Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Alba Iulia în imagini de epocă: Poșta Regală și Banca Populară

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În Alba Iulia de la începutul secolului al XX-lea, poşta împreună cu telegraful şi banca îşi aveau sediile alăturate, funcţionând în aceiaşi clădire, situată în partea de nord-vest a pieţei principale (Huniady), la intersecţia străzii Teiuşului cu strada Şardului (astăzi b-dul T. Vladimirescu şi Calea Moţilor).

După 1918, ambele instituţii au fost naţionalizate, primind noile denumiri de Oficiul Poştal şi Banca Naţională a României filiala Alba Iulia.

În jurul anilor 1930 Oficiul telefoanelor se desprinde de Poştă ocupând o parte din clădirea situată pe latura opusă în colţul de nord-est al pieţei (unde se aflau Banca „Izvorul” şi Siguranţa).

Poşta a rămas în vechea locaţie, până în anul 1965, când o întâlnim sub denumirea de Poşta Centrală. Din 1968, Poşta Centrală sau Oficiul PTTR sunt adăpostite în edificiul modern din piaţa Eroilor, pe locul vechii clădiri a poştei demolate, construindu-se magazinul Unirea.

SURSA: Gheorghe FLEŞER – ”Alba Iulia. Orașul și monumentele sale în imagini de epocă”

_______________________________

În Alba Iulia avem clădiri și monumente vechi de sute de ani însă sunt foarte mulți care nu le cunosc istoria. ziarulunirea.ro vă prezintă o serie de articole în care veți afla despre arhitectura vechiului oraș și veți afla poveștile celor mai importante edificii, așa cum sunt ele prezentate în volumul ”Alba Iulia – Orașul și monumentele sale în imagini de epocă”, semnat de Gheorghe Fleşer – o carte care nu ar trebui să lipsească din biblioteca niciunui albaiulian pasionat de cunoașterea și păstrarea memoriei trecutului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război Elevi și reprezentanți ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” și ai Centrului Militar Județean Alba i-au vizitat astăzi pe veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial din județul Alba. Vizitele s-au înscris […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea