Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Sport

Alba, capitala șahului românesc în acest an | În Cetatea Marii Uniri se va desfășura marea finală a Grand Prix România 2022!

Dan HENEGAR

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Alba va deveni în acest an “capitala sportului minții” din România, evenimentul major fiind găzduirea, la Alba Iulia, a finalei turneului Grand Prix România 2022, proiect ambițios al Federației Române de Șah, organism din conducerea căreia face parte și albaiulianul Marius Ceteraș (ales în august anul trecut membru în Consiliul Director al FRȘ). Maestru FIDE, Ceteraș (49 de ani) s-a remarcat ca jucător, antrenor și autor de cărți în domeniul șahului.

GP România 2022 este format din 5 turnee open de calificare (trei de șah clasic și două de șah rapid), plus marea finală – un turneu închis la care vor participa cei mai buni jucători. Federația Română de Șah finanțează fiecare etapă de calificare cu câte 15.000 de euro, iar finala cu 25.000 de euro. S-a jucat la București și Tg. Mureș, urmând turneele de la Miercurea Ciuc (august), Geoagiu Băi (octombrie) și Brăila (noiembrie). La finala din Cetatea Marii Uniri vor fi 16 jucători, primii 12 clasați, un junior, o junioară, o șahistă și un concurent admis pe baza unui “wild card”, șanse de calificare având un alt albaiulian, Mihnea Costachi (foto, 22 de ani), cel mai bun produs al șahului din județ în ultimul deceniu. De altfel, într- ședință a Consilului Județean Alba s-a aprobat alocarea sumei de 55.000 de lei pentru organizarea acestui amplu eveniment, 300.000 de lei venind dinspre FRȘ.

*Regal șahistic la Sebeș și Alba Iulia

La finele anului, la Sebeș (hotelul “Leul de Aur”) și Alba Iulia (hotel “Transilvania”) se va da ora exactă în șahul autohton, fiind programate mai multe competiții de anvergură, cu participare internațională. Festivalul Internațional de Șah al României va fi precedat, la Sebeș, de Divizia B (seria de calificare), în perioada 26 noiembrie – 30 noiembrie, cu 15-20 de echipe prezente. Tot la Sebeș vor urma Openul Internațional al României la șah rapid (2 decembrie, premii de 15.000 de lei, peste 100 de concurenți) și Campionatul Național de șah rapid, blitz și dezlegări (în 3-4 decembrie, cu cele mai puternice cluburi din țară, 30-40, între care și CS Municipal Unirea Alba Iulia, recent promovată în Divizia A). Pentru următoarele 3 zile, “Cealaltă Capitală” va fi gazda unui adevărat regal al șahului, aflându-se în prim-plan cu competiții de anvergură, menite să aducă notorietate, dar și un imbold turismului din zonă. La Alba Iulia, sunt prevăzute, în ordine, Memorialul “Mihail Breaz” (5 decembrie), finala Grand Prix România 2022 (5-6 decembrie) și Gala Șahului Românesc (6 decembrie). Așadar, în preajma Zilei Naționale, 1 Decembrie, șahul va fi la loc de cinste în Alba, iar Alba Iulia și Sebeșul se vor regăsi sub lumina reflectoarelor, la propriu.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

Industria Galda de Jos – CSM Unirea Alba Iulia, un nou derby „de Alba” | CSU Alba Iulia – deplasare la Ungheni, Metalurgistul Cugir, joc acasă

Dan HENEGAR

Publicat

în

Industria Galda de Jos – CSM Unirea Alba Iulia, un nou derby „de Alba” | CSU Alba Iulia – deplasare la Ungheni, Metalurgistul Cugir, joc acasă O nouă etapă în eșalonul terț, un nou derby „de Alba”, la Galda de Jos, între Industria și CSM Unirea Alba Iulia. Metalurgistul Cugir joacă în fața fanilor cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea