Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Ajutorul de șomaj 2024: Condiții de obținere, acte necesare, cum se calculează și până la cât ajunge

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ajutorul de șomaj 2024: Condiții de obținere, acte necesare, cum se calculează și până la cât ajunge

Ajutorul de șomaj 2024 vine în sprijinul persoanelor care nu își găsesc de muncă, se află între job-uri sau activitatea în care profesau nu mai există.

Persoanele între 16 și 65 de ani, fără un loc de muncă sau incapabile să își găsească unul în domeniul lor de pregătire, pot solicita această formă de protecție socială, cu condiția să fi cotizat la sistemul de asigurări de șomaj timp de cel puțin 12 luni în ultimele 24 de luni.

Procedura prin care depui actele pentru a obține ajutorul de șomaj în 2024 nu este deloc una complicată.

În privința condițiilor prin care poți obține ajutorul de șomaj, iată care sunt acestea.

Poate beneficia de indemnizația de șomaj, conform legii, persoanele care îndeplinesc următoarele condiții:

  • A realizat un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimii doi ani (24 de luni) înainte de a depune cererea pentru ajutorul de șomaj,
  • Nu are venituri deloc din activități autorizate conform legii sau are venituri din activități autorizate conform legii mai mici decât valoarea indicatorului social de referință, care pentru 2024 este de 500 de lei,
  • Să nu fi cauzat situația care a dus la pierderea locului de muncă,
  • Nu îndeplinește condițiile de pensionare conform legii,
  • Este înregistrat la agențiile pentru ocuparea forței de muncă.

Acestea sunt condițiile pe care un român trebuie să le îndeplinească în 2024 pentru a obține ajutorul de șomaj pe o perioadă determinată.

Pentru a calcula indemnizația de șomaj, se ține cont de un stagiu de cotizare de cel puțin un an. La suma de bază se adaugă o cotă din media venitului brut anual, variind în funcție de stagiul de cotizare. De exemplu, pentru un stagiu de cotizare de un an, se aplică o cotă de 1%, iar pentru cel puțin 20 de ani, cotă este de 10%.

Conform legislației în vigoare, cei care solicită indemnizația de șomaj în caz de concediere sau în cazul în care compania angajatoare își încetează activitatea trebuie să îndeplinească condiții precum domiciliul în România, absența vreunei contribuții la pierderea locului de muncă, asigurarea pentru șomaj timp de cel puțin 12 luni și evitarea altor surse de venit care depășesc valoarea ISR.

Important de menționat este că refuzul unui loc de muncă poate duce la pierderea indemnizației de șomaj, iar pentru a o recâștiga, este necesar să fi lucrat cel puțin 12 luni în ultimele 24 de luni.

Valoarea indemnizației de șomaj este determinată de ISR și stagiul de cotizare, ajungând la 75% din valoarea ISR pentru cei cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an. Această sumă poate crește în funcție de procentele diferențiate aplicate la media salariului de bază lunar brut, în funcție de stagiul de cotizare.

Valoarea indemnizației de șomaj depinde de Indicele Social de Referință și stagiul de cotizare, astfel:

  • 75% din valoarea ISR (adică 448,5 lei), pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an;
  • 75% din valoarea ISR, la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare a unei cote procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare:
  • 3%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum trei ani;
  • 5%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum cinci ani;
  • 7%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum zece ani;
  • 10%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum 20 de ani.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Program special al Poștei Române în minivacanța de 1 Mai și de Paști. Poștașii vor distribui pensiile aferente lunii mai începând din Joia Mare

Unirea Ziarul

Publicat

în

Program special al Poștei Române în minivacanța de 1 Mai și de Paști. Poștașii vor distribui pensiile aferente lunii mai începând din Joia Mare Compania Națională Poşta Română va modifica programul de lucru al subunităţilor poştale pentru minivacanța de 1 Mai și Paștele ortodox. Astfel, miercuri, 1 Mai, „Ziua Internațională a Muncii”, toate subunităţile poştale […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea