Rămâi conectat

Actualitate

Agenţia Naţională de Integritate a lansat un sistem informatic de prevenire a conflictelor de interese în achiziţiile publice

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Un sistem informatic prin care vor fi identificate şi prevenite posibilele situaţii ce pot duce la apariţia conflictelor de interese săvârşite în procesele de achiziţii publice a fost lansat, vineri, de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), printr-un proiect cu un buget de peste 31 de milioane de lei, informează MEDIAFAX. Bugetul proiectului a fost asigurat din fonduri europene.

Datorită proiectului „Prevent – Sistem informatic integrat de prevenire a conflictelor de interese în achiziţii publice”, persoanele fizice sau juridice vor putea să efectueze online majoritatea procedurilor de completare a formularelor de integritate, de la depunerea electronică a cererilor de achiziţie publică, până la emiterea deciziilor finale de atribuire a contractelor de achiziţie.

Sistemul informatic va funcţiona, practic, ca un radar pentru depistarea potenţialelor conflicte de interese.

Într-o autoritate contractantă, să spunem, de exemplu, un consiliu judeţean care iniţiază o procedură de achiziţie, iar în cadrul acestei proceduri de achiziţii sunt depuse oferte de către rude ale preşedintelui consiliul judeţean sau ale unor persoane cu funcţii de decizie din această instituţie, în momentul în care datele vor introduse în sistemul electronic de achiziţii publice, sistemul, dacă vede o problemă, va emite un avertisment care va spune că este un potenţial conflict de interese„, a explicat preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Horia Georgescu

Preşedintele ANI a adăugat că doar angajaţii instituţiei pe care o conduce vor avea acces la astfel de informaţii, însă va exista o interfaţă publică, pe care vor fi emise rapoarte lunare. Astfel, la sfârşitul fiecărei luni se va şti câte avertismente au fost emise, în ce zone geografice şi în ce tipuri de instituţii.

Dacă se emite un avertisment, vor trebui luate nişte măsuri care vor trebui enunţate, iar dacă persoana nu dă curs acestui avertisment, automat, Agenţia Naţională de Integritate va iniţia din oficiu procedura de verificare şi va sesiza instituţiile de urmărire penală„, a completat Georgescu.

Odată implementat acest proiect, susţin iniţiatorii, se va îmbunătăţi furnizarea de servicii publice online către companiile sau instituţiile angrenate în procesul de achiziţie publică, precum şi persoanele care sunt implicate direct în acest proces, fie din perspectiva autorităţii contractante, fie din perspectiva autorităţii furnizoare.

Sursa: mediafax.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pensii 2024 | Aproximativ 4 milioane de vârstnici nu își vor primi pensiile până de paște. Care este motivul

Bogdan Ilea

Publicat

în

Pensii 2024 | Aproximativ 4 milioane de vârstnici nu își vor primi pensiile până de paște. Care este motivul În jur de 4 milioane de seniori nu vor primi pensiile până de paște sau doar după paște, datorită poștei române care va avea un program special în următoare minivacanță. Livrarea acestora va începe pe 2 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea