Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Admitere la Academia SRI 2023: Specializarea „Psihologie” e înlocuită din toamnă cu licența în „Operațiuni de intelligence”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Admitere la Academia SRI 2023: Specializarea „Psihologie” e înlocuită din toamnă cu licența în „Operațiuni de intelligence”

Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”, componentă a Serviciului Român de Informații, cunoscută drept Academia SRI, a solicitat Ministerului Educației intrarea în lichidare a programului său de „Psihologie-informații” singura specializare de la Facultatea de Informații, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern pus în dezbatere de Ministerul Educației.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

În locul specializării de mai sus, apare specializarea “Operațiuni de intelligence”, la care instituția va face înscrieri din anul universitar următor, conform site-ului acesteia.

Tot pe site apare informația că „absolvenții acestei specializări sunt încadrați în Serviciul Român de Informații ca ofițeri operativi”.

Conform structurii instituţiilor de învăţământ superior de stat, cu domeniile de studii universitare de licenţă şi specializările/programele de studii acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu, propus spre adoptare de către Ministerul Educației, Academia SRI va avea două specializări, câte una la fiecare facultate, ambele cu câte 75 de locuri.

O altă noutate este apariția în nomenclatorul domeniilor și al specializărilor/programelor de studii universitare pentru anul universitar 2023-2024, a specializării “Științe aplicate în criminalistică” pe domeniul de licență/masterat/doctorat de „Științe aplicate”, domeniul fundamental „Matematică și științele naturii”. Domeniul detaliat este „Biochimie”.

Reamintim că de acum un an, SRI a lansat o campanie “la vedere” de recrutare a studenților din diverse domenii, de la universități de stat. Între altele, campania era salutată, atunci, de rectorul Universității Babeș-Bolyai, Daniel David, care aprecia că “e un semn foarte bun și mă bucur că semnul ăsta îl dă directorul actual al SRI-ului, care e absolvent al UBB-ului și eu cred că știe ce face”. Șeful SRI, Eduard Hellvig, avea, de altfel, să țină un discurs la deschiderea anului universitar actual, la UBB. Pentru anul universitar 2023-2024, SRI a solicitat aproape 100 de locuri în alte universități, preponderent în domeniul tehnic.

Revenind la proiectul de Hotărâre pus în dezbatere arată că 35 de specializări existente în cadrul universităților sunt propuse să intre în lichidare, urmând ca pentru acestea să nu se mai organizeze admitere începând din toamnă. Una din trei dintre specializările propuse spre lichidare e raportată de Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați.

Propunerea de Hotărâre referitoare la “Nomenclatorul domeniilor și al specializărilor / programelor de studii universitare și a structurii instituțiilor de învățământ superior pentru anul universitar 2023 – 2024” apare cu doar câteva luni înaintea sesiunilor de admitere la facultate. În acest sens, nota de fundamentare menționează, însă, că “având în vedere faptul că sesiunile de admitere la studii universitare de licență se organizează atât în iulie, cât și în septembrie 2022, menționăm că modificările propuse prin prezentul act normativ nu afectează cu nimic acest proces și nici principiul constituțional al neretroactivității, întrucât în acest proiect sunt reglementate doar acele programe care au fost evaluate de ARACIS ulterior apariției Hotărârii de Guvern nr. 433/2022 privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor şi al specializărilor / programelor de studii universitare şi a structurii instituțiilor de învățământ superior pentru anul universitar 2023 – 2024 și pentru care capacitatea de școlarizare a crescut.”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Noua lege a salarizării: Unele lefuri s-ar putea dubla de anul viitor. Care sunt domeniile vizate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Noua lege a salarizării: Unele lefuri s-ar putea dubla de anul viitor. Care sunt domeniile vizate Noua lege a salarizării ar putea intra în vigoare de anul viitor, adică din 2025. Potrivit ministrului Muncii, niciun salariu de la stat nu va scădea. IT-iștii, profesorii și personalul medical vor avea parte de cele mai mari majorări. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea