Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Ajutor de stat în valoare de 500 de milioane de euro pentru operatorii economici din domeniul turismului, afectați de pandemie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Operatorii economici din domeniul turismului vor beneficia de un ajutor din partea statului în valoare de 500 de milioane de euro, ca urmare a faptului că activitatea industriei a fost grav afectată de pandemia de coronavirus.

„Schema de ajutor de stat îşi propune, astfel, să contribuie la supravieţuirea şi relansarea acestui sector, prin salvarea de la faliment a unui număr important de actori economici, dar şi a locurilor de muncă generate de aceştia. În acest fel, se doreşte împiedicarea efectului de domino economic, ce ar putea avea grave implicaţii la nivel national”, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Ajutorul va fi acordat sub granturi, în vederea acoperirii parţiale a pierderii din cifra de afaceri sau din rulaj, în cazul agenţiilor de turism, suferită în anul 2020, comparativ cu anul 2019, în cuantum de 20%.

„Schema se adresează activităţilor aferente codurilor CAEN 7911, 7912, 7990 (agenţii de turism licenţiate), CAEN 5510, 5520, 5530, 5590 (structuri de primire turistică cu funcţiuni de cazare clasificate) şi CAEN 5610, 5621, 5629, 5630 (structuri de alimentaţie), înregistrate în scopuri fiscale pe teritoriul României”, precizează MEEMA.

Numărul beneficiarilor este estimate la 73.211 beneficiari. Dintre aceștia, 15.168 sunt structuri de cazare, 52.583 structuri de alimentaţie şi 5.460 agenţii de turism.

Beneficiarii au obligația ca, după obținerea finanțării, să își mențină activitatea pentru cel puţin șase luni de la data semnării contractului, dacă prin lege nu se instituie restricţii de natură a impune suspendarea ori întreruperea activităţii comerciale, menţionează ministerul.

Analiza datelor ANAF cu privire la cifra de afaceri pe primul semestru 2020, comparativ cu primul semestru 2019 arată că există o reducere a cifrei de afaceri cu 36,8% în privința structurilor de cazare.

Cei mai afectaţi au fost marii contribuabili (-64,8%), urmaţi de contribuabilii mijlocii (-48,4%) şi de cei mici (-36,8%).

În privinţa structurilor de alimentaţie, există o reducere a cifrei de afaceri cu 33,5%. Cei mai afectaţi au fost contribuabilii mijlocii (-40,5%), urmaţi de contribuabilii mici (-32,2%) şi de cei mari (-27,8%).

În cazul agenţiilor de turism există o reducere a cifrei de afaceri cu 60,5%, iar cei mai afectaţi au fost contribuabilii mari (-71,4%), urmaţi de cei mijlocii (-62,8%) şi de cei mici (-51,6%).

„Prin urmare, valoarea maximă a ajutorului de stat care poate fi acordată unui beneficiar este de 800.000 euro/întreprindere. Cifrele utilizate trebuie să fie brute, şi anume înainte de deducerea impozitelor sau altor taxe. Cursul de schimb euro/lei pentru calcularea plafonului maxim este cel al Băncii Naţionale a României, valabil la data emiterii acordului de finanţare. Bugetul schemei de ajutor de stat este estimat, astfel, la 500 milioane de euro, echivalent în lei”, mai precizează MEEMA.

Semnarea contractului de finanţare cu beneficiarul se va face până cel târziu la data de 30 iunie 2021, iar plata sumelor în 30 de zile de la semnarea contractului de finanţare, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2021.

Sursa: libertatea.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma O noutate pe piaţa muncii a fost anunţată marţi, 23 aprilie, de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea