Rămâi conectat

Politică Administrație

Baie Publică de 150.000 de euro la Aiud

Publicat

în

La Aiud a avut loc inaugurarea Băii Publice, obiectiv social realizat printr-un parteneriat între Primăria Aiud, Asociaţia Mesemrom (Asociaţia Romilor) din Elveţia şi Instituţia Prefectului Alba. Noua baie publică se află în cartierul Microraion, fiind amenajată în clădirea fostei Centrale Termice nr. 1, construită în 1966 şi care între timp ajunsese aproape o ruină.

„Este un parteneriat corect între administraţia locală, Asociaţia Mesemrom din Geneva şi Instituţia Prefectului, prin Biroul Judeţean pentru Romi. Acest loc înseamnă mai mult decât o baie publică, pentru că oferă servicii celor care trec acum printr-o perioadă mai grea şi nu-şi pot asigura aceste servicii. Clădirea dispune de o sală multifuncţională, unde oamenii pot socializa, pot face schimburi de bune practici şi pot beneficia de consiliere din partea reprezentanţilor Serviciului Social, pentru a depăşi aceste momente. S-ar putea ca pe viitor să găsim şi alte proiecte comune cu partenerii asociaţiei elveţiene, cărora le mulţumim încă o dată pentru contribuţia materială, know-how dar şi celorlalţi cetăţeni din Elveţia care au contribuit cu bani. Ei pot vedea acum că banii au fost folosiţi în scopul pentru care au fost alocaţi. De asemenea, mulţumesc colegilor din Primăria Aiud care au muncit să ducă această investiţie de la stadiul de idee la tăierea panglicii şi sfinţirea acestui lăcaş„, a declarat primarul Horaţiu Josan.  

Doris Leuenberger, şefa numeroasei delegaţii elveţiene, a ţinut să felicite partea română pentru „un lucru minunat„, pe consilierul prefectural pentru romi, Marcela Şerban, care a mediat relaţia dintre elveţieni şi Instituţia Prefectului, precum şi Primăria Aiud, care a supravegheat lucrările, mulţumind pentru primirea călduroasă. Nu în ultimul rând, a mulţumit conaţionalilor săi din oraşul Geneva, comunele Onex, Confignon şi Meyrin pentru contribuţia financiară adusă la realizarea băii. „Sper ca baia să fie folosită şi ca numeroase persoane să beneficieze de serviciile acesteia”, a spus reprezentanta Asociaţiei Romilor Mesemrom din Geneva.

Elit - Gustul Desăvârșit

Marcela Şerban a mulţumit primarului Horaţiu Josan pentru deschiderea de care a dat dovadă pentru această colaborare, precizând că Instituţia Prefectului a fost interfaţa parteneriatului dintre Primăria Aiud şi Asociaţia Mesemrom, pentru ca lucrurile să se deruleze normal, „iar rezultatele se văd”.

La rândul său, viceprimarul Adalbert Krecsak a spus că acesta este un vis care s-a împlinit după aproape 4 ani şi a mulţumit tuturor celor care şi-au adus contribuţia la realizarea acestui obiectiv.

Delia Florea, directorul Direcţiei Tehnice a Primăriei Aiud, a prezentat imagini şi detalii tehnice privind lucrările executate de câştigătoarea licitaţiei – SC Alba Instalaţii, de la stadiul de ruină până la noua baie publică. Apoi, cu toţii au vizitat investiţia proaspăt inaugurată.

Baia publică a costat 609.769,39 de lei (150.000 de euro), din care Asociaţia Mesemrom a contribuit cu 274.589,76 lei (67.000 de euro), diferenţa de 335.179,63 de lei fiind asigurată de municipalitatea aiudeană. Prin proiect s-au realizat reabilitarea şi recompartimentarea clădirii fostei centrale termice, instalaţiile electrice, termice şi sanitare, refacerea finisajelor interioare şi a pardoselilor. Clădirea este dotată cu vestiar pentru bărbaţi, cu 3 cabine de duş şi vestiar pentru femei, cu 7 cabine de duş, spălătorie cu 5 maşini automate de spălat rufe şi 5 uscătoare de rufe, birou administrativ, sală multifuncţională cu mobilier (care va fi închiriată contra cost), magazie, grupuri sociale, inclusiv pentru persoane cu handicap. Pentru reducerea cheltuielilor, au fost montate panouri solare pentru producerea apei calde. Baia publică va fi deservită de 3 persoane din cadrul Serviciului Social.

Primarul Horaţiu Josan a declarat că tarifele vor fi modice pentru persoanele cu venituri mici sau fără venit, dar vor exista şi gratuităţi pentru copii, cuantumul acestora urmând să fie stabilit de Consiliul Local Aiud.

La eveniment au mai fost prezenţi fostul subprefect Romul Popa, consilierul local Tinu Florea, angajaţi ai Primăriei Aiud, preşedintele Partidei Romilor „Pro Europa” Aiud, Ştefan Drăgoi, alţi invitaţi.

Robert GHERGU

 

 

 

 

 

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

Publicat

în

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

PSD vine din nou cu măsuri concrete în beneficiul celor cu venituri reduse! Proiectul PSD privind acordarea voucherelor pentru alimente se implementează în ritm accelerat. Recent s-au semnat contractele pentru tipărirea voucherelor, iar Poșta Română a fost desemnată pentru a le distribui. Peste 3 milioane de persoane, din categorii vulnerabile, vor primi un ajutor de 250 de lei, odată la două luni, timp de un an și jumătate.

Beneficiarii proiectului vouchere pentru alimente sunt:

Elit - Gustul Desăvârșit

– pensionarii cu venituri nete lunare mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri nete lunare proprii mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile monoparentale cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social oferit de stat;
– persoanelor fără adăpost.

Jumătate din cele 3,1 miliarde de lei, necesare pentru voucherele de alimente, vor veni din fonduri europene.

Încă o dată realitatea îi contrazice pe cei de la USR care susțineau despre acest program că „este doar un powerpoint” care nu va fi acceptat de Comisia Europeană. PSD este alături de cei mulți, care au nevoie în această perioadă de sprijin concret!

Purtător de cuvânt PSD Alba,
Radu Cristian


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Publicat

în

Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Am participat, în aceste zile, alături de o delegație din România, la întâlniri oficiale dar cordiale cu președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, președintele comisiei de administrație publica și amenajarea teritoriului, Larisa Voloh, secretarul general al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării, Lidia Dabija și secretarul general adjunct al guvernului, Svetlana Țurcanu.

Cu această ocazie, a fost semnat un acord de cooperare între comisiile parlamentare permanente ale Parlamentului Republicii Moldova și a Camerei Deputaților din Parlamentul României. Documentul a fost semnat de către președinții comisiilor de administrație publică și amenajarea teritoriului (din care fac parte), mai exact de către parlamentarii Simona Bucura Oprescu  și Larisa Voloh

Între altele, acordul prevede că cele două state vor pleda pentru modernizarea administrației publice, vor coopera în vederea îmbunătățirii cadrului normativ și celui de reglementare vizând organizarea și funcționarea administrației publice, planificarea spațială și dezvoltarea regională. De asemenea, România și Moldova vor sprijini colaborarea și vor contribui la stabilirea relațiilor de fraternitate între colectivitățile noastre locale. Nu în ultimul rând, vom sprijini realizarea prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană cu referire la administrația publică ce are ca finalitate ajustarea sistemului administrativ din Republica Moldova la Spațiul Administrativ European.

Elit - Gustul Desăvârșit

Îmi reiterez, cu această ocazie, susținerea necondiționată pentru parcursul european al Republicii Moldova, pentru continuarea reformei administrative și, nu în ultimul rând, a efortului nostru comun pentru asigurarea securității regiunii și sprijinirii refugiaților ucraineni.

Oamenii din Republica Moldova sunt frații noștri de peste Prut! Avem același idealuri și credințe, vorbim aceeași limbă, iar inimile noastre bat la fel. Doar uniți, împreună, putem fi mai puternici!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Senatul a adoptat ieri cadrul legal ce va permite finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a centralei nucleare de la Cernavodă, făcând astfel încă un pas important spre dobândirea independenței energetice a României. Obiectiv energetic de importanță națională, termocentrala de la Iernut se afla într-un stadiu de execuție de circa 90% dar, din cauza unor probleme ale constructorului spaniol, contractul a fost reziliat și investiția s-a blocat.

În condițiile actuale de criză energetică, marcată de un context geopolitic complicat și imprevizibil, în care invazia rusă în Ucraina are efecte negative asupra întregului sistem energetic european, era necesară identificarea și adoptarea unor soluții legislative care să permită finalizarea în timp util a unor obiective energetice de o importanță deosebită, așa cum este și centrala de la Iernut, care va furniza o importantă cantitate de electricitate în sistemul național. În discuțiile și negocierile pe care le-am avut ieri cu colegii mei senatori, atât în comisiile reunite de specialitate, cât și la votul din plenul Senatului, am căzut de acord să creăm cadrul legal astfel încât, în situația obiectivelor de investiții nefinalizate, de acest tip, entitățile contractante să poată aplica procedura de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare pentru atribuirea contractelor sectoriale, pentru restul de executat, dacă acesta este de maxim 40% din stadiul fizic aferent proiectului de investiții. Astfel, modificând în Senat Legea 250/2022, de aprobare a OUG 54/2022, care modifica Legea 96/2016, privind achizițiile sectoriale, am flexibilizat cadrul legal privind achizițiile, permițând reluarea lucrărilor la Iernut, unde sperăm ca prima din cele 2×1 unități (215MWe) să fie pusă în funcțiune până la finele anului viitor.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, am introdus și o altă prevedere care se referă la energia nucleară și care va permite Statului Român să atribuie contractul pentru finalizarea centralei de la Cernavodă printr-o procedură de negociere fără invitație prealabilă, indiferent de stadiul fizic de realizare al proiectului de investiții.

Având în vedere că, în mai puțin de 5 ani, reactorul 1 de la Cernavodă, cu o putere de 700 MWh, va intra în revizie și retehnologizare pentru 2 ani, iar din 2029 și reactorul 2 va intra în același proces de retehnologizare, era nevoie de un cadru legal care să răspundă acestei situații de urgență extraordinară, generată de conflictul armat din vecinătatea granițelor României și de criza energetică din Europa. Este bine-cunoscut că licitațiile în România și mai ales procedurile lungi și greoaie de contestare, sunt o mare problemă și fără un astfel de cadrul legal am fi riscat să ne aflăm într-o situație periculoasă, în care licitațiile s-ar fi extins pe ani de zile, iar România nu ar mai fi avut energie suficientă.

Sorin Ioan BUMB,
Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare