Rămâi conectat

Ştirea zilei

Acum mai bine de 100 de ani, în plină pandemie de gripă spaniolă, românii au înfăptuit Marea Unire

Ziarul Unirea

Publicat

în

În urmă cu 100 de ani, omenirea s-a confruntat cu o provocare mult mai letală și mai covârșitoare, sub forma gripei spaniole.

Cel mai important eveniment din istoria României, Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, s-a desfăşurat în condiţiile unei pandemii care a făcut zeci de milioane de morţi la nivel mondial.

În anul 1918, gripa spaniolă era în plină expansiune, în aproape toate ţările de pe glob. România nu a făcut excepţie, mai ales că ţara fusese implicată activ în Primul Război Mondial. Gripa s-a răspândit în multe ţări odată cu întoarcerea soldaţilor de pe front, afectând în principal tinerii şi având o rată de mortalitate ridicată. Se crede că a fost una dintre cele mai letale pandemii, după Moartea neagră, din secolul al XIV-lea, din istoria umanităţii.

Se crede că a provocat undeva între 40 şi 100 de milioane de decese în cursul anilor 1918-1919, cel puţin dublu faţă de numărul total de victime produse de Primul Război Mondial, cu militari şi populaţie civilă la un loc. Multe dintre victime au fost persoane tinere şi sănătoase, gripa spaniolă fiind total diferită de celelalte pandemii care au afectat copii, bătrâni şi persoane cu sănătatea deja slăbită.

Spicuim în continuare din aceste documente: “din cause sanitare nu pot participa trupeşte la cel mai strălucit act istoric al poporului român”, se arăta în scrisoarea protopopului Ioachim Muntean din Agnita; Protopopul Iovian Andreiu din Gârbou (Sălaj):
“Regret că din causă de morb nu pot participa la marea serbare”; “reţinut prin morb de la participare”, anunţă protopopul Dobre; “ţintuit la pat de tot, regret absenţa”; “morbos fiind”; “împiedicat din cauza morbului ce domneşte în familia mea…”; “În urmarea morbului spaniol de peste trei săptămâni şi a urmărilor ulterioare ale acestuia, cu adâncă părere de rău…”;

“Zac în boală spaniolă cu aprindere la plumâni […] sufleteşte însă sunt cu voi iubiţi fraţi români şi cu tot focul şi căldura sufletului […] aderez la hotărârea Constituantei”, anunţa Ioan Sociu din Sibiu; “Regretăm căci din cauza morbului ce ne stăpâneşte nu putem lua parte personale la marea adunare naţională română, cu sufletul suntem însă între d-voastre”, transmiteau preotul Nemeş şi învăţătorul Chintoanu din Satu Nou al Bârsei;

Acest eveniment tragic din istoria umanității nu i-a descurajat pe români să își lase adăpostul locuințelor lor și să călătorească la Alba Iulia pentru Marea Unire, pentru a fi prezenți lângă miile de oameni.

Astăzi, cu 100 de ani după acel eveniment tragic, omenirea se află din nou într-un scenariu asemănător, cu un sistem medical mult mai bine pus la punct și cu o capacitate de izolare a cazurilor confirmate mult mai performantă, dovedită prin numărul mai mic de infecții și decese provocate de gripa spaniolă, în același interval de timp.

În ceea ce privește totalul de cazuri de coronavirus raportare la nivel mondial, la data de 19 noiembrie 2020, mai bine de 57 de milioane de oameni au fost infectați de la debutul pandemiei, iar peste 1 milion de oameni au decedat în urma virusului.

Gabriel Pleșa, primarul Municipiului Alba Iulia, a declarat pentru ziarulunirea.ro faptul că acest eveniment se va desfășura în condiții speciale, fără multe din activitățile cu care atât albaiulienii cât și vizitarorii orașului au fost obișnuiți pe parcursul anilor.

,,Din nefericire, poate cel mai umbrit datorită pandemiei, după revoluție până acum, de când la Alba Iulia sărbătorim Ziua Națională a României, de 1 decembrie, dar sunt convins că în inimile românilor, în inimile comunității din Alba Iulia, sărbătoarea va fi la fel de frumoasă. E adevărat, fără fastul de altă dată, fără paradă militară, fără spectacole în aer liber și focuri de artificii, fără masă populară și alte evenimente frumoase prilejuite în fiecare an de Ziua Națională a României.

Ce vom putea face în acest an, cel puțin într-un proiect, care, împreună cu Prefectura și cu Consiliul Județean Alba, l-am creionat pentru zilele premergătoare la 1 decembrie și 2-3 zile după sărbătoarea națională. Sunt câteva simpozioane, sunt câteva întâlniri cu tematică, evident, istorică și patriotică, pe care le vom desfășura sau în Sala Unirii sau Muzeul Principia sau Muzeul Unirii, transmise, evident online.

În data de 30, depunerile de coroane se vor face într-un interval de două ore, la statuie lui I.C. Brătianu, Iuliu Maniu, a regilor reîntregitori a României, Ferdinand și Maria și statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul.

În data de 1, vom avea depuneri de coroane, cele șase insituții pe care legea le prevede, la Monumentul Unirii, într-un cadru festiv, iar apoi, Te Deum-ul în curtea Catedralei Reîntregirii,” a mai declarat primarul Municipiului Alba Iulia.

Astfel, orașul nostru nu se află la prima încercare de acest fel, Alba Iulia trecând cu bine peste orice obstacol istoria i-a pus până acum în cale.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea