Al doilea român infectat cu coronavirus: Bărbatul se află la bordul navei de croazieră Diamond Princess, aflată în carantină în largul coastelor Japoniei

Un al doilea român care se află la bordul navei de croazieră Diamond Princess, aflată în carantină de două săptămâni în largul coastelor Japoniei, a fost depistat pozitiv cu noul tip de coronavirus, anunţă presa japoneză, care citează ministerul nipon al Sănătăţii.

Este al doilea român infectat. Acum 5 zile, un cetăţean român, de pe nava de croazieră Diamond Princess, aflată în apele teritoriale japoneze, a fost depistat pozitiv cu virusul pneumoniei virale (coronavirus), informează joi Ministerul Afacerilor Externe. Cetăţeanul român a fost transferat pentru izolare şi tratament la un spital japonez specializat pentru asemenea situaţii, precizează MAE. Ministerul arată că Ambasada României la Tokyo a fost notificată de către Ministerul de Externe al Japoniei.

Miercuri a luat sfârşit aventura nefericită pentru sute de pasageri de pe nava de croazieră Diamond Princess care pot debarca, miercuri, în Japonia, după o perioadă de carantină de 14 zile, anunţă AFP.

INFORMARE COVID-19

Nava a avut la bord 3.711 persoane la sosirea în Yokohama (la sud de oraşul Tokyo). Printre acestea se aflau 2.666 de turişti. Restul erau membri ai echipajului. Acest număr a scăzut pe măsură ce persoanele contaminate au fost evacuate de pe navă cu scopul de a fi spitalizate.

Miercuri, în jur de 500 de persoane ar trebui să debarce. Pentru asta, ele trebuie să realizeze un test de coronavirus, să nu prezinte simptomele, să nu aibă contact cu o persoană testată pozitiv şi să-şi fi încheiat perioada de carantină. Odată ce se vor afla în afara navei, ele nu vor avea niciun fel de restricţie de mişcare. Debarcarea ar trebui să se desfăşoare pe durata mai multor zile, persoanele care vor fi testate negativ de coronavirus putând fi evacuate în mod progresiv.

Cei aflaţi la bord proveneau din 56 de ţări şi teritorii, dintre care jumătate din Japonia, potrivit operatorului Princess Cruises. Totodată, sute de angajaţi filipinezi şi sute de turişti americani s-au aflat la bord. Majoritatea cetăţenilor americani au fost evacuaţi de Washington înainte de sfârşitul perioadei de carantină.

După sosirea vasului de croauieră, guvernul japonez a anunţat plasarea în carantină pentru 14 zile – perioada maximă de incubaţie pentru maladia Covid-19. Pasagerii au fost obligaţi să nu-şi părăsească cabinele. Ei puteau să iasă pentru scurte plimbări pe puntea navei. De asemenea, aveau obligaţia de a purta măşti, mănuşi şi de a rămâne la distanţă de alţi turişti.

Cel puţin 542 de persoane de la bord au fost contaminate de coronavirus, potrivit ultimului bilanţ stabilit miercuri. În total, mai mult de 2.000 de persoane au fost testate de la sosirea Diamond Princess în Japonia.

La mijlocul perioadei de carantină, Japonia a propus cazarea pentru persoanele cu vârste de 80 de ani sau mai mult, care aveau probleme de sănătate deja şi care se aflau în cabine fără ferestre: izolarea lor continua şi după debarcare dacă erau testaţi negativ. În final, doar 11 persoane care corespundeau acestor criterii au ales să coboare de pe vas.

Cu câteva zile înainte de sfârşitul carantinei, Statele Unite au decis evacuarea cetăţenilor lor. Condiţia: să continue o nouă perioadă de carantină de 14 zile la sosirea pe teritoriul american. În total, 328 de americani au plecat cu două avioane, alţii alegând să rămână pe navă. Australia, Canada şi Regatul Unit şi-au exprimat dorinţa de a-şi repatria cetăţenii.

În total, 1.045 de membri ai echipajului s-au aflat la bord la sosirea Diamond Princess în Japonia. Infectaţi, unii dintre aceştia au fost spitalizaţi pe uscat. Cei care au rămas pe navă vor rămâne în continuare în carantină, dar această perioadă va începe numai după debarcarea tuturor pasagerilor.

Sursa: adevarul.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...