Adrian Teban la conferința Europcom de la Bruxelles: „Cetățenii trebuie să știe care este impactul fondurilor europene asupra vieții lor de zi cu zi”

E de datoria noastră, a primarilor, să comunicăm cu propriile noastre comunități despre rolul și impactul masiv al Uniunii Europene în fiecare aspect al vieții unei comunități, spune Adrian Teban la conferința Europcom organizată de Comitetul Regiunilor la Bruxelles.

E imposibil să faci ca termeni precum „condiționalități ex-ante” să sune bine urechilor oamenilor de acasă. Acesta e motivul pentru care avem nevoie de strategii de comunicare apropiate de cetățean, strategii care să includă Facebook-ul, Youtube-ul și alte mijloace accesibile în special tinerilor, adaugă Teban.

ELIT

Luca Pareschi, cercetător în cadrul proiectului Cohesify de la Universitatea din Bologna, spune că politica de coeziune a UE e umbrită de probleme precum migrația sau Brexitul. A ști faptul că UE aduce bani și renovează spitalul – precum cazul spitalului din Cugir – este de fapt un adevărat „vaccin” împotriva populismului.

Asta înseamnă că acțiunile de comunicare trebuie să facă parte efectiv din cererea de proiect și să fie permanente. Social media a trecut limitele comunicării clasice – observăm de cele mai multe ori că media tradiționale citează mesajele pro-active de pe rețelele sociale.

Simplificarea e cel mai important lucru. Orice program e complex, însă comunicarea trebuie să se facă ușor, alături de societatea civilă cu mult mai mulți oameni implicați. Există o tendință clară de naționalizare a succeselor din proiectele europene și o alta, de sens opus, de „bruxellizare” a eșecurilor, spune Agnes Monfret, șeful comunicării de la Directoratul General Dezvoltare Regională (REGIO) din cadrul Comisiei Europene.

Tendința naturală este, așadar, să reducem cât mai mult rolul guvernului central și să implicăm comunitățile locale și regionale la maximum.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...