Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Actualitate

Alba Iulia: Festivitatea de decernare a premiilor Filialei Alba-Hunedoara, a Uniunii Scriitorilor din România pentru anul 2012

Alexandra Mates

Publicat

în

După desfăşurarea Adunării Generale anuale, astăzi, 17 noiembrie 2012, începând cu ora 12.30, la Hotel Cetate din Alba Iulia a avut loc festivitatea de decernare a premiilor revistei „Discobolul” şi ale  Filialei Alba a Uniunii Scriitorilor din România.

La eveniment au fost prezenţi membri ai filialei Alba-Hunedoara, chiar şi unii dintre cei mai nou primiţi. Alături de aceştia s-a aflat şi Ion Dumitrel preşedintele Consiliului Judeţean Alba, cel care a înmânat diplomele, dar să nu uităm, şi cel căruia i se datorează în mare parte înfiinţarea filialei  Alba-Hunedoara. Manifestarea a fost prezentată de doamna Elena Anghel, consilier cultural în cadrul CJ Alba şi desigur de preşedintele filialei USR Alba-Hunedoara, poetul, criticul şi universitarul Aurel Pantea.

 Juriul care a deliberat, în acest an acordarea premiilor a fost format din Aurel Pantea – preşedinte, Cornel Nistea şi Mircea Stâncel, membri. Aşadar, iată în continuare premiile acordate:

Elit - Gustul Desăvârșit

 I. Poezie (Ex Aequo):

 1. Ion Mărgineanu – „Moartea se bucură de imunitate”

 2. Adriana Barna – „Lentile de contact”

 II. Roman:

 1. Ştefan Dinică – „Amiaza iubirii”

 III. Proză scurtă (Ex Aequo):

 1. Igor Ursenco – S.T.E.P. (proză universală)

 2. Mihai Pascaru – „Cuţitul de Vânătoare”

 IV. Dramaturgie:

 1. Dumitru Hurubă – „Al II-lea Adam”

 V. Opera Omnia:

 1. Ovidiu Vasilescu

 VI. Critică şi istorie literară:

 1. Maria – Daniela Pănăzan – „Pagini de istorie literară  contemporană”

 VII.Premiul pentru îngrijirea ediţiei Ioan Bianu  şi Blajul –  Ion Buzaşi

 VIII. Premiul pentru eseu:

 1. Sonia Elvireanu – „În umbra cuvintelor”

 IX. Premiul pentru lexicografie:

 1. Gligor Haşa – Dicţionar Mitologic

 X. Literatură pentru copii:

 1. Daniela Ghigeanu – „Joc de înger şi copil”

 XI. Premiul pentru monografie :

 1. Ioan Dan Bălan – „Momârlanii”

 XII. Premiul pentru note de călătorie:

 1. Radu Igna – „Istanbul – Un oraş pe două continente”

 XII. Premiul pentru memorialistică

 1. Miron Ţic – „Pelerinaj de suflet”

 Premiaţii unor lucrări literare publicate în revista „Discobolul”, în acest an:

 I. Premiul pentru poezie (Ex Aequo):

 1. Virgil Todeasă

2. Flaviu George Predescu

 II. Premiul pentru critică literară (Ex Aequo):

 1. Ioana Cistelecan

2. Dana Sala

 III. Premiul pentru rubrica „Fiinţă şi Mască”

1. Ironim Muntean

 La final, doamna profesoară Coman Paraschiva din cadrul Colegiului Tehnic „Apulum” a ţinut să o prezinte pe tânăra debutantă în poezie, autoare a plachetei de versuri „Emoţii Adolescentine”-  Georgiana Ţâr, elevă la Colegiul Tehnic „Apulum” din Alba Iulia, care în câteva cuvinte le-a vorbit celor prezenţi despre „muzele” care i-au inspirat acest mic volum de versuri adolescentine.

 Felicitări tuturor scriitorilor din cadrul Filialei Alba-Hunedoara pentru noile volume şi romane publicate în acest an, care desigur vor îmbogăţi spiritual generaţiile de tineri studioşi, şi nu numai. Multă, multă inspiraţie şi pe viitor!

 Evenimentul a fost organizat de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Alba-Hunedoara, cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba.

 

 

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Perseide 2022. În jur de 100 de stele căzătoare se pot vedea în noaptea de 12 spre 13 august pe cerul României

Ziarul Unirea

Publicat

în

Perseide 2022. În jur de 100 de stele căzătoare se pot vedea în noaptea de 12 spre 13 august pe cerul României

Perseidele reprezintă o ploaie de meteori, care apare atunci când Pământul trece prin fluxul de resturi provenite din coada unei comete. Fenomenul atinge apogeul între 12 august, la miezul nopții, și 13 august, în zorii zilei.

CITEȘTE ȘI: Perseidele 2022: Când are loc spectaculoasa ploaie de stele din acest an și cum poate fi admirată

Astronomic, luna august este cunoscută pentru apariţia roiului Perseide, care îşi va atinge maximul de vizibilitate, în România, în noaptea de 12 spre 13 august. Denumite după constelația din care provin, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an.

Toate aceste particule de praf provin de la cometa 109P/Swift-Tuttle, care, atunci când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu.

Elit - Gustul Desăvârșit

Perseidele în 2022, un fenomen astronomic deosebit, vizibil pe cerul României

Perioada de activitate a Perseidelor este cuprinsă între 17 iulie și 26 august, cu atingerea maximă a curentului în noaptea de 12 spre 13 august. În decursul a 60 de minute, se vor putea vedea, pe cerul României, în jur de 100 de stele căzătoare.

Anul acesta Luna se va afla în faza de Lună Plină, va fi strălucitoare și se va vedea toată noaptea. Va rămâne pe cer toată noaptea și va dăuna foarte mult observațiilor. Chiar și din locurile cu cer bun, din cauza Lunii se vor vedea foarte puține Perseide.

Cea mai buna perioadă de observare a Perseidelor din 2022 este dupa miezul nopții până dimineața. Oamenii sunt sfătuiți să se îndrepte spre zonele de periferie, acolo unde luminile sunt mai slabe. Cel mai bun loc este un loc la țară sau la munte.

Orice meteor al cărui traiectorie inversă ajunge în constelația Cassiopeia (între Cassiopeia și Perseu) este o „perseidă”.

„Priviți minim 30-40 de minute fără întreruperi, după care faceți o mică pauză și reluați observațiile. Nu prea contează în ce direcție priviți, cât timp nu vă uitați în pământ sau la telefon.

Pentru o fracțiune de secundă vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numește meteoroid, iar pietroiul care uneori cade pe Pământ se numește meteorit”, au mai informat reprezentanții Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Ce se va întâmpla cu inflația și ROBOR-ul în următoarele 12 luni: Previziunile analiștilor pentru economia României

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ce se va întâmpla cu inflația și ROBOR-ul în următoarele 12 luni: Previziunile analiștilor pentru economia României

Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România, a anunțat că analiștii anticipează o decelerare a economiei în următoarele 12 luni şi o inflaţie care va rămâne exprimată cu două cifre.

„După 8 luni consecutive de scădere, indicatorul de încredere a înregistrat o corecţie. Însă atât indicatorul de încredere cât şi componenta sa de anticipaţii rămân la niveluri reduse, ceea ce indică anticipaţii de decelerare a economiei în următoarele 12 luni. Anticipaţiile inflaţioniste au continuat să crească, participanţii estimând că inflaţia va rămâne exprimată în două cifre cel puţin următoarele 12 luni”, a precizat Codirlaşu într-un comunicat al organizaţiei transmis joi AGERPRES.

Potrivit estimărilor CFA România, Produsul Intern Brut va urca cu 3,2% în acest an, faţă de 5,9% în anul precedent, iar deficitul bugetar va ajunge la 7,1% din PIB, de la 6,7% din PIB. Rata inflaţiei pentru următoarele 12 luni este estimată la 11,7%, de la 15,05% în prezent, iar cursul leu-euro la 5,1165. Pentru ROBOR la 3 luni este anticipată o scădere la 7,95%.

Elit - Gustul Desăvârșit

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut la valoarea de 37,5 puncte, situaţie care s-a datorat în special creşterii, cu 10,8 puncte, a componentei de condiţii curente.

Sondajul este realizat lunar de Asociaţia CFA România, de peste 11 ani, şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni iar participanţii sunt membri ai Asociaţiei CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenului CFA.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) şi este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la condiţiile curente referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii şi anticipaţiile pentru un orizont de timp de un an pentru mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale la nivel de economie.

Pe lângă întrebările necesare pentru calculul Indicatorului de Încredere Macroeconomică, sondajul evaluează şi anticipaţiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflaţiei, ratele de dobândă, cursul de schimb euro/leu, indicele bursier BET şi condiţiile macroeconomice globale.

Asociaţia CFA România este organizaţia profesioniştilor în investiţii din România, deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrată de CFA Institute (USA). Asociaţia CFA România este una dintre cele peste 160 de societăţi membre ale CFA Institute. În prezent, Asociaţia CFA România are peste 260 de membri.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Programul Tomata 2022: Alba și alte 9 județe au trimis deconturile la MADR în vederea efectuării plăţilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Programul Tomata 2022: Alba și alte 9 județe au trimis deconturile la MADR în vederea efectuării plăţilor

Alba și alte 9 județe au trimis deconturile la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) în vederea efectuării plăţilor pentru beneficiarii Programului Tomata, informează instituţia printr-un comunicat remis joi AGERPRES.

Potrivit sursei citate, faţă de săptămâna trecută, numărul cererilor transmise pentru decontare a crescut considerabil, astfel că s-au primit cereri pentru 4.388 de beneficiari, în valoare de 66,26 milioane de lei.

„Cele 10 judeţe care au trimis deconturile la MADR în vederea efectuării plăţilor sunt: Alba, Argeş, Constanţa, Dâmboviţa, Galaţi, Mureş, Neamţ, Vâlcea, Vrancea, Ilfov. Cele mai multe cereri au fost înregistrate pentru judeţele Galaţi (3.551 solicitanţi) şi Ilfov (255 solicitanţi)”, se arată în documentul citat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a subliniat, în context, că situaţia plăţilor este dinamică, iar pe măsură ce se vor primi dosarele aferente celorlalte judeţe, MADR va achita cererile de plată şi pentru restul legumicultorilor înscrişi în Program.

MADR a alocat în acest an 225 de milioane de lei pentru susţinerea producţiei de tomate şi legume în spaţii protejate, respectiv ardei gras, ardei kapia, castraveţi, fasole păstăi, salată, spanac şi ceapă verde. Programul denumit generic ‘Tomata’ este împărţit în două cicluri de producţie, iar tomatele pot fi cultivate în ambele cicluri. Valoarea sprijinului total este de 4.000 de euro/beneficiar, iar producţiile minime necesare trebuie să fie de 3.000 de kilograme pe 1.000 de metri pătraţi.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea