Alba Iulia în imagini de epocă: Gara Mare

Paul Voicu - Primar 2020

Edificiul gării din Alba Iulia a fost construit în anul 1868, odată cu intrarea în exploatare a liniei ferate cunoscută sub denumirea de „Prima Cale Ferată din Transilvania” (Arad – Alba Iulia). În același an a fost dat în exploatare și Podul de fier peste Mureş, executat după sistemul Schiffkorn în lungime de 41,2 m.

La 8 decembrie 1868 soseşte în gară primul tren de marfă tractat de locomotiva cu aburi „Săvârşin”, urmat la 22 decembrie de trenul personal „Radna”. Lucrările au fost plătite de Societatea feroviară firmei constructoare a fraţilor Klein.

ELIT

Pentru transportul persoanelor şi a mărfurilor Societatea Primei Căi Ferate [E. E. V.) a cumpărat, începând cu anul 1868, de la fabricile de profil Viena Neustadt şi Maffei Munchen locomotive cu abur cu tender utilizate până după primul război mondial când au fost casate.

Alcătuit iniţial din două corpuri gemene unite printr-un vestibul central şi peron acoperit, ansamblul gării a fost renovat şi amplificat în anii 1922 şi 1929, cu ocazia serbărilor încoronării, respectiv aniversarea a 10 ani de la Unire, cunoscând modificările care i-au conferit aspectul final.

Mihail David - 2020

Din momentul edificării şi până astăzi Gara Mare a fost principalul loc de sosire şi întâmpinare de către oficialităţile oraşului a personalităţilor şi delegaţiilor care au venit la Alba Iulia cu ocazii speciale: primirea participanţilor la Adunarea Naţională din 1 Dec. 1918, sosirea generalului Berthelot (martie 1919), vizitele membrilor familiei regale în mai 1919, 15 oct. 1922, iunie 1923, 1937, sosirea primelor subunităţi ale armatei române (18 dec. 1919) etc.

Gheorge Valentin Rotar - Alegeri Locale 2020

Gara a fost prima clădire din oraş care a înlocuit de pe frontispiciu denumirea maghiară Gyulafehervar cu Alba Iulia. După Unire, ca o perspectivă de dezvoltare a oraşului se preconiza concentrarea în Alba Iulia a nodurilor de cale ferată de la Teiuş şi Vinţul de Jos, intenţiile rămânând în faza de declaraţie.

SURSA: Gheorghe FLEŞER – ”Alba Iulia. Orașul și monumentele sale în imagini de epocă”

_______________________________

În Alba Iulia avem clădiri și monumente vechi de sute de ani însă sunt foarte mulți care nu le cunosc istoria. ziarulunirea.ro vă prezintă o serie de articole în care veți afla despre arhitectura vechiului oraș și veți afla poveștile celor mai importante edificii, așa cum sunt ele prezentate în volumul ”Alba Iulia – Orașul și monumentele sale în imagini de epocă”, semnat de Gheorghe Fleşer – o carte care nu ar trebui să lipsească din biblioteca niciunui albaiulian pasionat de cunoașterea și păstrarea memoriei trecutului.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

nice 15 august 2013 at 19:01

si unde se gaseste cartea aceea, sau e tot o raritate ca ceade la CJ cu partea turistica a judetului

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...