunt o alternativă la platformele clasice, reprezentate de țarcuri în interiorul cărora se amplasează containerele/pubelele.

YouTube video

Platformele subterane sunt compuse din: în subteran – cuva de beton și structură metalică elevatoare (prevăzută cu sistem hidraulic) în care se amplasează 4 containere de colectare a deșeurilor; în suprateran – platforma metalică prevăzută cu 4 coșuri de inserție deșeuri, din inox, cu sistem de rabatare a capacului.

Platformele subterane sunt destinate colectării selective a deșeurilor municipale și menajere, iar funcționarea corectă a sistemului depinde și de seriozitatea și nivelul de civism al utilizatorilor.

Odată funcționale, acestea nu vor mai permite împrăștierea deșeurilor, nu permit accesul uman sau al animalelor la deșeuri, eliminând cazurile cunoscute de împrăștiere a deșeurilor de către oameni ai străzii și nu numai. Amplasarea punctelor de colectare se va face la o distanță de minimum 10 metri de ferestrele locuințelor.

Realizarea acestor puncte de colectare selectivă a deșeurilor, amplasate cu respectarea obligațiilor legislative impuse, va îmbunătăți sistemul de colectare a deșe­urilor, va crește calitatea serviciului public cât și a confortului urban, va limita riscurile asociate poluării mediului și va reduce pentru termen mediu și lung costurile de exploatare aferente serviciului public.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH” Chedveș Vlad este elev în clasa a II-a la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia. La faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”, ediția a XXVII-a, băiatul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea