Rămâi conectat

Actualitate

AJPIS Alba: Reglementări privind acordarea indemnizației pentru creșterea copilului

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Alba supune atenţiei beneficiarilor de indemnizaţie pentru creşterea copilului, următoarele reglementări cu privire la acordarea acestor drepturi.

Potrivit art. 11 din OUG 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului, dreptul la concediul pentru creşterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acordă pe bază netransferabilă persoanelor ai căror copii se nasc începând cu data de 1 martie 2012, precum şi celor aflate în situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2), începând cu această dată, în situaţia în care ambele persoane din familia respectivă îndeplinesc condiţiile de acordare a acestuia, după cum urmează:

a) cel puţin o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) în situaţia în care persoana prevăzută la lit. a) nu solicită dreptul la concediul care îi revine, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acesteia.

Astfel, pentru persoanele ai căror copii s-au născut începând cu data de 1 martie 2012, în situaţia în care ambii părinţi îndeplinesc condiţiile de acordare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului, cel puţin o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului este alocată părintelui care nu a solicitat acest drept.

Dacă acest drept nu se solicită, concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului obţinute de celălalt părinte se reduc cu o lună, acesta având posibilitatea de a beneficia pentru luna respectivă de concediu fără plată acordat de angajator sau de a-şi relua activitatea profesională.

Nu se aplică regula acordării pe bază netransferabilă a dreptului la concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului persoanei singure care se ocupă de creşterea copilului, nici beneficiarului a cărui soţ nu îndeplineşte condiţiile de acordare a acestui drept.

În cazul în care părintele care are domiciliul sau reşedinţa în judeţul nostru nu doreşte să beneficieze de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului de cel puţin o lună, are obligaţia de a anunţa în scris Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Alba despre această opţiune cu cel puţin 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 1 an, 2 ani, respectiv 3 ani, după caz”, precizează Flaviu Cozuc, directorul agenției.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea