Rămâi conectat

Actualitate

Adevărata semnificație a zilei de 1 Mai: De la muncitori împușcați s-a ajuns la bere și cârnați

Publicat

în

Care este, de fapt, istoria ce se ascunde in spatele acestui ritual public numit „Ziua Muncii“? Cateodata, amintirea a mii si mii de muncitori scosi la defilare de un regim care se mandrea cu drepturile, invizibile de altfel, pe care le acordase. Alteori, imaginea publica a prezidiului nomenclaturist incadrat de celebrul „Proletari din toate tarile, uniti-va!“. Putini sunt insa cei care stiu de ce se bucura de ziua libera in care gratarele, mititeii si berea se afla in prim-plan.

1 MaiPentru un produs tipic al sistemului de educatie din Romania ultimei jumatati de secol, informatia poate sa vina ca un paradox: pe 1 Mai nu veneram primavara, nu intampinam deschiderea sezonului estival si nici nu celebram munca in chip de valoare fundamentala a societatii. Inainte de a fi memorie, 1 Mai este in primul rand istorie. O poveste care ne aminteste lungul sir de lupte duse de muncitori pentru o „zi normala“ de lucru compusa din 8 ore, cu pauza de masa la amiaza.

Prea mult sange

Elit - Gustul Desăvârșit

Istoria zilei de 1 Mai incepe in 1884, cand Federatia Sindicatelor hotarase sa consacre in mod public, impotriva vointei patronatelor americane si canadiene, ziua de munca de 8 ore.

Pe 1 mai 1886, pentru a celebra evenimentul, muncitorii au decis sa organizeze o greva generala. In toate marile orase nord-americane, zeci si sute de mii de muncitori au invadat strazile si pietele. Cei mai organizati dintre ei s-au adunat in Chicago. Peste 80.000 de oameni uniti de saracie si legati de exploatare au marsaluit in acea zi pe principalul bulevard al orasului, Michigan Avenue. La trei zile de la marea demonstratie au izbucnit conflicte intre industriasii locali, sprijiniti de fortele de politie, si muncitori, evenimente in urma carora mai multi demonstranti au fost ucisi.

Pentru a protesta la adresa acestor abuzuri ale autoritatilor, mai multi anarhisti au convocat un miting pe 4 mai, in Piata Haymarket. Desi aceasta ultima greva se desfasura in spiritul non-violentei, explozia unei bombe artizanale aruncata din multime a ranit usor cativa agenti ai politiei din Chicago. Acestia – profitand de panica aparuta – raspund cu foc si omoara cativa zeci de muncitori din multime. Asa incepe ceea ce istoricii vor numi mai tarziu „Afacerea Haymarket“, un proces injust, desfasurat in lipsa oricaror probe judiciare, impotriva liderilor muncitorilor. Unii vor fi executati, altii se vor sinucide in inchisoare si numai un sfert din numarul celor arestati in urma masacrului vor fi gratiati dupa ceva timp.

La patru ani distanta, A Doua Internationala Socialista a decis impreuna cu sindicatele nord-americane sa cinsteasca memoria martirilor din Piata Haymarket prin organizarea, de 1 Mai 1890 (de acum devenita oficial Ziua Internationala a Muncitorilor), a celui mai mare protest antimunca din istorie. Devine astfel limpede ca, in traditia miscarii muncitoresti, asa cum este aceasta valorizata in statele democratice, ziua de 1 Mai umple strazile si pietele publice cu pancarte, tricouri si esarfe rosii, pentru a rememora si reprezenta in fata tuturor cat sange a fost varsat pentru atingerea „normalitat ii“ unei zile de munca de doar 8 ore, cu pauza de masa.

Sarbatoarea proletarilor din toate tarile

Muncitorii din toata lumea se unesc pe 1 Mai in protestul lor la adresa exploatarii, insa o fac diferit, in functie de traditiile specifice miscarilor muncitorești nationale. In Uniunea Sovietica, prima parada de 1 Mai a avut loc in 1917, in Piata Rosie. In acest spatiu public, dupa constructia Mausoleului lui Lenin in 1924, sute de mii de muncitori, tarani si soldati rusi vor comemora, vreme de peste opt decenii, in fiecare an, Marea Revolutie Socialista din Octombrie.

In 1958, in Statele Unite, presedintele Dwight D. Eisenhower a decis ca de 1 Mai sa se sarbatoreasca Ziua Fidelitatii fata de traditia libertatii americane. Gestul presedintelui a avut scopul de a evita suprapunerea festivitatilor muncitorilor americani cu cele din tarile comuniste. In Statele Unite, Ziua Muncitorilor este sarbatorita in prima zi de luni din septembrie. Cu toate acestea, semnificatia primara a evenimentului nu a fost uitata. In 2006, spre exemplu, muncitorii mexicani imigranti au ales 1 Mai pentru a declansa un boicot general cu scopul de a modifica radical legislatia muncii.

In alte state cu o istorie sindicala solida – Germania si Marea Britanie -, 1 Mai este ocazia pentru proteste de mari dimensiuni organizate de muncitori. In ultimii ani, violenta nu a lipsit de la aceste manifestari. Restaurantele tip fast-food si masinile scumpe au devenit victime ale euforiei demonstrantilor.

Parade de dragul Partidului 

Pancarte, lozinci, esarfe fluturate, steaguri, uniforme, cantece. Ele au scris istoria reinterpretata a unei zile puse in slujba comunismului, intre 1945 si 1989. 1 Mai devenea in imaginarul comunist romanesc ziua celor ce muncesc si multumesc etern partidului pentru „marile libertati“ de care se bucura.

Decorul era intotdeauna acelasi: mii, zeci de mii de oameni ai muncii inundau pietele oraselor cu cantecele si uralele lor. Pionierul ce-si flutura mandru cravata rosie, stahanovistul, eroul muncii socialiste, colhoznicul infratit cu muncitorul in interiorul unei echitati socialiste perfecte – iata personajele principale ale unei zile ce au uitat vreme de cinci decenii ca sursa sa esentiala este contestarea. Revendicarile erau evacuate cu totul dintr-un peisaj croit special sa glorifice partidul si oamenii sai. Extinderea drepturilor devenea nula intr-o tara ce „acordase“ deja toate drepturile.

Istoria industriala a secolului al XIX-lea, aceeasi care produsese prin ricoseu o masa proletara hotarata sa-si asigure un minimum de conditii de munca, devenea in mainile partidului povestea triumfului glorificator al ideilor comuniste. Psihoza idealului socialist, a unui teritoriu eliberat de clase propunea mereu acelasi scenariu: mari si mici, oamenii noi demonstrau de 1 Mai pentru regim. Si nu o faceau doar ei, ci erau intotdeauna insotiti intr-o perfecta unitate in gand si fapta de catre proletarii inca „neeliberati“ din „lagarul capitalist“.

1 Mai era in oricare dintre anii perioadei 1945-1989 nu doar ziua „marilor realizari“, ci si ziua solidaritat ii internationale a celor ce muncesc. Si daca raiul comunist isi avea personajele sale, lumea capitalista nu putea evita logica demonizarii. Miile de oameni care-si cantau partidul si conducatorii la Bucuresti erau insotiti intr-un cor al tacerii paralel de coloane uriase de demonstranti care ocupau, potrivit propagandei socialiste, strazile capitalelor occidentale.

Sursa Cultural.bizi.ro, Evz.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Produsele Fabricii de Arme de la Cugir, prezente la o expoziție internațională de apărare. Mesajul secretarului de stat Horațiu Clepan

Publicat

în

Produsele Fabricii de Arme de la Cugir, prezente la o expoziție internațională de apărare. Mesajul secretarului de stat Horațiu Clepan

Black Sea Defence and Aerospace, expoziție ajunsă la ediția cu numărul VIII, a debutat în cursul zilei de ieri, 18 mai, unde a fost prezentă și compania ROMARM.

În acest sens, Horațiu Clepan, secretar de stat la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, a scris un mesaj în mediul online, în urma evenimentului la care a luat la rândul său parte.

„Am participat, astăzi, la deschiderea celei de a VIII-a ediții a Black Sea Defence and Aerospace (BSDA) – expoziție internațională dedicată industriei de apărare, aeronautice și securității.

Elit - Gustul Desăvârșit

Evenimentul se desfășoară până în 20 mai, la Băneasa și reunește companii de prestigiu din țară și din circa 30 de țări, între care SUA, Germania, Israel, Franța sau Italia.

Printre expozanți se numără inclusiv compania producătoare de armament ROMARM, în subordinea căreia se află filialele de la Cugir.”, a scris secretarul de stat, Horațiu Clepan.

Romarm este principalul furnizor românesc de tehnică de apărare.

Producția companiei include produse pentru sistemul de apărare, precum muniție, armament, explozive, elemente de protecție (cască, baston, vestă anti-glonț, spray lacrimogen) și asamblează vehicule blindate.

La BSDA 2022 vor participa în calitate de expozanţi aproximativ 380 de firme româneşti şi străine, iar programul evenimentului va include exerciţii demonstrative, prezentări şi conferinţe.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Modernizarea Transalpinei de Apuseni: Contract de 15 milioane de euro, reziliat de CJ Alba

Publicat

în

Modernizarea Transalpinei de Apuseni: Contract de 15 milioane de euro, reziliat de CJ Alba

Consiliul Judeţean Alba a reziliat contractul pentru modernizarea lotului 1 a drumului cunoscut ca ”Transalpina de Apuseni”. Motivul principal este reprezentat de faptul că antreprenorul principal nu a putut oferi o altă garanţie a contractului după falimentul City Insurance.

În anul 2019, Societatea de Construcţii Napoca din Cluj-Napoca a câştigat procedura de atribuire pentru execuţia lucrărilor la ambele loturi din şoseaua ce va lega Munţii Apuseni de autostradă, în asociere cu două societăţi din Italia: Operes SRL şi Cosedil SPA.

Valoarea contractului pentru Lotul 1, cei 40 de km de drum ce pleacă din municipiul Aiud, partener în proiect, a fost de 74.184.474 lei. Termenul de finalizare este primăvara anului 2023. Valoarea totală a proiectului depăşeşte 188 de milioane de lei, banii provenind din fonduri europene. Napoca Construcţii este lider de asociere pe lotul 1, în timp ce pe lotul 2 liderul este Operes SRL.

Elit - Gustul Desăvârșit

În decembrie 2021, antreprenorul principal a intrat sub protecţia legii insolvenţei, fapt care, implicit, a atras după sine complicaţii şi încetinirea ritmului în derularea lucrărilor. La acel moment, modernizarea DJ 107 I era unul dintre puţinele, dar şi printre cele mai importante contracte rămase în patrimoniul firmei. Suplimentar acestei situaţii, odată cu falimentul City Insurance, compania nu a mai reuşit să ofere o garanţie de bună execuţie, aferentă şi esenţială contractului, în cuantum de 10% din valoare.

Nu a fost posibilă nicio altă variantă de garantare, nefiind o opţiune pentru asiguratori în cazul contractelor ce depăşesc şase luni în executare. De asemenea, nu a putut fi pusă în practică reţinerea succesivă din valoarea facturilor parţiale. În acest moment, stadiul lucrărilor pe acest lot este de 30%, cu valoare decontată de 24.000.000 de lei. Practic, vorbim de terasamente, consolidări, podeţe, ziduri de sprijin, şanturi betonate şi rigole, 13 km strat de legătură şi alte elemente puse în operă.

”Ce vede oricine se uită, în această speţă, la Consiliul Judeţean, este doar bunăvoinţă şi dorinţa de a nu compromite un obiectiv atât de important. Toate facturile parţiale emise de constructor au fost plătite în maximum 5 zile. Noi am înţeles să nu generăm dificultăţi în planul de reorganizare, iar banii nu au fost niciodată o problemă la fiecare etapă raportată. Am plătit la timp!

Singura instituţie care poate înţelege şi accepta orice neajuns e biserica, dar nu un finanţator şi un beneficiar care ajunge să se roage de constructor să intre în cerinţele legilor. Am fost lângă dânşii, ne-am întâlnit ori de câte ori a fost cazul, dar fără un rezultat. E cazul să recuperăm, pentru că toate localităţile partenere întâmpină condiţii de şantier nejustificate. În privinţa celuilalt lot, evaluăm permanent lucrările şi anticipăm orice scenariu spre care ne putem îndrepta”, spune Marius Haţegan, vicepreşedinte CJ Alba.

Obstacolul principal şi motivul care a impus rezilierea contractului pe acest lot au fost tocmai faptul că, fără garanţie de bună execuţie, finanţatorul nu acceptă cererile de rambursare. Termenul de 90 de zile ce se aplică şi în acest caz, de la declararea falimentul asiguratorului, a fost atins la data de 19 aprilie 2022, iar Societatea Construcţii Napoca nu a oferit niciun instrument de garantare, motiv pentru care contractul a fost reziliat.

Reprezentantul CJ Alba a mai precizat că se va parcurge cât mai rapid etapa de expertiză, pentru a determina valorile actualizate şi ce mai este de executat, urmând să declanşeze o procedură accelerată pentru ca, în maximum trei luni, un nou constructor să preia acest lot.

Drumul judeţean are o lungime de circa 70 de kilometri şi străbate culmi de peste 1.000 de metri şi trece prin zone de o frumuseţe rară, cu păduri, chei şi poieniţe specifice Munţilor Trăscău. Finalizarea investiţiei va permite dezvoltarea turismului în această zonă defavorizată a Apusenilor. Pe lângă modernizarea drumului, proiectul prevede construirea a aproape şapte kilometri de pistă de biciclete în zona municipiului Aiud, amenajarea a 21 de staţii de autobuz, construirea a 14 poduri şi a circa 200 de podeţe.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

VIDEO| Vizita prim-ministrului Portugaliei în România: Acord de cooperare în domeniul Apărării, semnat de cele două țări. Declarații la Palatul Victoria

Publicat

în

VIDEO| Vizita prim-ministrului Portugaliei în România: Acord de cooperare în domeniul Apărării, semnat de cele două țări. Declarații la Palatul Victoria

Prim-ministrul Republicii Portugheze, Antonio Costa, aflat în vizită de lucru în România, a fost primit, joi dimineaţa, la Palatul Victoria, de premierul Nicolae Ciucă.

Costa şi Ciucă au avut programată o întrevedere tete-a-tete, urmată de discuţii în plenul celor două delegaţii. Ulterior, ei au participat la semnarea unui acord între România şi Republica Portugheză privind cooperarea în domeniul Apărării, după care au susţinut o conferinţă de presă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, a participat joi, 19 mai, în cadrul delegației conduse de Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, la discuțiile prilejuite de vizita în țara noastră a premierului Republicii Portugheze, Antonio Costa.

În cadrul discuțiilor au fost abordate subiecte referitoare la situația de securitate din regiunea Mării Negre, în contextul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, la eforturile aliate destinate consolidării posturii NATO de descurajare și apărare, în special în regiunea Mării Negre, precum și la aspecte legate de relatiile bilaterale, cu accent pe importanța actualizării cadrului juridic al cooperării în domeniul apărării.

Cu acest prilej, miniștrii apărării român și portughez, Vasile Dîncu și Helena Carreiras, au semnat Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Portugheze privind cooperarea în domeniul apărării.

Noul Acord va contribui atât la extinderea și aprofundarea cooperării bilaterale în domeniul apărării, cât și la întărirea colaborării în contextul NATO și UE, creând astfel premisele consolidării relațiilor româno-portugheze, bazate pe obiective convergente atât la nivel european, cât și la nivel aliat, se arată în comunicatul de presă emis de guvern.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare