Rămâi conectat

Ştirea zilei

Alba Iulia în imagini de epocă: Monetăria

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Amplasarea Monetăriei din Alba Iulia, în epoca Principatului autonom al Transilvaniei, nu este cunoscută cu certitudine, ea fiind identificată atât în proximitatea Colegiului Academic, cât şi în colţul de sud-est al cetăţii medievale, alături de turnătoria de tunuri. Primele emisiuni monetare cu sigla oraşului datează din timpul principelui Gabriel Bathory (1608-1613).

După intrarea Transilvaniei în stăpânirea Imperiului Habsburgic, Monetăria a devenit proprietate de stat, fiind amplasată pe latura de sud a cetăţii bastionare, probabil în clădirile fostei mănăstiri de călugăriţe. Situată între Arsenal şi Magazia de Provizii, noua Monetărie va funcţiona, cu unele întreruperi, până în 1871/1885, când a fost transferată la Kremnica (Kormocz – Banya). După încetarea activităţii, o parte a clădirilor au fost destinate Tribunalului, până la 1903, când întreg complexul a fost demolat.

Dispărută, fosta construcţie mai ascunde sub pământ urmele unor impozante pivniţe, iar la suprafaţă un fragment de zid care a făcut parte din traseul incintei de apărare a palatului princiar construite de Gabriel Bethlen.

Printre emisiunile monetăriei din Alba lulia se numără galbenii bătuţi de principele Ştefan Bathory în timpul campaniei sale de ocupare a tronului Poloniei şi medaliile cu chipurile conducătorilor răscoalei ţărăneşti din 1784-1785, realizate în ianuarie 1785 de gravorul Rudolf Liebhard.

SURSA: Gheorghe FLEŞER – ”Alba Iulia. Orașul și monumentele sale în imagini de epocă”

_______________________________

În Alba Iulia avem clădiri și monumente vechi de sute de ani însă sunt foarte mulți care nu le cunosc istoria. ziarulunirea.ro vă prezintă o serie de articole în care veți afla despre arhitectura vechiului oraș și veți afla poveștile celor mai importante edificii, așa cum sunt ele prezentate în volumul ”Alba Iulia – Orașul și monumentele sale în imagini de epocă”, semnat de Gheorghe Fleşer – o carte care nu ar trebui să lipsească din biblioteca niciunui albaiulian pasionat de cunoașterea și păstrarea memoriei trecutului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles” Georgiana Pavelescu, o tânără originară de pe Valea Sebeșului, județul Alba, a fost weekend-ul trecut ambasadoarea Cântecului Popular Românesc în cadrul evenimentului „Primăvara românească la Bruxelles”, eveniment prin care Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, continuă an de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea