Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Cultură Educație

Alba Iulia: Proiectul „EU NU abandonez şcoala!”, la final

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

La Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba a avut loc conferinţa de bilanţ al proiectului „EU NU abandonez şcoala!”, derulat timp de doi ani de către Primăria Alba Iulia, în parteneriat cu IŞJ Alba, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia şi Asociaţia „Pakiv România”. Au fost prezenţi partenerii proiectului, inspectori şcolari şi alţi angajaţi ai IŞJ Alba, directori de şcoli, reprezentanţi ai CCD Alba, cadre didactice şi alţi invitaţi. Proiectul a fost prezentat de Mihai Coşer, purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia.Proiectul a fost cofinanţat din Fondul Social European prin POSDRU, având o valoare eligibilă totală de 1.169.000 de lei, din care 987.546,40 este valoarea eligibilă nerambursabilă din FSE, 136.453,60 este valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional, iar 45.000 de lei este contribuţia eligibilă a municipiului Alba Iulia.

În perioada decembrie 2010 – ianuarie 2011 s-a desfăşurat activitatea de formare a celor 15 cadre ddiactice implicate în cadrul programelor „Şcoală după şcoală” şi „A doua şansă”, iar în primele trei luni ale proiectului s-a înfiinţat centrul local pentru preveenirea şi combaterea abandonului şcolar în vederea realizării de activităţi educaţionale integrate, în parteneriat, pentru prevenirea abandonului şi părăsirii timpurii a şcolii.
Programul „A doua şansă” a debutat la data de 1 februarie 2011 şi s-a finalizat în 31 ianuarie 2012, beneficiari fiind 15 copii din ciclul gimnazial care au părăsit timpuriu şcoala. Programul de educaţie remedială „Şcoală după şcoală” a debutat la data de 1 aprilie 2012 şi se va finaliza în 31 martie 2012, beneficiari fiind 60 de elevi proveniţi din familii defavorizate, afectaţi de absenteism şi cu situaţie slabă la învăţătură. Copiii au fost la cursuri de matematică, limba română, engleză, franceză, informatică, etc., beneficiind de subvenţii în două tranşe. Cele 9 şcoli din Alba Iulia, Sebeş, Teiuş, Ciugud, Cricău, Galda de Jos, Ighiu, Sântimbru, Vinţu de Jos din programul „Şcoală după şcoală” au primit câte un calculator achiziţionat prin proiect. Vara trecută, Consiliul Local Alba Iulia a aprobat strategia şi planul local de acţiune şi combatere a abandonului şcolar, realizat pe baza cercetării sociologice realizate de o echipă a Universităţii „1 Decembrie 1918” (Lucian Marina, Vlad Milea, Rodica Stânea, Liliana Ionaş), IŞJ Alba (prof. Rodica Andronescu, prof. Alexandra Popa) şi Primăriei Alba Iulia (Ioana Moldovan). Lucian Marina a spus că, în cazul şcolilor menţionate, au fost propuse în special măsuri proactive, care presupun identificarea printr-un program dediagnoză generalizat a cazurilor de risc şi propune programe remediale şi de intervenţie specifice, ca în Quebec, Canada. Printre măsurile prevăzute se numără: parteneriate cu părinţii, „Şcoala părinţilor”, sprijinirea copiilor din familiile sărace, formarea profesorilor pentru utilizarea metodelor şi instrumentelor de prevenire şi combatere a abandonului şcolar, introducerea unui sistem de premiere a profesorilor implicaţi în programele anti-abandon şcolar, pentru elevi: diagnosticarea riscului, programe remediale, programul „A doua şansă”, consiliere şi asistenţă prin programe psihopedagogice, reabilitarea cantinelor şcolare.

Inspectorul şcolar Alexandra Popa a vorbit despre dificultăţile întâmpinate şi a ţinut să mulţumească directorilor unităţilor de învăţământ fără sprijinul cărora nu s-ar fi putut desfăşura acest proiect, dar şi celorlalte cadre didactice şi persoane implicate, astfel că proiectul s-a derulat cu succes. De asemenea, prof. Dan Anca s-a referit la disciplinele studiate de copii în cele două programe remediale.

Din alocuţiunea prof. Cornel Sandu, inspector şcolar general al IŞJ Alba, am reţinut că, deşi unele persoane pot considera că cei 60 de copii reprezintă puţin, el apreciază că orice copil salvat de la abandon şcolar este un câştig. Şi viceprimarul Voicu Paul a spus că Primăria Alba Iulia nu realizează doar lucrări de infrastructură, ci sprijină financiar şi activităţile sportive, culturale şi educative, pentru că investiţia în copii reprezintă prezentul şi viitorul municipiului.

Robert GHERGU

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi

Bogdan Ilea

Publicat

în

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi Din data de 24 aprilie până în 15 mai, sebeșenii dornici vor putea participa la vernisajul „Materie și Icoană”, organizat la Muzeul Municipal „Ioan Raica.” Se vor realiza mai multe ateliere pentru învățarea elevilor vechea tehnică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea