Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Cultură Educație

Alba Iulia: Gala „Prietenii Muzeului”, ediţia a II-a

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

         Aseară, începând cu ora 19:00, Sala Unirii din cadrul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia s-a umplut de numeroşi invitaţi, oameni de cultură, reprezentanţi ai instituţiilor publice locale şi judeţene,jurnalişti, angajaţi ai muzeului dar şi numeroşi membri ai asociaţiei ” Prietenii Muzeului „, ascociaţie ce a luat fiinţă recent (luna noiembrie 2011), care şi-a propus ca scop principal promovarea imaginii şi acţiunilor Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia,ca instituţie publică de cultură. Administraţiile publice, locală şi judeteană au fost reprezentate la vârf prin prezenţa d-nilor Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia şi Ion Dumitrel,preşedintele Consiliului Judeţean Alba.  Gala a fost deschisă de către directorul instituţiei de cultură, dl. Gabriel Rustoiu, care a mulţumit tuturor pentru prezenţa la acest eveniment şi îndeosebi pentru sprijinul constant pe care l-au acordat în decursul acestui an  Muzeului Naţional al Unirii. Preşedintele CJ Alba,Ion Dumitrel, a apreciat ca pozitivă activitatea primei instituţii de cultură a municipiului, declarând între altele că este convins că sunt mult mai mulţi prieteni ai muzeului decât cei din sală, care şi pe viitor se vor strădui să susţină toate proiectele şi acţiunile acestuia. Primarul Mircea Hava le-a spus celor prezenţi că „prin tot ceea ce faceţi reuşiţi să daţi culoare oraşului. Muzeul înseamnă public,iar pentru ca publicul să vină la muzeu este nevoie de acţiuni şi proiecte culturale organizate şi iniţiate la cel mai înalt nivel”.
În continuare gala a fost prezentată de către purtătorul de cuvânt al instituţiei Liviu Zgârciu şi jurnalista Flavia Nicolae. Ca un rezultat demn de luat în seamă subliniat de dl. Liviu Zgârciu a fost realizarea în acest an a peste 50 de expoziţii în care s-au prezentat cele mai de seamă exponate, fotografii şi imagini inediate deţinute în patrimoniu de către Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia. De asemenea, o altă acţiune cu care instituţia se mândreşte o reprezintă cea intitulată „Noaptea muzeelor.Noaptea în care istoria prinde viaţă”. Totodată, Alexandru Ştirban, şeful Centrului naţional de restaurare şi conservare a cărţii vechi din cadrul muzeului a subliniat preocupările constante ale instituţiei în ceea ce priveşte readucerea la viaţă a cărţii, fiind bine ştiut că în posesia muzeului se află numeroase volume de carte privind istoria naţională şi nu numai, de o certă valoare. Gala s-a derulat pe mai multe episoade, alternând momentele de acordare a titlului de „Prieten al Muzeului”  cu cele de prezentare a unor filmuleţe privind expoziţiile muzeale organizate, „Noaptea muzeelor”, ţinutele istorice, cu Horea, etc. Printre cei dintâi prieteni ai muzeului  au fost nominalizaţi d-na Ana Blandiana, preşedintele Fundaţiei Academia Civică şi dl. Romulus Rusan, directorul Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului, prezenţi la eveniment. Au mai primit titlul de ” Prieten al Muzeului”, Vali Ciontea, realizatorul filmelor vizionate, Ionuţ Baic, realizatorul frumoaselor afişe ale evenimentelor muzeale precum şi alte personalităţi culturale ale administraţiei publice locale şi judeţene, directoare de grădiniţe şi licee, alţi prieteni ai muzeului.
La final, cei  prezenţi au asistat la câteva momente artistice prezentate de Dance to Sunrise, Cinema Skepsis, precum şi un scurt concert de colinde susţinut de un grup de fete componente ale Ansamblului Centrului Cultural Judeţean „Augustin Bena„.
Alexandra MATEŞ
Vezi galerie foto:

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi

Bogdan Ilea

Publicat

în

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi Din data de 24 aprilie până în 15 mai, sebeșenii dornici vor putea participa la vernisajul „Materie și Icoană”, organizat la Muzeul Municipal „Ioan Raica.” Se vor realiza mai multe ateliere pentru învățarea elevilor vechea tehnică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea