Alba Iulia Smart City: Soluție de măsurare a traficului auto din municipiu testată gratuit, în colaborare cu o firmă din Anglia

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Primăria Alba Iulia propune încheierea unui protocol de colaborare cu o firmă din Anglia, pentru testarea gratuită a unei soluții de măsurare a traficului auto din municipiu, în cadrul proiectului Smart City. Documentul administrativ va fi supus aprobării consilierilor locali, în ședința din 27 iulie.

”Protocolul care va fi încheiat cu compania Image Sensing Systems Ltd propune soluţia complexă Autoscope, dedicată mobilităţii urbane şi având ca scop principal furnizarea de informaţii despre traficul din Alba Iulia”, se arată în proiectul de hotărâre.

ELIT

Potrivit detaliilor oferite de reprezentanții administrației locale, este vorba despre trei senzori diferiţi, de înaltă tehnologie, de tip radar, video şi Bluetooth. Dacă senzorul radar este de mare precizie şi permite măsurarea traficului, senzorul Bluetooth poate măsura numărul de telefoane inteligente active şi anumite sisteme ale autovehiculelor, iar camera video de înaită rezoluţie şi placa de procesare video dedicată, oferă informaţii suplimentare privind tipul vehiculelor, asigurând colectarea de date şi atenţionări în privinţa unor eventuale incidente.

Soluţia propune şi o monitorizare în timp real a infrastructurii necesare, pentru o operare şi mentenanţă la parametrii optimi prin echipamentul Smart Autoscope Box, care va conţine echipamente de monitorizare a traficului de date, placa video, un calculator industrial de procesare, modemurile de comunicaţii, senzori ce oferă informaţii despre consumul de energie precum şi informaţii despre starea cabinetului (temperatură, umiditate).

Sistemul de detecţie radar (RTMS) este un sistem avansat de detecţie şi măsurare a datelor de trafic pe multiple benzi (până la 12 benzi). Detectorul Bluetooth este un senzor non-intruziv care detectează şi analizează traficului utilizând dispozitive bluetooth active. Datele sunt procesate de un sistem cloud extrem de sofisticat care pe criteriul Big Data Analytics analizează multitudinea de informaţii transmise în timp real şi furnizează date procesate de trafic cum ar fi timpi de parcurs, viteza medie de deplasare, informaţii despre distribuţia traficului între mai multe puncte monitorizate.

”În funcţie de rezultatele proiectului, se va analiza o listă de posibilităţi de extindere a facilităţilor sistemului, printr-o colaborare cu Universitatea Politehnică din Bucureşti, reprezentată de dl.Florin Nemtanu. Din punct de vedere al instalării, un avantaj major al soluţiei este acela impactului minimal asupra mediului înconjurător şi a infrastructurii stradale, nefiind necesare modificări şi distrugeri ale asfaltului, instalarea făcându-se utilizând stâlpi de iluminat şi semafor existenţi, zona propusă pentru implementare fiind aceea a cartierului Ampoi, străzile Tudor Vladimirescu şi Alexandru Ioan Cuza.

Informaţiile colectate de către acest sistem vor fi accesibile personalului autorizat prin aplicaţii informatice uşor de accesat, ca un prim pas în dezvoltarea unui parteneriat strategic pe termen lung cu oraşul Alba Iulia, care sa permită implementarea de soluţii care pot îmbunătăţi monitorizarea traficului, oferirea de informaţii şi soluţii care vor avea un impact pozitiv asupra siguranţei şi calităţii vieţii în oraş.

Principalul obiectiv ale proiectului este de colectare de informaţii primare din trafic, care vor putea fi folosite pentru analize şi măsurători ale performanţei sistemelor de organizare a traficului în oraşul Alba Iulia. Se pot urmări parametri de trafic, congestie şi impact asupra mediului care pot fi utilizaţi în cadrul general al strategiei de dezvoltare a oraşului, distribuţia traficului rutier având un impact direct asupra calităţii mediului şi a siguranţei rutiere”, se arată în raportul de specialitate care însoțește proiectul de hotărâre.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419