Acțiunile companiei Gabriel Resources, acționarul majoritar al RMGC, s-au prăbușit până la valoarea de un 1 cent
Acțiunile companiei Gabriel Resources, acționarul majoritar al RMGC, s-au prăbușit până la valoarea de un 1 cent
Valoarea acțiunilor companiei Gabriel Resources, acționarul majoritar al societății care a inițiat proiectul minier de la Roșia Montană, s-a prăbușit până la 1 cent. În ultima perioadă, o acțiune Gabriel s-a tranzacționat la Bursa din Toronto (Canada) cu suma de 15 cenți. Marți, 17 septembrie, prețul unei acțiuni a ajuns la 1 cent.
În aceste condiții, capitalizarea bursieră a companiei miniere a ajuns la doar 12,5 milioane de dolari canadieni. Înainte de pierderea procesului cu România pentru proiectul Roșia Montană, respectiv anterior datei de 8 martie 2024, capitalizarea bursieră ajunsese la o valoare totală de peste 700 de milioane de dolari, iar o acțiune se tranzacționa la prețul de 0,87 de dolari.
Luni, 16 septembrie, a fost anunțată demisia „cu efect imediat” a unuia dintre membrii consiliului de administrație, nominalizat de fondul Tenor Capital Management LLC, unul dintre acționarii importanți ai companiei. „Gabriel Resources Ltd. anunță că dl. Daniel Kochav, nominalizat de Tenor Capital Management LLC (Tenor), și-a prezentat demisia din funcția de membru al consiliului de administrație al companiei, cu efect imediat.
Citește și: Antreprenorii care încearcă să schimbe Roșia Montană: Tică Darie și Adrian Petri au demonstrat că se pot dezvolta și altfel de afaceri, nu doar minerit
Prin filiala sa, Enescu Investments, Tenor a renunțat la dreptul său de a nominaliza un succesor sau observator în consiliul de administrație al societății, de asemenea cu efect imediat”, se precizează în anunțul postat pe portalul bursei din Toronto. Acest fond de investiții deține 16,73% dintre acțiunile Gabriel Resources. Tot luni a avut loc cea mai mare tranzacție din ultimele două luni, cu un număr de 663,965 de acțiuni.
La 30 iunie 2024, reprezentanții firmei canadiene anunțau că mai au 2,5 milioane de dolari în cont și că au plătite anticipat onorariile juridice aferente cererii de anulare a deciziei Tribunalului ICSID, în valoare de până la 1,5 milioane de dolari SUA.
„Media lunară a utilizării numerarului de către societate în cursul trimestrului II 2024 a fost de 1,4 milioane de dolari, reflectând în principal nivelul constant al costurilor operaționale în curs de desfășurare, împreună cu plățile crescute în ceea ce privește activitatea legată de arbitrajul ICSID de la un trimestru la altul în urma deciziei arbitrale de la sfârșitul trimestrului I 2024.
La 30 iunie 2024, provizioanele pentru costurile legate de arbitrajul ICSID se ridicau la 5,0 milioane de dolari, reflectând activitatea ulterioară deciziei arbitrale din trimestru, cu continuarea unui acord privind onorariile în ceea ce privește amânarea plății anumitor costuri de arbitraj suportate înainte de decizia arbitrală”, se susține în raportul aferent trimestrului al doilea din 2024.
Compania minieră a inițiat un nou proces la instanța comercială a Băncii Mondiale din Washington, prin care dorește anularea deciziei prin care s-a dat câștig de cauză României în cazul „Roșia Montană”. Cei de la Gabriel Resources doreau daune de până la 6,7 miliarde de dolari de la Statul Român pentru blocarea proiectului minier din Munții Apuseni.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Călătoria cu minorii în străinătate după intrarea României în Schengen. Ce s-a schimbat. Documentele obligatorii
Călătoria cu minorii în străinătate după intrarea României în Schengen. Ce s-a schimbat. Documentele obligatorii După intrarea României în spațiul Schengen, de la 1 ianuarie 2025, au existat câteva modificări legislative în ceea ce privește noul statut al graniților. Cu toate acestea, regulile pentru ieșirea minorilor din țară au rămas la fel de stricte. Citește […]