Absorbţia fondurilor europene, un dezastru în România: Doar 0,8% din suma alocată fondurilor structurale accesați de la UE în S1

România a luat de la UE fonduri structurale de 2,8 miliarde de euro, reprezentând doar 12,5% din suma alocată de 22,5 miliarde de euro, de la debutul exerciţiului financiar 2014 – 2020, în urmă cu patru ani şi jumătat.

Este un grad de absorbţie sub cel înregistrat în primii patru ani şi jumătate ai exerciţiului financiar 2007 – 2014 – 13,2% absorbţie.

„Motivul primordial pentru care absorbţia fondurilor este atât de redusă este birocraţia excesivă. Guvernul a fost preocupat de alte chestiuni, cum ar fi numiri, şi nu de simplificarea acestor proceduri. Al doilea motiv este lipsa de informare a beneficiarilor. Chiar dacă toată lumea a auzit de aceste fonduri, aceştia nu cunosc condiţiile, nu ştiu unde să se adreseze. Un al treilea motiv este lipsa cofinanţării.

Ca soluţii, pentru primul motiv ar fi modificarea HG 41/2016 pentru simplificarea procesului birocratic, pentru al doilea motiv soluţia este promovarea acestor fonduri, iar pentru al treilea motiv soluţia este disponibilizarea banilor”, a declarat pentru ZF Petru Luhan, consultant pe fonduri europene.

Sursa: zf.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...