Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Ştirea zilei

Administratorul unei firme din Cluj-Napoca, condamnat la închisoare cu suspendare în dosarul privind construcţia a două hidrocentrale în Munţii Cugirului

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Administratorul unei firme din Cluj-Napoca, condamnat la închisoare cu suspendare în dosarul privind construcţia a două hidrocentrale în Munţii Cugirului • Inculpatul a mai fost obligat să plătească peste 8 milioane de lei

Patronul unei societăți din Cluj-Napoca a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare și a fost obligat să restituie peste 8 milioane de lei ca urmare a unei decizii a Tribunalului Alba pronunțată într-un dosar instrumentat de DNA.

Inculpatul se numește Feur Tudor Simion, care, în calitate de administartor al societății Space Group SRL, a participat la o licitaţie organizată de o altă firmă privată care a obţinut o finanţare din fonduri europene pentru construirea a două micro-hidrocentrale pe Râul Mic, în zona administrativă a oraşului Cugir.

Executarea pedepsei aplicată pentru comiterea infracțiunii de folosire de documente false care a avut ca urmare obţinerea cu rea-credinţă şi pe nedrept de fonduri europene a fost suspendată pe o perioadă de 4 ani. Bărbatul a fost achitat, în schimb, pentru infracțiunea de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

Victor Negrescu - Alegeri Europarlamentare - 2024

”Obligă inculpatul la plata sumei de 8.272.473 lei cu titlu despăgubiri civile – daune materiale, în favoarea părţii civile Ministerul Energiei – Organism Intermediar pentru Energie. Menţine măsura sechestrului asigurător luată asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpatului”, se precizează în minuta hotărârii, care poate fi contestată la Curtea de Apel. Proiectul ”Amenajare hidroenergetică Râul Mic, localitatea Cugir”, realizat de firma Rott Energy SRL, a fost finanţat cu suma de aproximativ 9 milioane de lei prin Programul Operaţional Sectorial “Creşterea Competitivităţii Economice 2007-2013”.

Proiectul a fost finalizat în 2013, cele două micro-hidrocentrale intrând, ulterior, în funcţiune. Investiţia totală a fost de circa 19 milioane de lei. După obţinerea finanţării, reprezentanţii firmei Rott Energy SRL au organizat o licitaţie în scopul derulării lucrărilor de construcţie la cele două micro-hidrocentrale. Printre ofertele transmise a fost şi cea a societăţii Space Group SRL Cluj-Napoca, administrată de Feur Tudor Simion. Pentru a putea participa la licitaţie şi, implicit, pentru a obţine lucrarea, acesta a falsificat două formulare care atestau experienţa similară în domeniu.

Fapte descoperite de Departamentul de Luptă Antifraudă

”Investigaţiile din acest dosar penal vizează modul în care au fost fraudate fonduri europene şi naţionale prin folosirea de documente cu caracter fals într-un proiect de anvergură. Cercetările efectuate au relevat că la data de 26.05.2011 inculpatul Feur Tudor Simion a transmis pe adresa de e-mail a SC (…) SRL cele două formulare completate pe care inculpatul (…) şi le-a însuşit prin depunerea semnăturii şi a ştampilei.

Inculpatul a folosit în cadrul documentaţiei de calificare trei acte false (formularul F6 şi formularele C4) pentru a dovedi contrar adevărului că societatea are experienţa similară necesară executării lucrărilor, prin aceasta determinându-i cu intenţie pe reprezentanţii beneficiarului să atribuie şi să semneze contractul de achiziţie lucrări şi, la rândul său, să inducă în eroare, fără vinovăţie, Ministerul Energiei – Organismul Intermediar pentru Energie prin prezentarea cererii de rambursare şi a documentelor justificative privind câştigarea licitaţiei, cu consecinţa aprobării la plată a sumei de 8.272.473,15 lei”, se afirmă în rechizitoriul prin care a fost trimis în judecată omul de afaceri.

Cu alte cuvinte, pentru a putea fi acceptat la licitaţie, inculpatul trebuia să demonstreze că a derulat lucrări similare, respectiv construcţia unei alte hidrocentrale. Administratorul firmei a susţinut, prin documentele prezentate, că firma pe care o deţine a realizat lucrări de construcţii la alte patru micro-hidrocentrale din zona Văii Sebeşului. Un control efectuat de Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF), în noiembrie 2013, a constatat existenţa unor suspiciuni privind legalitatea unor documente de calificare, motiv pentru care au fost sesizate organele de urmărire penală.

În urma anchetei desfăşurate de procurori DNA s-a stabilit că firma Space Group SRL a realizat doar lucrări de construcţii ajutătoare, respectiv drumuri de acces la o conductă de aducţiune apă, situaţie care nu corespundea cu solicitările din oferta companiei care a organizat licitaţia.

În dosar a fost cercetat, iniţial, şi un reprezentat al firmei Rott Energy SRL, dar procurorii au decis clasarea acuzaţiilor la adresa acestuia pe motiv că ”nu a acţionat cu vinovăţia cerută de lege pentru comiterea acestei infracţiuni”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO | Ce spun primele persoane care au intervenit la locul tragediei de la Petrești: ”Șoferul striga să îl scoatem din mașină, dar nu am putut face nimic”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ce spun primele persoane care au intervenit la locul tragediei de la Petrești: ”Șoferul striga să îl scoatem din mașină, dar nu am putut face nimic” Un bărbat a decedat luni, 3 iunie 2024, în tragicul accident de la Petrești, în apropiere de Sebeș. Șoferul mașinii, grav rănit, a fost preluat și transportat de un […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea