Afacerist italian, condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală
Afacerist italian, condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală
Bărbatul este acuzat că a vândut fictiv mai multe bunuri între două firme proprii, provocând un prejudiciu de peste 300.000 de lei la bugetul de stat
Un om de afaceri italian cu afaceri în domeniul lucrărilor de construcții a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală. Afaceristul este acuzat că ar fi vândut fictiv, între două societăți pe care le controla, mai multe bunuri în cadrul a două tranzacții a căror valoare a fost de circa 1,5 milioane de lei.
„Întrucât ambele societăți erau faptic controlate de inculpat, s-a reţinut existenţa unei achiziții fictive de bunuri, având ca rezultat diminuarea TVA de plată cu suma de 298.399 de lei şi sustragerea de la plata impozitului pe profit în sumă de 26.699 de lei, prin înregistrarea de cheltuieli fictive de amortizare a mijloacelor fixe reprezentate de acele bunuri, prejudiciul total cauzat însumând valoarea de 325.069 de lei”, se arată în rechizitoriul procurorilor.
Citește și: După 16 ani de judecată, membri familiei Bologa din Sebeș au fost achitați definitiv
Francesco M. a fost trimis în judecată în ianuarie 2023, iar prima hotărâre a fost pronunțată la Tribunalul Alba pe 1 martie 2024. Dacă va contesta decizia de condamnare, italianul va scăpa de pedeapsa penală în condițiile în care magistratul a constatat deja că fapta de evaziune fiscală se prescrie la 18 martie 2024.
Instanța a constatat că, prin cele două tranzacţii comerciale fictive, din anul 2016, una dintre societăți a jucat rolul de interpus între inculpate și o altă societate, cu scopul de a crea artificial cheltuieli și de a genera TVA deductibilă în cuantum de 298.400 de lei, în vederea diminuării obligațiilor fiscale legale de plată la bugetul de stat. „Prin înregistrarea fictivă de TVA dedusă în sumă de 298.340 de lei în luna ianuarie 2016, societatea şi-a mărit soldul sumei negative din perioada de raportare precum şi soldul sumei negative de TVA la sfârşitul perioadei de raportare.
Citește și: Decizie surprinzătoare în justiţie după un accident de muncă mortal pe şantierul autostrăzii Sebeş – Turda
Totodată, prin înregistrarea cheltuielilor cu amortizarea mijloacelor fixe în valoare de 166.680 de lei, în condițiile în care mijloace fixe nu au fost utilizate în scopul obținerii de venituri, s-au născut obligații fiscale în sumă de 26.669 de lei, reprezentând debit impozit pe profit. În aceste condiţii, susţinerile inculpatului în sensul că a dorit doar să transfere toate bunurile pe care le deţinea în patrimoniul (…) SRL în vederea finalizării unor lucrări sunt nefondate”, a precizat instanța.
La dosarul de urmărire penală se regăsesc contracte de comodat prin care afaceristul italian şi-a pus la dispoziţia unor societăţi comerciale, cu titlu gratuit, anumite bunuri în vederea utilizării în realizarea obiectului de activitate.
„Prin urmare, inculpatul avea conturată percepţia că încheierea unor contracte de vânzare-cumpărare fictive ar avea ca şi consecinţă prejudicierea bugetului de stat, acţionând în acest sens cu forma de vinovăţie a intenţiei indirect”, a mai susținut magistratul. În consecință, acesta a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de 4 ani și obligat să achite prejudiciul, la care se adaugă obligaţiile fiscale accesorii, datorate până la data plăţii efective, în condiţiile Codului de procedură fiscală.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Salariul NU va mai fi confidențial. Anunțurile de angajare vor conține și nivelul de salarizare. România pune în aplicare Directiva Europeană 2023/970
Salariul NU va mai fi confidențial. Anunțurile de angajare vor conține și nivelul de salarizare. România pune în aplicare Directiva Europeană 2023/970 Transpunerea Directivei (UE) 2023/970, care reglementează transparența salarială și egalitatea de remunerare între femei și bărbați, aduce schimbări semnificative pentru angajatorii și angajații din România. Potrivit calendarului publicat de Guvern, proiectul de lege […]